Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Nederlandse specialiteiten – mijn top 10

Een rijtje met Nederlandse specialiteiten samenstellen die ook nog eens vegetarisch zijn, dat is nog niet zo eenvoudig. Toch is het me gelukt om 10 Nederlandse specialiteiten voor je te vinden - soms met bijbehorende recepten. Dan kun je zelf ook aan de slag.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Stroopwafel

Een stroopwafel mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met Nederlandse specialiteiten. Iedere CouchSurfer die bij ons komt laten we kennis maken met deze Nederlandse specialiteit. Vers op de markt (zo’n reuze stroopwafel – nomnomnom), gewoon uit een zakje bij de supermarkt. Heerlijk – ik ga eens overwegen om zelf stroopwafels te maken.

2. Speculaas

Een kop koffie drinken bij mijn opa en oma is nooit compleet zonder speculaas. Ik ben ermee opgegroeid zeg maar. Soms op brood, maar meestal gewoon lekker bij een kop koffie. En dan natuurlijk wel roomboter speculaasjes – dat is het betere werk.

3. Appeltaart eten

Het wordt een rijtje met zoete bedoeningen, zoals je kunt zien. Appeltaart is my favorite treat en als het even kan bestel ik een lekkere punt appeltaart. Met slagroom. Essentieel als je appeltaart eet. Inmiddels heb ik trouwens al meerdere appeltaart recepten op mijn blog gepubliceerd.

Leuk weetje – in 2013 was ik samen met Jelle langs de westkust van Amerika aan het reizen. Op een gegeven moment gingen we CouchSurfen bij een vriend in Portland en kregen we het lumineuze idee om Hollandse appeltaart te gaan bakken. En zo geschiedde. Het geheel was compleet met stroomuitval. En dus zaten we bij 30℃ en een heleboel kaarsjes dessert for diner te eten.

4. Pindasaus

In een ongezonde bui nijg ik nog weleens naar een patatje oorlog. Geen vredige naam, wel erg lekker. En dus staat een patatje met mayonaise en pindasaus hoog in mijn specialiteiten lijstje. Maar eerlijk gezegd kun je me bijna alles wel voorschotelen met een klodder pindasaus. En al die pinda’s en specerijen in pindasaus – dat moet haast gezond zijn, toch? 😉

5. Eierkoeken

Eierkoeken bestaan voornamelijk uit eieren, suiker en bloem. Niet echt gezond, maar soms zo lekker. En dus haal ik regelmatig bij de bakker een paar eierkoeken met zo’n krokant randje. Onlangs maakte ik trouwens deze sinaasappel ufo’s die wel wat weg hebben van eierkoeken.

6. Oude kaas

Ik heb zo nu en dan echt een kaas craving. Vooral van oude kaas (zoals Old Amsterdam) kan ik soms echt geen genoeg krijgen. Het lekkerst vind ik als de oude kaas verwerkt wordt in een recept, dus niet als los plakje. Dus als je nog op zoek bent om naar iemand oude kaasplakken op te sturen – be my guest. 😉

7. Kapsalon – maar dan vegetarisch

Jáááren geleden toen ik nog regelmatig vlees at, gunde ik mezelf af en toe een kapsalon. Shoarma, patat, gesmolten kaas, wat sla en een lading knoflooksaus en sambal. Heerlijk. Laatst maakte ik een heerlijke vegetarische kapsalon en het smaakte echt als vroegâh, alleen dan nu met vega shoarma en ovenfriet.

8. Krentenbol

Krentenbollen vers van de bakker zijn natuurlijk het allerlekkerst. Zeker in combinatie met een laagje roomboter en/of een plakje oude kaas. Dan waan ik mezelf even in een ander universum. Gewoon me, myself and my krentenbol.

9. Erwtensoep

Denk ik aan erwtensoep, dan denk ik aan die oranje Unox mutsen. Ik weet niet of dat een goed teken is, maar het geeft me in ieder geval een lekker winters gevoel. En alhoewel ik erg van de zomer hou, kan ik ook intens genieten van de winter. Zeker als er dan ook nog een sneeuwbui over het land gaande is. Op een winterse dag maakte ik deze heerlijke erwtensoep mét vegetarische rookworst.

10. Witlofsalade

Nee – ik begrijp waar je naartoe wilt. Hoe kun je witlof nou lekker vinden? Zeker niet als ik denk aan hoe mijn moeder het vroeger klaarmaakte (=doorgekookte prut. Sorry mam, gewoon niet lekker). Wat ik wel heel erg lekker vind is een witlofsalade. Niks gekookte prut, gewoon rauwe witlof bladeren met stukjes sinaasappel, walnoten en eventueel wat feta.

Zoals je kunt zien zijn de meeste Nederlandse specialiteiten niet echt gezond. Maar ach – dat hoeft ook niet altijd. Wat is jouw favoriete Hollandse specialiteit?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sas

    Op nummer 1, de stroopwafel en eerlijk gezegd die ouderwetse koekkruimels ook.
    Een goede 2de is de vega kapsalon, ik hou alleen niet zo van nep vlees dus die heb ik achterwegen gelaten 🙂
    Mijn derde keuze is stoofpeertjes, ook lekker ongezond vanwege de zoetigheid maar wel heel erg lekker

    Groetjes Sas

  2. 🐐 Billy

    Koekkruimels zijn inderdaad ook erg lekker Sas! Helaas hou ik zelf niet zo van stoofpeertjes, misschien dat dat in de toekomst nog eens gaat veranderen. 🙂

  3. 🐐 Astrid

    Bij ons hier in Frankrijk staat stroopwafels ook met stip op nummer 1. En omdat ze die hier niet hebben, maken wij ze zelf, Jawel! Dus mocht je het willen leren 😉 Met een kraam op de markt laten wij de fransen met die oerhollandse product kennis maken. En om echt te mekkeren…..die van ons zijn lekkerder dan de pakjes uit de supermarkt. Drop hoort ook wel thuis in het rijtje toch ( al ben ik daar geen liefhebber van)

  4. 🐐 Laura

    Hagelslag, iets waar ik niet zonder kan!

  5. 🐐 Cla

    Gevulde speculaas, hmmmmmm! En appeltaart.
    En als ik langer in het buitenland ben mis ik gek genoeg vaak ook gewoon een boterhammetje.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate