Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Ventileren is gezond – 5x frisse lucht in huis

Van een beetje frisse lucht is nog nooit iemand slechter geworden! Je voelt je er juist beter door. Door een frisse wind door je huis te laten gaan, voel je je energieker en voelt je huis een stuk fijner aan. Ta-da, de beste 5 manieren om je huis te ventileren.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Ventileren kun je leren

Misschien vergeet je het, maar je huis ventileren is heel belangrijk. Door de zuurstofrijke lucht die je huis binnengaat, voel je je al snel beter. Ook wordt je huis er lekker fris van!

Als ventileren er misschien bij inschiet, is het verstandig om iedere dag een vast moment in te plannen dat je je raam openzet. Bijvoorbeeld als je uit bed komt en gaat douchen: het ideale moment om je slaapkamerraam op een kiertje te zetten.

Als je klaar bent met douchen moet je niet vergeten het raam na het luchten dicht te doen. Anders maak je het wel heel gemakkelijk voor inbrekers. 😉

2. Roosters zijn er niet voor niets

Je huis bevat niet voor niets roosters, maak hier dus ook gebruik van. In de keuken en de badkamer zitten vaak standaard roosters die je niet aan en uit kunt zetten. Deze staan altijd open en zorgen voor wat frisse lucht en nemen vieze geurtjes en stof mee naar buiten.

Vergeet trouwens niet om de roosters regelmatig schoon te maken. Dit vergeet je makkelijk, maar is een belangrijk klusje. Als de roosters verstopt zitten (met bijvoorbeeld stof), krijg je geen frisse lucht van buiten en blijven geuren en stof in de lucht hangen in de ruimte.

Ook boven ramen zit vaak een strip met gaatjes – ook hier komt frisse lucht naar binnen. Deze kun je vaak handmatig bedienen. Probeer deze zo veel mogelijk open te zetten. Zo heb je een constante stroom van frisse lucht en ventileer je je huis zonder in de kou te zitten. Wil je weten waarom buitenlucht goed voor je is? Lees dan zeker dit artikel nog eens na.

3. Voorkomen is beter dan genezen

Ieder huis moet zo nu en dan geventileerd worden – het ene huis meer dan de andere. Om energie kosten te besparen (tijdens je huis ventileren gaat er immers warmte en dus energie verloren), kun je maatregelen treffen waardoor je je huis niet te vaak hoeft te ventileren.

Niet roken in huis is natuurlijk een logische maatregel. Daarnaast moet je kaarsen en waxinelichtjes niet onnodig lang aan laten staan of te lang of te vaak wierook branden.

Heb je gedoucht? Zet de deur dan op een kier. Zo wordt niet alles nat van de waterdamp die neer valt en hoef je dus minder lang te ventileren.

4. Lekkere bakselachtige geuren

De keuken is de plek in huis waar gekookt en gebakken wordt. Alle geuren die hier vrijkomen zijn niet goed om constant in te ademen. De geur hiervan trekt vaak ook in de meubels en de gordijnen – en dat is natuurlijk niet zo fris.

Zet daarom altijd de afzuigkap aan als je aan het koken of bakken bent. Ook als enkel de oven aanstaat, moet je toch de afzuigkap aanzetten. Hou de afzuigkap het liefst nog een uur aan nadat je in de keuken bezig bent geweest. Probeer ook het deurtje van de oven niet te lang open te zetten. Dat scheelt weer extra geuren.

5. Vochtige lucht is ongezond

Een vochtige lucht in huis is niet prettig en is ongezond. Je huis en meubels gaan muf ruiken en op den duur kan de waterdamp je meubels aantasten. Een raampje open zetten tijdens het koken, douchen of wassen is belangrijk, maar probeer ook tijdens deze activiteiten waterdampen zo veel mogelijk te voorkomen.

Doe dus altijd een deksel op de pan als je gaat koken en douche niet te heet: dat is ook nog eens veel beter voor je huid. Probeer was zoveel mogelijk buiten of uit het raam te drogen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Jo

    Dat is zeker wenselijk behalve als je buren kettingrokers zijn en je constant hun vieze rook naar binnen krijgt door alle ventilatieroosters en je zelfs niet meer in je zuurstof rijke tuin kunt zitten wegens hun rook

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate