Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Elektrische apparaten schoonmaken – zo doe je dat

Een laptop, de televisie, een tablet, de magnetron en andere huishoudelijke apparaten. Tegenwoordig gebruiken we veel elektrische apparaten. Het schoonmaken hiervan - hoe doe je dat?

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Vooral laptops, smartphones en tablets worden vaak gebruikt. Maar hoe vaak maak je deze apparaten eigenlijk schoon? Op onze handen zitten veel bacteriën die we gemakkelijk verspreiden door de vele apparaten we intensief gebruiken.

Tijd dus voor een goede schoonmaakbeurt. Wij geven je daarom tips hoe je je elektrische apparaten goed en veilig kunt schoonmaken.

1. Gebruik een microvezeldoekje

Hoewel sommige apparaten echt vies kunnen zijn, is het meestal losse stof die een apparaat vies doen lijken. Daarom is afstoffen een gemakkelijke manier om deze apparaten schoon te maken.

Dit kun je doen door middel van een microvezeldoekje. Zorg er wel voor dat het doekje droog is, want elektrische apparaten en water gaan slecht samen. Een andere optie is een Swiffer – deze werkt ook erg goed. Deze tool houdt stofjes extra goed vast, waardoor schoonmaken snel en goed gebeurt.

2. Tablet en flatscreen tv scherm schoonmaken

Je tv scherm, tablet en telefoon zijn vaak vies door vette vingers, stofjes en ander vuil. Daarom is het belangrijk om deze goed schoon te houden.

Een microvezeldoekje hier wederom heel geschikt voor. Maak slechts een hoekje nat van het doekje met een paar druppels water en knijp deze vervolgens goed uit, zodat het doekje heel licht vochtig is. Ga hiermee over het scherm, zonder hard te drukken of echt te boenen.

Durf je het toch niet aan met een gewoon schoonmaakdoekje? Dan is een droog brillendoekje ook heel geschikt om een scherm schoon te maken. Een brillendoekje is heel zacht en gemaakt voor het schoonmaken van harde, maar gladde oppervlaktes.

3. Frituurpan schoonmaken

De frituurpan en een gourmetstel is lastig schoonmaken. Water en olie mengen niet of nauwelijks en dat maakt het schoonmaken van deze apparaten heel lastig.

Maar ook hier is een handige oplossing voor. Doe water in de frituurpan samen met een vaatwastablet. Zet de frituurpan op honderd graden (niet hoger anders kookt de frituurpan over). Laat het water zachtjes een paar minuten koken en giet het water vervolgens af. Even afspoelen met heet water en je frituurpan is weer zo goed als schoon.

Het aangekoekte deel van een gourmetstel kun je in een bak met heet water leggen – samen met een vaatwastablet. Dit werkt ongeveer op dezelfde manier met hetzelfde schone resultaat.

4. Stofzuiger onderhouden

Met de stofzuiger maak je natuurlijk de vloer schoon, maar daarmee wordt het apparaat zelf ook aardig vies. Ik moet toegeven dat ik dit klusje ook zelden aanpak, maar toch is het belangrijk.Tijd dus om deze eens een flinke schoonmaakbeurt te geven.

Hoe schoner de stofzuiger, hoe schoner de vloer. Allereerst moet je natuurlijk de stofzuigerzak regelmatig vervangen – als je nog een stofzuiger met zak hebt. Ben je hier toch mee bezig, haal dan direct even een doekje over het filter binnenin. Daarnaast is de borstel aan de onderkant van de stofzuiger vaak heel vies en zit deze vol met haren en andere stofjes. Zuig dit eerst met de slang van de stofzuiger goed uit.

Blijft de borstel van je stofzuiger vies? Leg deze dan in een sopje en laat dit even weken. Goed uitspoelen met water en laten opdrogen. Je stofzuiger kan nu weer jaren mee. 🙂

5. Magnetron schoonmaken

In de keuken ben je druk in de weer om te koken, bakken, afspoelen, etc. Dit zorgt vaak voor een grote troep in je keuken.

Het aanrechtblad en het gasfornuis zijn gemakkelijk en snel schoon te maken, maar de magnetron en/of oven worden nog al eens vergeten. Een simpele en bekende truc om je magnetron schoon te maken is door een citroen te gebruiken.

Doe een halve citroen voor 3o seconden in de magnetron en wrijf hiermee vervolgens over de vlekken en aangekoekte resten. Zet de magnetron nogmaals aan voor een tiental seconden en je zult merken dat het vuil heel gemakkelijk met een doekje te verwijderen is. Gemakkelijk en goedkoop.

Nog meer fijne tips om je apparaten schoon te maken:

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 rebus singh

  Ik maak schermen en toetsen schoon met een microvezeldoek doek en glasex.

 2. 🐐 Amina

  Water en citroensap (in een kommetje of beker) in de magnetron op 30-60 seconden, afhankelijk van het wattage. Daarna met doekje afnemen idd, vet en vuil zijn zacht geworden en makkelijk te verwijderen.

 3. 🐐 Margot

  Microvezelsdoekjes met bamboe erin zijn veel veiliger als het gaat om krassen. Met een polyester microvezel kun je behoorlijke krassen veroorzaken als je niet oppast. Het is nl. een heel harde vezel. Met de bamboedoekjes gebeurt dit (bijna?) niet.

 4. 🐐 Daisy

  Super tips! Op de juiste manier schoonmaken is belangrijk dus dit is heel fijn!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate