Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

De was doen – meer doen in minder tijd

De was doen is een klusje wat gemakkelijk opstapelt en de berg met vuile was wordt groter en groter. Maar stel je voor dat je meer was kunt wegwerken in minder tijd? Dat zou toch geweldig zijn. Bekijk onze fantastische tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Sorteren kun je leren

Door vuile was goed te sorteren, voorkom je dat kleding verkleurt in de was en dat je onder een roze dekbed slaapt in plaats van helderwit (heel leuk voor je prinsessendochter, dat wel).

Door jezelf aan te leren om wasgoed meteen te sorteren, heb je daar veel profijt van als je daadwerkelijk de was gaat doen. Iedere keer dat jij – of een gezindslid – iets in de was wil gooien, moet hij of zij dit op het juiste stapeltje of in de juiste wasmand doen.

Wil jij aan de was beginnen, dan hoef je enkel het wasgoed in de machine te stoppen in plaats van alle kledingstukken uit te zoeken. Dat scheelt al snel 10 minuten.

2. Hardnekkige vlekken in kleding verwijderen

Hardnekkige vlekken zoals een rode wijn-vlek of groene grasvlekken op het kniestuk van een broek zijn lastig eruit te wassen. Zeker als je deze vlekken niet van te voren behandelt met een goed schoonmaakmiddel.

Doe jij dus iets in de was met een grote, hardnekkige vlek, doe hier dan meteen wat wasmiddel op en laat dit goed intrekken. Een goed middel hiervoor is ossengalzeep, kost nog geen euro en is gewoon te verkrijgen bij de supermarkt of drogisterij (zoals Etos of Kruidvat). Als dat een paar dagen is, dan is dat geen probleem.

Als jij daadwerkelijk de was gaat doen, hoef je de kledingstukken niet meer te controleren op grote vlekken en kun je alles direct in de wasmachine stoppen. Een kind kan -letterlijk en figuurlijk- de was doen.

3. Het juiste wasprogramma

De was is gesorteerd, je gooit het in de wasmachine en drukt op de aan-knop. Vaak staat je wasmachine ingesteld op een vast programma en dit duurt meestal 1,5 tot 2 uur. Het duurt dus aardig lang voordat jij de schone was kan laten drogen en op kan vouwen.

Vaak is 1,5 tot 2 uur lang de wasmachine laten draaien een beetje overdreven. Vooral al het wasgoed geen vuile vlekken bevat, maar gewoon een beetje opgefrist moet worden. Kies daarom voor een tijdbesparend programma. Want in een uurtje wordt je was ook een stuk frisser en kun je dus sneller een Margarita drinken op het terras.

4. Prop je wasmachine niet te vol

De wasmachine lekker volproppen; je denkt dat dit tijdbesparend is, maar niets is minder waar! Door de trommel van je wasmachine overvol te doen, wordt de kleding nauwelijks schoon omdat er simpelweg te veel items in de machine zitten.

Het gevolg? Je moet nogmaals een wasprogramma aanzetten. En dat is zonde van je tijd! Hou je dus aan het maximaal aantal kilo’s, waardoor je wasgoed in een keer schoon wordt.

5. Strijk alleen belangrijke kledingstukken

Wassen houdt niet op door de vuile was in de wasmachine te doen. Ook het drogen, strijken en opvouwen kost best veel tijd en kracht om dit niet steeds uit te blijven stellen. En juist op dit punt kun je veel tijd besparen. Wasgoed moet nou eenmaal drogen -in de droger of aan de lucht- en dat kost simpelweg tijd.

Maar strijken is lang niet altijd nodig, evenals opvouwen. Kledingstukken als ondergoed, sokken en de meeste t-shirts en broeken hoeven echt niet gestreken te worden, dat scheelt al een hoop tijd. En wat dacht je van beddengoed? Door hoeslakens, kussenslopen en het dekbedovertrek strak op te vouwen gaan de kreukels er vanzelf uit.

Een tip om de meeste kreukels uit je broeken te krijgen zonder deze te strijken is door ze aan de pijpen op te hangen bij het drogen. Ta-da – dat bespaart je zo weer een paar minuten.

Meer tips om goed te wassen?

Op Leukegeit.nl hebben we véél meer tips om goed, snel en efficiënt te wassen. Benieuwd welke tips we voor je klaar hebben staan? Lees dan zeker onderstaande artikelen:

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Jeannette

  Shirts drogen bij mij altijd op een plastic hangertje. Daardoor hoef ik de strijkbout amper te gebruiken.
  Handdoeken hang ik op om te drogen omdat de droger veel energie kost. Tegen de tijd dat ze droog zijn, stop ik ze toch nog even in de droger, worden ze lekker soepel van. Direct daarna opvouwen en in de kast.

 2. 🐐 Elisabeth

  hey hallo
  allereerst ben erg bij met jullie site .Hoe kan ik makkelijk de kilo`s die je in de wasmachiene gooit in schatten zonder elke keer een weeg schaal te gebruiken

 3. 🐐 Ilja

  Draai de was op minder toeren, de kleding blijft natter maar ook kreuk vrij. Als je het nodig vindt doe je de kleding 5 minuten in de droger om te ontkreuken. Hang de kleding direct op aan een hanger aan de lijn. Wanneer het droog is hang je het gelijk weer weg in de kast. Ik kreeg de tip ooit van iemand, voor mij is dit de oplossing!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate