Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Deze 3 redenen bepalen of je je huis makkelijk kunt opruimen (+ tips om dit aan te pakken!)

In dit artikel vind je mijn drie redenen die bepalen of je je huis makkelijk kunt opruimen. Plus tips hoe je het opruimen het beste aan kunt pakken!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Drie redenen om je huis op te ruimen

Iedereen kan een niet opgeruimde kamer in huis opruimen. De vraag is alleen waar je vervolgens al die spullen laat. Om te bepalen of je je huis goed kunt opruimen, en vervolgens opgeruimd kunt houden, heb ik drie redenen die dit kunnen vaststellen.

In mijn ogen zijn deze drie redenen bepalend of het makkelijk is om je huis op te ruimen:

  1. De hoeveelheid spullen die je hebt t.o.v. de hoeveelheid opbergruimte;
  2. Hoe goed deze opbergruimte vervolgens is;
  3. En de mensen die deze spullen in de bergruimte moeten opbergen.

Hieronder neem ik je uitgebreid mee naar alledrie de redenen. Ook geef ik je tips om dit vervolgens aan te pakken.

1. Hoeveelheid spullen t.o.v. hoeveelheid opbergruimte

Laten we beginnen met de nummer één. Hoeveel spullen heb je in huis versus de hoeveelheid ruimte heb je om deze spullen op te bergen? Want het is gewoon een feit dat hoe meer spullen je in huis hebt hoe lastiger het wordt om dit op te ruimen.

Bekijk dus goed of je voldoende plek in huis hebt om spullen goed op te bergen. Woon je bijvoorbeeld op niet al teveel vierkante meter en heb je niet zoveel kast- en opbergruimte, dan doe je er goed aan om ronddwalende spullen een goede opbergplek te geven. Ditzelfde geldt ook voor mensen die meer ruimte hebben.

De stelregel is simpel: Als er meer spullen zijn dan opbergruimte kun je simpelweg niet goed je huis opruimen.

Je huis ontspullen is een goede manier om zowel meer ruimte in huis als in je hoofd te krijgen. Een opgeruimd hoofd en huis zonder de nodige ballast.

Een paar tips:

  • Begin klein met opruimen. Pak alle ronddwalende spullen van de eettafel en bepaal wat je met alle spullen wilt doen. Rekeningen kun je betalen en archiveren. Losgeld kun je in een bakje stoppen. Kleding kun je in de was doen of opvouwen en in je kast leggen. Etc.
  • Zet dingen die hebt gebruikt direct terug op zijn plek. Tanden gepoetst? Leg de tube terug waar je ‘m vandaan hebt. Kop koffie op? Zet het kopje in de vaatwasser.
  • Pak elke dag een klein project aan. Ruim de lades in de badkamer eens op. Je komt erachter hoeveel overbodig spullen je hebt en ziet dat je nog máánden vooruit kunt met alle voorraad. De volgende dag (of keer) ga je aan de slag met een ander klein project in huis.

Bedenk je goed dat iets doen altijd nog beter is dan niets doen. En dat je als doel hebt om niet meer spullen te hebben dan je aan opbergruimte hebt.

Ben je op zoek naar meer tips om je huis lekker aan te pakken en te minimaliseren? In deze minimalisme cursus van soChicken ontdek je het praktische en inspirerende stappenplan naar een opgeruimd huis en een simpel leven.

Meer weten? Bekijk hier alles over de online cursus:

Online cursus bekijken

2. Hoe goed en effectief is de opbergruimte?

Hoewel je misschien denkt dat de opbergruimte in huis goed in elkaar zit, kan dat nog weleens tegenvallen. Denk aan speelgoed van je kids netjes in een hoek gelegd. Een stapeltje kleding op de trap die daar wel heel comfortabel ligt. Tijdschriften en afschriften op een stapel op het aanrecht. Het klinkt allemaal prima, maar het is natuurlijk verre van opgeruimd.

Alle bovenstaande voorbeelden hebben gemeen dat er echt wel opbergruimte voor is. Het probleem is de locatie van de opbergplek. Blijkbaar is de locatie niet ideaal voor de plek waar je het nodig lijkt te hebben.

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De dichtstbijzijnde opbergplek is niet geschikt voor dit type product. Zo ben je bijvoorbeeld op zoek naar een kast met planken om papieren op te bergen, terwijl dit niet aanwezig is.
  • Er zijn teveel stappen nodig om de spullen makkelijk op te ruimen in huis. Op zolder is een kast leeg, maar avond aan avond al het speelgoed daar naartoe brengen is niet praktisch.
  • De opbergruimte in de kamer waar je het op wilt ruimen zit al (prop)vol.

Dit maakt dat het net te veel gedoe is om alles goed op te ruimen. En logisch, want wie zit er op te wachten om het hele huis door te spitten op zoek naar een geschikte opbergplek. Dan is een stapeltje maken toch net even wat makkelijker.

Toch kun je het jezelf makkelijker maken door de opbergplekken goed in te delen. Beoordeel zelf waar jij een opbergplek mist voor de spullen die je wilt opbergen. Zo kun je:

  • Een grote opbergkist neerzetten in de woonkamer om al het speelgoed in te verzamelen;
  • Bepalen welke kleding van het stapeltje in de wasmand moet en welke terug in de kledingkast;
  • Een lade vlakbij de keuken inrichten met een bakje of ordner waar je je afschriften in kunt bewaren. Tijdschriften kun je uitlezen en vervolgens weggeven of in de papierbak stoppen.

3. Opruimen voor iedereen makkelijk maken

In ieder gezin is er weleens ergernis of frustratie over dat een ander zijn spullen achter zich aan laat slingeren. En dat terwijl de ander zo zijn best doet om het huis opgeruimd te houden. Het is dan zaak om een opbergsysteem te hebben waar iedereen zich in kan vinden.

Ga met iedereen in het gezin om tafel en zitten en bespreek hoe makkelijk of moeilijk het is om spullen op de juiste plek op te bergen. Met een goed opbergsysteem die voor iedereen werkt kun je de rommel in huis een heel eind opvangen.

In veel gevallen zal zo’n gezamenlijk opbergsysteem goed werken. Toch zal dit niet voor iedereen gelden.

Je kunt niet verwachten dat alle andere mensen in het huishouden dezelfde opruimskills hebben als jij hebt. Natuurlijk kan iemand zichzelf een tijdje dwingen om het opruimen op een bepaalde manier te doen. Vroeg of laat zul je alleen merken dat je weer terugvalt in je oude patroon. Het kost simpelweg teveel moeite.

Het blijft dus vaak een kwestie van geven en nemen. Van nature zal de één meer de neiging hebben om alles op de juiste plek op te bergen dan de ander. Steun elkaar hierin en haal het beste in elkaar naar boven. Kijk naar wat jullie in het gezin nodig hebben om je huis goed op te ruimen en pas het opruimsysteem hierop aan.

Hoe zijn de opbergruimtes in jouw huis geregeld? Weet iedereen waar alle spullen opgeborgen dienen te worden of kun je hier en daar nog wat aanpassingen maken? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate