Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Wildplukken – inspiratie en recepten

Ik was eerlijk gezegd nooit zo bezig met wildplukken, maar nu ik het heb ontdekt is het onwijs leuk om in het wild allerlei soorten noten en fruit te plukken. Wat ik allemaal gevonden heb ik het wereldwijde web van moeder natuur? Dat ga ik je laten zien!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wildplukfestijn in Spanje

De afgelopen paar weken ben ik Spanje op vakantie geweest en viel het me eigenlijk pas de laatste week op hoe goed je hier kunt wildplukken. Het lijkt of er overal in Spanje -we zaten in het Noorden, aan de voet van de Pyreneeën- bomen en planten staan waar iets eetbaars aan groeit. Echt geweldig. Ik moet mezelf inhouden om niet aan iedere boom te gaan schudden.

De laatste week van onze vakantie verbleven we in de provincie Huesca, met uitzicht op de fantastische bergen van de Pyreneeën. Onze AirBnB host Anne (Belgische) was geweldig. Ze liet ons allemaal wildplukplekjes zien waar we onze gang konden gaan. Van walnoten en amandelen tot heerlijk zoet zomerfruit.

Dit is wat ik allemaal heb geplukt:

1. Amandelen

In de advertentie van AirBnB had ik al gelezen dat er amandelbomen in de buurt volop aanwezig waren. Joepie – ik ben dol op amandelen. Alleen ik wist niet wanneer het seizoen zou zijn om de amandelen te plukken. Het blijkt dat het amandelseizoen al vroeg in de zomer begint (vanaf juli). De amandelen zijn dan nog erg zacht, je kunt het vliesje er dan gemakkelijk af krijgen tot ergens in oktober (zoals wij hebben gedaan).

Zoals je ziet zitten de amandelen in een wat pluizige schil waarmee hij aan de boom vastzit. Je kunt de schil er makkelijk vanaf halen en vervolgens kun je de amandelnoot gaan kraken (met een notenkraker of gewoon tussen twee stenen). De amandelen zijn heerlijk, we hebben er heel veel geplukt. Dezelfde avond heb ik er een heerlijk vegan sausje voor bij de pasta van gemaakt. 🙂

wildplukken in Spanje

2. Walnoten

Walnoten bevatten net als amandelen relatief veel eiwitten. Ideaal dus om iedere dag een beetje van binnen te krijgen. In het gehucht waar we in Spanje de laatste week verbleven staan een aantal walnotenbomen.

De walnotenbomen hier in het dorpje waren weliswaar niet van de beste kwaliteit, maar toch is het gelukt om iedere dag een aantal walnoten te vinden die we in de havermoutpap konden verwerken.

3. Vijgen

Vijgen zijn, zeker als ze rijp zijn, zóóóó lekker. Verse vijgen zijn heerlijk zoet en ideaal als gezond tussendoortje of om te verwerken in de havermout ‘s ochtends of in combinatie met geitenkaas of ricotta.

Er staat hier zoveel vijgenbomen dat de bewoners het niet meer bij kunnen houden om alles te plukken. En dus eten de vogels, ezels en honden gezellig mee om de vijgen populatie een beetje in bedwang te houden. In mijn achtertuin staat trouwens ook een kleine vijgenboom en dit jaar heb ik voor het eerst drie vijgen kunnen plukken – yeeeeh. Helemaal blij mee! wildplukken - verse vijgen

4. Peren

De peren die ik Spanje heb geplukt lijken in de verste verte niet op de peren die ik normaliter in de supermarkt koop. De peren zijn een stuk kleiner en hebben een ietwat anijsachtige smaak. Lekker als gezond tussendoortje.

peren

5. Bramen – in overvloed

Bramenstruiken zijn hier in overvloed en dus kun je naast de weg en in het bos overal bramenstruiken vinden. Er groeien zelfs bramenstruiken tegen oude kasteeltorens aan. Het is echt geweldig om zoveel fruit en noten in overvloed te zien die je zomaar kunt plukken. Ik stem voor meer van dit soort bomen op algemene plekken in Nederland! 

Toen ik een aantal jaar geleden nog in een appartementje dichtbij de snelweg woonde, groeide hier struiken vol met bramen. Op een zomerse dag ging ik samen met wat vrienden bakken vol met bramen plukken. We waren natuurlijk niet alleen (het was een populaire wildplukplek), maar uiteindelijk verlieten we de plaats met een bak vol verse bramen en heb ik er diezelfde avond een heerlijke bramentaart van kunnen maken.

In de buurt waar ik woon in Delft staan ook een aantal walnotenbomen. Een paar maanden geleden zag ik een aantal mensen zakken vol verse walnoten wegdragen. Ideaal, misschien dat ik dat volgende keer ook ga doen. 🙂

Staan er bij jou in de buurt fruit- of notenbomen waar je gezellig van kunt wildplukken? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Iris

    Oooh ik wil begin juli deze zomer naar Spanje gaan wwoofen mss vind ik ook amandelbomen

  2. 🐐 Billy

    Wat tof dat je gaat wwooffen in Spanje! In het noorden van Spanje vond ik volop amandelbomen, dus als je hier gaat wwooffen heb je grote kans dat je ze zult vinden. 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate