Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Gezonde wortelcake zonder suiker

Dit recept voor een gezonde wortelcake zonder suiker is echt een favoriet. Lekker als een plak bij het ontbijt, bij de koffie of gewoon als tussendoortje. In dit artikel deel ik graag het recept met je voor deze gezonde wortelcake.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Lekker bakken zonder suiker en olie

Vanwege de coronacrisis worden we door de overheid opgeroepen om vooral zoveel mogelijk thuis te blijven. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat vele thuiszitten bezorgt mij -naast de nodige zorgen- ook gewoon veel trek. Vooral trek in ongezond snaaien. Koekjes, chips, makkelijk eten – ik wil het allemaal. Het lijkt wel om al die zorgen in de wereld even te willen vergeten.

Maar ja – zo werkt het natuurlijk niet. Een beetje ongezond eten kan vast echt niet zoveel kwaad, maar mijn lijf schreeuwt op een gegeven moment gewoon “HOU HIERMEE OP!!”. 😛

En dus werd het hoog tijd -zeker ook na twee niet al te gezonde weken in Frankrijk te zijn geweest- om de ongezonde snacks om te toveren tot gezonde tussendoortjes. Minder vetten, minder suiker en als het even kan met een lading groenten of fruit.

suikervrije wortelcake

Ik besloot dat ik graag een gezonde wortelcake wilde maken. Zonder suiker en dus ook zonder boter of olie. En ik zal je zeggen dat ik echt heel blij werd van het resultaat. Compact en luchtig tegelijk, en een fijne zoetheid door de geraspte wortel, stukjes dadels en rozijnen.

De ingrediëntenlijst is niet lang, veel van de ingrediënten heb je misschien zelfs al in huis. Het is een eenvoudige cake om te maken en kost je niet veel tijd. Laten we aan de slag gaan!

Wil je meer lekkere cake recepten? Bekijk hier dan alle cake recepten op mijn site. 🍰

Ingrediënten:

Bakvorm: langwerpig cakeblik
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 40 minuten

Dit wortelcake recept is een lekkere én suikervrije variant. Geniet ervan als ontbijt, bij de koffie, thee of als tussendoortje. Hieronder vind je alle ingrediënten die je nodig hebt om deze gezonde wortelcake te maken.

  • 340 gram volkoren tarwemeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram dadels zonder pit – klein gesneden
  • 320 ml water
  • 1 flinke theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 3 geraspte wortels (zo’n 120 gram)
  • 80 gram grof gehakte walnoten
  • 80 ml wortelsap (kun je geen wortelsap vinden, dan is sinaasappelsap ook prima).

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden Celsius en bedek een cakeblik met bakpapier.
  2. Zeef de meel, bakpoeder, baking soda en het zout in een grote kom. Zet de kom apart om later te gebruiken.
  3. Zet een steelpan op laag vuur met het water, stukjes dadel, rozijnen en de theelepel koek- en speculaaskruiden. Breng het voorzichtig aan de kook en laat het geheel voor 5 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Rasp de wortels in een grote kom en giet hier de warme inhoud van de steelpan overheen. Laat dit volledig afkoelen.
  5. Meng vervolgens de grof gehakte walnoten en de wortelsap door het afgekoelde mengsel.
  6. Voeg de droge ingrediënten aan de natte ingrediënten en roer het beslag voor deze gezonde wortelcake goed door elkaar.
  7. Giet het beslag in de cakeblik en bak de wortelcake voor zo’n 40 minuten in het midden van de oven gaar. Haal de cake uit de oven en controleer met een prikker of de binnenkant gaar is. Laat de wortelcake nog even een paar minuten afkoelen en snijd vervolgens lekker een flink stuk voor jezelf af om van te genieten.

Gezonde wortelcake recept
gezonde wortelcake recept

Dit recept voor een gezonde wortelcake komt echt als geroepen. Het is echt een feestje om een plak van deze cake te eten – lekker zoetig door de stukjes dadel, geraspte wortel en rozijnen.

De wortelcake leent zich er prima voor om in te vriezen. Ik heb de cake in plakken gesneden en per twee in de vriezer gestopt. Zo kunnen we er nog een paar avonden van genieten. Oké – op het moment van schrijven heb ik net het laatste stuk opgegeten. Gelukkig zijn de ingrediënten voor een nieuwe lading van deze gezonde wortelcake alweer in huis. 🥕🥳

Ik ben heel benieuwd of jij ook aan de slag gaat met dit recept voor een heerlijke wortelcake. Laat zeker een reactie hieronder achter – of tag me gezellig via Instagram. Dat zou ik onwijs leuk vinden!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

27 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Bernadette

    Hoi Billy,

    Waarom backing soda?
    Kan ik dan ook gewoon 2 theelepels bakpoeder gebruiken? Ipv 1om 1?
    Groetjes, Bernadette

  2. 🐐 Billy

    Hi Bernadette,

    Beide ingrediënten zorgen er voor voor dat het beslag gaat rijzen, maar ze geven een ander resultaat. Mocht je het willen proberen, vervang dan de ene theelepel baking soda voor 3 extra theelepels bakpoeder.

  3. 🐐 Chantal

    Dit klinkt verrukkelijk Billy, dankjewel voor het delen. Ik ga hem snel maken!

  4. 🐐 Rowan

    Hi Billy,

    Helaas waren niet alle ingrediënten aanwezig in de supermarkt (we zijn niet de enigen die aan het bakken geslagen zijn 😉), ik heb dus wel baking soda kunnen vinden, maar geen bakpoeder. Wat adviseer jij in dit geval? Ik heb eventueel ook nog zelfrijzend bakmeel staan.
    Er was ook geen tarwemeel meer, maar ik heb nog wel een restje speltmeel, dus ik ga het daarmee proberen.
    Gelukkig waren er wel worteltjes! 😅

  5. 🐐 Bernadette

    Dankjewel. Ik zal eens kijken wat ik kan vinden in de supermarkt!! Wil hem graag proberen! 👋🏻

  6. 🐐 Yvon

    Morgen gelijk. Jammie

  7. 🐐 Veronica

    Behalve wortelsap heb ik alles in huis; morgen wordt dus dit recept gemaakt. Ik ben benieuwd en zal het je laten weten.
    De foto’s op Instagram zijn werkelijk leuk.

    Bedankt en blijf maar koken en bakken.

  8. 🐐 Marian

    Is heerlijk! We hebben de helft al op haha.

  9. 🐐 Greetje

    Goed gelukt!!! Heeeeerlijk.
    Tip: de oven kun je wel wat later aanzetten, want voordat het beslag (afgekoeld) in het bakblik zit ben je bijna een uur verder. Zonde van de energie🙄

  10. 🐐 Billy

    Hi Greetje, woehoe wat leuk! Goeie tip inderdaad om de oven pas wat later aan te zetten.

    Geniet van de rest van de wortelcake! 😃

  11. 🐐 Charlotte

    Heerlijke cake! Ik heb hem glutenvrij gemaakt met 300 gram kikkererwtenmeel. En ik had geen wortel- of sinaasappelsap en dit heb ik vervangen door 2 eetlepels citroensap. Is allemaal goed uitgepakt, genieten 😋!

  12. 🐐 Claudia

    Hoi Billy,

    Door welk (glutenvrij) meel kan ik de bloem het beste vervangen? Ik heb geen kikkererwtenmeel in huis. Wat raad jij me aan?

    Groetjes Claudia

  13. 🐐 Billy

    Hoi Claudia, je kunt het eens proberen met havermeel (havermout even fijnmalen in een keukenmachine). Hoor het graag of de wortelcake in de smaak is gevallen. 😃

  14. 🐐 Claudia

    Ik vind de cake met havermeel ook erg lekker! Dus ik kom het weekend wel door!

  15. 🐐 Veronica

    Dag Billy,

    De wortelcake was heerlijk; dit was de bemerking van mijn medezusters. Ze vonden ook dat het geen eenmalig bakken mocht zijn. Ik moet wel zeggen dat mijn voorbereiding langer duurde dan 15 minuten, maar het was de moeite waar.
    Fijn weekend

    Veronica

  16. 🐐 Danielle

    Dank je wel Billy….wat een heerlikke cake. Ik heb hem gemaakt met amandelmeel aagezien ik al geruime tijd geen tarwe meer eet. Bedsnkt Billy! Morgen ga ik weer een nieuw recept van jou maken! Fijn deze inspiratie!!

  17. 🐐 Anneke Van Wijk

    Ik heb de cake gisteren gemaakt en hij is yummie! Ik heb wel 2 theelepels koek kruiden gedaan. Volgende keer doe ik er ook gember bij denk ik. Maar hij is zó lekker, dat ie al weer bijna op is. Dus als je nog meer van dit soort recepten hebt, zou ik zeggen: kom maar door……smikkel smikkel🙏🤩

  18. 🐐 Leny Heukers

    Billy, ik heb je gezonde wortelcake gemaakt en vond hem zó erg lekker! Ik heb hem inmiddels al diverse keren gemaakt en ook een keer ipv met dadels , met gedroogde abrikozen en wat gedroogde sinassnippers gemaakt, net weer wat frisser dan het origineel, maar ook weer geweldig! Bedankt voor dit heerlijke en makkelijke recept ! Groeten.

  19. 🐐 Mariëlle

    Ik heb de cake al langer in de oven gedaan en toch lijkt hij nog te nat binnenin, kan dat kloppen? Hoor / lees graag een reactie.

  20. 🐐 Samira

    Hier nog lekker bezig.. benieuwd naar de smaak.. en misschien tip om afkoeltijd mee te nemen.. wil nog n cake mkn ivm planning :). Mooie dag!

  21. 🐐 marjolein

    Hi Billy, heb je ook een tip voor een glutenvrije variant? Kan ik amandelmeel gebruiken of heeft dat een ander resultaat?

  22. 🐐 Annelies

    Wat een heerlijke wortelcake. Toen ik dit recept zag ben ik meteen aan de slasg gegaan. Ik had alleen geen volkoren meel in huis dus heb ik tarwebloem gemengd met havermoutmeel. En vanwege een walnoot allergie van een van mijn gezinsleden heb ik pecannoten gebruikt. Deze cake ga ik zeker vaker maken, dank je wel voor het delen van dit recept.

  23. 🐐 Anita

    Het weer wordt minder dus weer bak tijd ik ben bewust bezig met eten maar ik ben wel een Bourgondiër op tijd wat lekkers, maar waarom dan niet gezonder.
    Kwam dit recept tegen ik dacht dit klinkt goed. Ik heb alleen speld volkorenbloem gebruikt en pecannoten en koekkruiden euroma.
    Ik vindt een top cake voor herhaling vatbaar

  24. 🐐 Aniek

    Goedemorgen!

    Bak je deze cake op hete lucht stand of boven- en onverwarmde (elektrisch)?

    Groet, Aniek

  25. 🐐 Aniek

    Ik bedoel boven- en onderwarmte!

  26. 🐐 Jarka

    Hallo Billy,

    Wat een heerlijk recept: vegan en zonder suiker. Dankjewel!
    Al jaren kook en bak ik vegan. Alles kook en bak ik volgens de zandloper theorie van Dr. Kris Verburg. Heerlijk eten en toch niet aankomen.

    Om jouw recept zetmeel- en glutenvrij te maken, gebruikte ik in plaats van 340 gr volkoren tarwemeel: 200 gram amandelmeel en 140 gram boekweitmeel.
    In plaats van 1 theelepel bakpoeder en 1 theelepel baking soda voegde ik 2 theelepels wijnsteen bakpoeder toe. En tot slot: ik had geen wortelsap en voegde in plaats daarvan een geraspte goudrenet toe.
    De frosting ga ik maken, zoals jij beschreef in je recept: “kleine carrot cake hapjes”.

    Nogmaals heel veel dank voor dit en alle andere heerlijke recepten, maar ook dank voor alle handige tips op je website.

    Hartelijke groeten,
    Jarka

  27. 🐐 Edith

    Heerlijke wortelcake ik eet deze in de ochtend met griekse yoghurt 😋.
    Een goed gevulde ontbijt om de dag mee te starten

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate