Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zelf kruidnoten maken op Sinterklaasavond

Zelf kruidnoten maken gebeurt voornamelijk voor en tijdens Sinterklaasavond. We eten ons een slag in de rondte met die heerlijke kruidnoten. Wij hebben hieronder het recept voor de meest heerlijke zelfgemaakte kruidnoten klaarstaan.

🐐 Dit artikel is geschreven door Sanne.

Ingrediënten om kruidnoten te maken:

 • 250 gram bloem
 • 3 gram bakpoeder
 • 2,5 gram gemalen kruidnagel
 • 2 gram kardemom
 • 5 gram kaneel
 • 1 gram gemberpoeder
 • 3 gram zout
 • 125 gram boter
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram schenkstroop (die je normaal over je pannenkoeken schenkt)

Let er op dat je niet teveel kruiden in het recept stopt dan we hierboven vermelden. Anders zullen je kruidnootjes een te overheersende kruidige smaak hebben, die niet overeenkomt met hoe ze normaal smaken.

Zelf kruidnoten maken – de bereidingswijze:

 1. Begin met het zeven van de bloem in een grote kom en stop hier vervolgens het bakpoeder en alle kruiden in (gebruik kaneel, kruidnagel, kardemom en gemberpoeder in het kruidnoten recept) en meng dit door elkaar.
 2. Pak hierna een steelpannetje uit de kast en smelt hier de boter samen met de basterdsuiker, stroop en het zout samen tot er een gladde massa ontstaat (niet te warm laten worden, maximaal zo’n 50 graden).
 3. Giet hierna de inhoud van het steelpannetje in de grote kom met de bloem, bakpoeder en de kruiden en roer dit goed door elkaar tot er weer een gladde massa ontstaat.
 4. Het is belangrijk om dit nu even af te laten koelen enkele uren (zo’n 2 uur). Gebruik hiervoor niet de koelkast, anders zal de boter weer te hard worden (ik spreek uit eigen ervaring).
 5. Rol nadat het mengsel is afgekoeld dit in een grote lap van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dikte. Pak er een kleine ronde vorm bij (zoals een klein rond bakvormpje, een appelboor of iets anders klein ter grootte van een kruidnootje). Steek met deze vorm stukjes uit het deeg en maak hier kleine balletjes van.
 6. Leg alle balletjes op een ingevet bakblik en bak de kruidnoten in circa 15 minuten bruin (180 graden).

Eet smakelijk en veel plezier op Sinterklaasavond. Vergeet trouwens niet om de zelfgemaakte kruidnoten nog even af te laten koelen, dat is wel zo lekker. Anders zijn de kruidnoten nog wat zacht en breken ze snel af.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Tamara Sunier

  Nog een tipje voor het vormen van kruidnootjes, vast voor volgend jaar , of als je er nog niet genoeg van kan krijgen,
  als je het deeg zo hebt gemengd, kieper het op een of twee, stukken bakpapier, of dubbel gevouwen aluminiumfolie, leg op het vel een soort dammetje van klodders deeg, en rol het zaakje op, soms gaat het nog makkelijker als je er ook nog iets stevig omheen rolt een velletje karton of een placemat ofzo.
  Rollen, of laten koelen en schijfjes afsnijden, dat is een heel snelle methode, of je moet nog kinderen hebben die eindeloos willen balletjes draaien….ik doe het tegenwoordig dus zo.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate