Kom je me ook volgen op Instagram? πŸ™†πŸΌβ€β™‚οΈ Volg me hier!

Zelf wasmiddel maken – recept voor vloeibaar wasmiddel (goedkoop & snel)

Billy van der GaagZelf wasmiddel maken klinkt als een hels karwei, maar dat valt allemaal best wel mee! Wasmiddel is makkelijk te maken, kost bijna niets en je was ruikt ermee lekker fris. Wij geven je hieronder het recept voor vloeibaar wasmiddel.

Recept voor 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel

 • 40 gram Sunlightzeep (gewoon te koop in de supermarkt)
 • 40 gram huishoudsoda
 • Een scheutje schoonmaakazijn
 • 2,5 liter water

Pak een rasp en rasp de Sunlightzeep (40 gram) in een steelpan. Voeg hier een halve liter koud water aan toe. Verhit dit al roerende tot het zeep is opgelost in het water en voeg hierna de soda toe.

Giet het mengsel in een emmer en voeg 2 liter heet water toe. Roer het nog even door en laat het een nachtje staan. De volgende dag is het een harde, glibberige massa geworden en kun je het overscheppen in plastic bakken.

 

Gebruik van het wasmiddel

Schep een wasbolletje vol met het wasmiddel en leg het tussen de vieze was in de wasmachine. Als vervanging voor wasverzachter kun je een scheutje schoonmaakazijn gieten in het wasverzachtervakje. Dit is veel goedkoper dan wasverzachter en het ontkalkt de wasmachine ook nog. De wat zure geur van azijn verdwijnt zodra de kleren droog zijn.

Zelf wasmiddel maken sunlight zeep

Wasmiddel maken soda sunlight zeep

Zelf wasmiddel maken is erg goedkoop

Wil je zelf wasmiddel maken, dan ben je aan ingrediënten niet meer dan een paar euro kwijt. In de supermarkt kosten 2 blokken Sunlightzeep iets meer dan één euro, maar dan heb je wel 320 gram zeep (8x het receptuur). Soda kost nog geen euro voor één kilo (25x het receptuur) en voor een liter schoonmaakazijn ben je circa 50 cent kwijt.

Al met al kost 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel je ongeveer 20 cent (exclusief water). Als je dit vergelijkt met de gemiddelde wasmiddelen in de supermarkt, bespaar je hiermee heel veel geld en zijn de producten nog eens een stuk beter voor het milieu.

Makkelijk voor alle wasjes

Het wasmiddel is zowel te gebruiken voor de witte was als de gekleurde of donkere was.

Let op: Zorg dat je een RVS wastrommel hebt, anders zou het soda het aluminium kunnen oplossen. Gelukkig beschikken de meeste nieuwere wasmachines over RVS wastrommels en anders kun je de leverancier even opbellen of in de handleiding kijken als je niet zeker weet wat voor soort wastrommel je hebt.

Leukegeit nieuwsbrief πŸ₯‘

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

68 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Esther

  Je zegt dat het lekker ruikt, maar wast het ook schoon als je dit wasmiddel zelf gaat maken? Dat is namelijk nog belangrijker wat mij betreft.

 2. 🐐 leukegeit

  Het wast bijzonder schoon en zelfs op lagere temperaturen. Voor de witte was kun je eventueel een schepje vlekkenzout toevoegen in het zeepbakje voor een meer blekende werking, maar zonder werkt het wasmiddel ook erg goed! Ik ben benieuwd of je ook zelf je wasmiddel gaat maken. πŸ™‚

 3. 🐐 Sakura

  Bij de Hema heb je voor 2 euro wasmiddel. Is goedkoop en makkelijk πŸ™‚

 4. 🐐 Patricia

  Ik doe dit al heel lang maar ik merk wel dat echt stevige of wat oudere vetvlekken er moeilijk mee verwijderd kunnen worden.
  Heb je daar misschien ook nog een goede, goedkope tip voor zonder dat het de kleding schaadt?
  Verder wast het bijzonder schoon en staat hier inderdaad een fles azijn bij het wasmachien ipv wasverzachter. Stuk vriendelijker voor mijn portemonnee en het millieu in het algemaan;)

 5. 🐐 Eva

  Klinkt als een mooi, goedkoop en milieuvriendelijk idee!
  Heeft de hardheid van het water nog invloed? Ik meende namelijk dat zeep en hard water niet altijd even goed met elkaar overweg konden.

 6. 🐐 Billy

  @ Patricia
  Je kunt deze vlekken eerst nog behandelen door Ossegalzeep of de Sunlightzeep (die uit het recept) op de (vet)vlek te wrijven, voordat het in de wasmachine gaat. Dit zal zeker een stuk helpen en schaadt de kleding niet!

 7. 🐐 Moniek

  Heeft iemand toevallig dan ook een tip om grauw geworden witte washandjes (soms na 1 was al nadat ik ze heb gekocht) weer mooi wit te krijgen? Ik heb al vanalles geprobeerd..

 8. 🐐 Constance

  Je kunt de vlekken in smeren met shampoo of afwasmiddel allebei ontvetters. Helpt prima!

 9. 🐐 Christiane

  Leuk recept. Zou je er etherische olie aan toe kunnen voegen om het lekker te laten ruiken? Bijvoorbeeld citroen. Hoe zou je dat moeten doen?

 10. 🐐 Kitty

  Moniek,

  Misschien met gebitsreininger tabletten. (Steradent) Toevoegen aan je wasmiddel.
  Helpt ook om andere dingen weer stralend wit te krijgen.
  Suc6

 11. 🐐 Tina

  Ik gebruik dit nu al een tijdje en ben zeer tevreden.. Heb het idee dat de kleding en handdoeken zachter zijn dan met ” gewone” wasverzachter… Geen gejeuk meer bij mij of de kids..
  En van de week gemerkt dat als je een goed ingedroogde chocovlek insmeerd met het wasmiddel en dan wassen ( 40 gr..) het er ook gewoon uitgaat..

  Om grauwe dingen weer wit te krijgen en de vieze boorden van witte werkoverhemden van mijn man weer mooi wit te krijgen gebruik ik altijd echfa wit ( van biotex).. Niet het meest millieuvriendelijke denk ik, maar het werkt wel..

  De steradent truc werkt wel goed met “camping”servies.. dat kunstof spul van o.a. mepal..En kunstof lamellen.. Dat deed mijn moeder altijd..

 12. 🐐 Lilian

  Eindelijk tijd gevonden om dit zeeprecept eens uit te proberen. Ik heb 2 puberzoons, dus de was niet echt vuil, maar wel veeeeel was. De hoofdwas is prima, de was ruikt schoon en is ook schoon. Ik miste een betje de lucht van wasverzachter, de oplossing voor nu is half schoonmaakazijn/half wasverzachter. De was ruikt heerlijk en is echt zacht. Tot nu toe bevalt het prima!

 13. 🐐 Pennekes

  Zeep en azijn samen gebruiken is inderdaad niet slim. Ik heb jaren allerlei merken wasmiddel gebruikt en ik was nooit heel tevreden over zowel de duren als de goedkope. Ook bij de dure stond ik toch nog met Ossengal te schrobben als er vlekken in zaten. Sinds een paar maanden gebruik ik alleen nog soda en azijn. Ik ben hier net zo tevreden over als over de gewone wasmiddelen en het kost veel minder. Ik begon hiermee na een artikel in Genoeg te hebben gelezen. Je moet eerst je machine leeg laten draaien op 90 graden met een liter schoonmaakazijn. Daarna kan je beginnen met wassen op de gewenste temperatuur met altijd 150 gram soda en 150 ml natuurazijn (beide voor minder dan een euro per liter/kilo). Belangrijk is dat je niet een keertje tussendoor met gewoon wasmiddel wast omdat er je dan een grauwe gloed kan krijgen.

 14. 🐐 Katrien

  De soda dat jullie gebruiken is dit dan bleekwater van 8 a 12 graden, of zijn het de sodakristallen die je moet oplossen? bleekwater bleekt al je kleuren weg toch?
  Ik zit met vervelende grauwe washandjes enkel het werkvlak van de washandjes zijn erg grauw ook na het wassen ik heb ze al op verschillense temperaturen gewassen en is met niets terug klaar te krijgen, hebben jullie een goeie tip? Ik maak mij er echt vies van!
  dank bij voorbaat!
  M.v.g,
  Katrien

 15. 🐐 Conny

  Nadat ik ‘Ons leven met 17 kinderen’ had gezien waarin ze hun eigen wasmiddel maakten, ben ik gaan surfen op internet over hoe dat dan ging. Ik was erg nieuwsgierig. Ik las veel tegenstrijdige dingen en wist niet wat wel/niet waar was. Mijn scheikunde is echt knudde namelijk. πŸ˜‰
  Voor de zekerheid heb ik bij de leverancier van mijn wasmachine nagevraagd of het schadelijk is voor mijn wasmachine. Hun reactie is dat soda op zich geen kwaad kan. Ook azijn op zich kan geen kwaad. Echter over de combinatie van soda, azijn en zeep kunnen zij geen uitspraak doen over de reactie van deze producten samen. Zoals te verwachten raden zij natuurlijk aan om toch met regulier wasmiddel te wassen. (Ze willen zich uiteraard altijd indekken) Hun antwoord is daarbij puur gericht op de wasmachine (met RVS-trommel). Wat het effect op de kleding is, weet ik niet.
  Ik heb ook gelezen ergens dat soda en azijn elkaar eigenlijk opheffen, maar als je azijn in het wasverzachtervakje doet dan wordt toch eerst met soda gewassen en komt de azijn later in het water? Lijkt mij dat er dan geen probleem is. Ook zou azijn bepaalde kledingstoffen kunnen aantasten? Ik gebruik anders ook nooit wasverzachter, dus ik ben nu ook niet van plan om ineens azijn te gaan gebruiken.
  Wat ik mij wel afvraag is of je dit wasmiddel voor alle kleding kunt gebruiken en wat het effect op de langere termijn is voor je kleding. Kan iemand die al langer hiermee wast mij dit kunnen vertellen?

 16. 🐐 marga

  Ik ben blij met dit “recept” en hoop dat alle mensen hier mee gaan wassen, want wat n afschuwelijke geuren hebben die wasmiddelen en -verzachters. Er wordt weinig rekening gehouden met mensen die niet tegen geuren kunnen, tegenwoordig moet ook je huis helemaal naar ambypur stinken:-((( gooi wat vaker n raam los:)) Ikga eens informeren wat voor n
  trommel in mijn machine zit;-)

 17. 🐐 Anita

  Mijn donkere was blijft mooi op kleur, zwart blijft ook echt zwart. Alleen daarom al blijf ik dit wasmiddel maken.

 18. 🐐 Yolande

  Echt super dit, ik gebruik het overal voor, zelfs in de vaatwasmachine, schoonmaken, wassen (zowel wit als gekleurd) noem maar op, goed spul en inderdaad, wat Marga al schreef…alles moet tegenwoordig naar iets ruiken. Ben niet allergisch of zo maar wel “allergisch” voor allerlei geurtjes…bbbrrr.

 19. 🐐 Yolande

  O ja… in plaats van schoonmaakazijn gebruik ik gewone azijn, is toch goedkoper en werkt even goed en de was wordt heerlijk zacht zonder toegevoegde geurtjes. πŸ™‚

 20. 🐐 Marjo

  Ik gooi al jaren een hand vol soda bij de was als waskrachtversterker. Hierdoor hoef ik ook maar de helft van m’n normale wasmiddel te gebruiken. Alles komt er stralend schoon en kraakfris uit. Als wasverzachter inderdaad af een toe een beetje schoonmaakazijn. De kleding ruikt nergens naar als het droog is (of weer nat wordt.)Voor mensen met een gevoelige huid is het ook fijn, het lost de laatste restjes zeep op, dus geen allergische reacties meer!

 21. 🐐 Marjolijn

  Soda is echt wat anders dan bleek (dat is chloor en zeer giftig) bleken van lichte dingen: nat in de zon leggen; verwijdert ook vlekken. Hartnekkige vlekken: citroensap erop en in de zon leggen (niet op gekleurde stof!).
  Azijn bij het basis recept zou ik niet doen, alleen in het wasverzachterbakje inderdaad.
  Het E.cover bleekmiddel is inderdaad fantastisch maar werkt alleen bij 50 graden of heter.
  Mensen die echt geen enkele geur verdragen: S.unlight heeft wel een geur, je kunt ook Marseille zeep zonder geur krijgen. Zelfde recept.

 22. 🐐 Mits

  Bij verschillende supermarkten verkopen ze lavendelschoonmaakazijn, gewoon schoonmaak azijn maar dan met een beter geurtje. Kost geloof ik 35 cent.
  Het is idd verstandig om een keer in de zoveel tijd een was op 90 graden te wassen.
  Ik doe dit meestal met een wastrommel handoeken (kan niks mee mis gaan).

 23. 🐐 Boukje

  Vlekker in kleding die er na 1 wasbeurt niet uit zijn gegaan (of te verwachten dat ze er niet uitgaan) even met een druppeltje dreft insmeren en even “boenen”. Geheid dat ze eruit gaan, wat voor wasmiddel je ook gebruikt.

 24. 🐐 wendy

  ik heb nog enkele stukken (hand)zeep van een onbekend merk in de kast liggen.
  Kan ik die daar ook voor gebruiken?
  Of moet het echt marseille-of sunlightzeep zijn??
  Groetjes Wendy

 25. 🐐 Sandra

  Daar was ik nou ook benieuwd naar Wendy. Ik wil het wasmiddel ook proberen te maken, maar heb nog een hele lading andere zeep in huis liggen.

  Ik vraag me nog iets af. In Amerika is ook een vergelijkbaar recept te vinden. Daar zit alleen borax poeder bij in en mag het elke zeep zijn die je maar wilt.
  Borax moet een vlek verwijderaar zijn. Zal daar het verschil dan in zitten?

 26. 🐐 Karina

  Dit recept is heel goed, met prima resultaten! Ben er heel blij mee. Sinds kort ben ik op weg naar een natuurlijke huishouden en ontdek steeds meer, erg interessant allemaal.

  Voor de witte was gebruik ik baking soda Γ©n gewone azijn. Heel goed voor de wasmachine en voor de witte was. Steradent helpt daar ook voor, maar dat is geen wonder want het hoofdbestanddeel is baking soda (natrium bicarbonaat). Het bleekt op een natuurlijke manier. Ik gebruik zelfs baking soda om mijn tanden te poetsen. Het kent ongelooflijk veel toepassingen. Azijn en soda is geen goede combinatie, maar baking soda en azijn juist weer wel.
  Ook om je toilet te ontkalken en fris te houden,je gootsteen te ontstoppen enz.

 27. 🐐 margriet

  ik las ergens dat je bij je eigen gemaakte wasmiddel (wat ik al een jaar doe) een tablet gebitsreiniger in de trommel er bij moet doen omdat mijn was toch wel erg grauw wordt en met name beddegoed en handdoeken

 28. 🐐 Juul

  Het mooie van het zelf maken is dat je alle chemische toevoegingen weglaat, dat het goedkoper is is een mooie bijkomstigheid πŸ˜‰

  Bicarbonaat oftewel zuiveringszout is erg goedkoop en effectief. Koop een grote zak en zet het in een ikeabakje naast je wasmachine vul je wasverzachterbakje met azijn voor een fluweelzachte was (werkt beter dan wasverzachter) de azijn verdampt volledig Het verwijderd juist nare geurtjes. Wil je dat het lekker ruikt? voeg er dan wat druppels lavendelolie aan toe.
  Zo was je het meest natuurlijk en heb je geen last meer van exceem of allergieen veroorzaakt door wasmiddel.

 29. 🐐 margriet

  ik was al weer een jaar met eigengemaakt wasmiddel en doe er inderdaat een steradent tablet bij en de natriumbicarbonaat wat een geweldig product. poets mijn tanden er mee en drink elke morgen 2theelepeltjes opgelost in een glas water wat er voor zorgt dat mijn darmen helemaal schoon spoelen (heb een darmkwaal nu dus niet meer)

 30. 🐐 Giovanni

  Het zal ongetwijfeld heel goed werken. Alleen zijn vloeibare wasmiddelen, zeker eigen gemaakte op basis van zeep funest voor je wasmachine. Hier in het studentenhuis werd eerst ook alleen maar gewassen met vloeibare middelen. Het is nu verboden door de huisbaas nadat ik deze helemaal gereinigd heb.

  Het is wel te doen hoor, maar zorg ervoor dat je wekelijks je wasmachine draait op 90graden en hem daarna laat leeg lopen via het (nood)slangetje aan de voorkant. Laat ook het wasmiddel bakje en het deurtje open staan om schimmel te voorkomen.

  Schoonmaak azijn is wel een geweldige vervanger voor je wasverzachter.

 31. 🐐 Mia

  Hallo ik was nu een week met eigen gemaakt wasmiddel. Ik voeg er geen soda aan toe maar gebruik ong 30/35 gram geraspte sunlightzeep. doe dit in een hoge smalle bak (ooit gekocht bij de hema voor waspoeder), giet hier eerst 250 ml gekookt water bij (uit de waterkoker) en roer tot de zeep volledig opgelost is. Dan vul ik het met gekookt water aan tot ik 2 liter water in de bak heb. dan een nachtje op het balkon aflaten koelen. de volgende dag lijkt het op jello/gellatine. de grote truc is om er dan de STAAFMIXER in te zetten! Dan wordt het prachtig vloeibaar. De eerste keer had ik het overgegoten in een lege wasmiddelfles maar na een paar dagen wordt het toch wat klonterig. Nu dus mooi in de bak houden, kan ik er als het nodig is weer de staafmixer in zetten. verder ben ik dol op de geur vanrobijn morgenfris dus gebruik ik nog wel wasverzachter. Ik ben nog aan het experimenteren en zoeken naar een frisse oplossing hiervoor. staan al wat ideeen in de wachtrij πŸ˜‰
  Misschien komt er ook nog een variant met soda voor de witte was.
  Met twee honden heb ik veel was en dit is super goedkoop en scheelt me enorm sjouwen!!! Het is echt zo gepiept, makkelijker dan elke keer een fles sjouwen.

  Nog een tip voor de dame met de grauwe washandjes; in een emmer water met een flinke scheut bleek! even laten staan en daarna de machine in. eerste even op spoelen zetten en dangewoon wassen. of wat bleek in een wasbol in je machine bij je witte was. Doe ik met allerlei zogenaamd kwetsbare stoffen en nog nooit problemen mee gehad. (vroeger altijd gedaan met witte horeca kleding) Maar op eigen risico πŸ˜‰

 32. 🐐 Carly

  Wat ben ik blij met dit recept! Ik kwam het toevallig tegen toen ik op deze website zat te snuffelen.

  Als eerst heb ik mijn wasmachine ontkalkt met schoonmaakazijn en tegelijkertijd voor het eerst deze wasmiddel gemaakt.

  Dit was erg makkelijk en toen ik klaar was kon ik alles in een emmer gieten. In de avond liet ik het aan mijn man zien en ik zag dat er komt een gel laagje overheen komt. Natuurlijk kon ik het niet laten om met mijn vingers hier in te prikken!

  De volgende dag heb ik het nog even geroerd en in lege flessen wasmiddel gegoten. Eigenlijk wil ik flessen met een zelfgemaakte etiket!

  Tijdens het strijken rook ik een heerlijke frisse geur van de Sunlight. Mijn was is erg zacht en voelt schoon aan. Ik zocht dit recept even op om het nu nog een keer te maken. Maar ik moest het gewoon even aanprijzen! πŸ˜€

  Bedankt voor dit leuke, fijne recept!

 33. 🐐 Marrie-Jette

  Je kan heel veel soorten zeep gebruiken voor dit recept.Gewone restjes handzeep.Ik maak het ook wel eens van babyzeep voor mijn dochter want die heeft een heel gevoelige huid.
  Eigenlijk ben ik er heel tevreden over!Ik gebruik mijn zelf gemaakte wasmiddel al jaren

 34. 🐐 Petronella

  Gebruik geen soda in het wasmiddel voor de bonte was. Soda bleekt de kleuren, en is prima voor de witte was, maar dat is voor je geleurde was waarschijnlijk niet de bedoeling.
  Wil je vloeibaar wasmiddel dan kun je beter maar 20 gram (sunlicht)-zeep op 1,5 tot 2 liter water gebruiken. Zelf kook ik de zeep om hem sneller op te lossen op een oud oliestelletje in de schuur.

 35. 🐐 Leni Blom

  Gaan de rubbers van de wasmachine niet kapot van de schoonmaakazijn?

 36. 🐐 leukegeit

  Hoi Leni,

  Totaal geen last van. Maken het wasmiddel al een paar jaar en de machine doet het nog prima! πŸ™‚

 37. 🐐 Iris de groot

  Maak al jaren mijn eigen wasmiddel doe ook al jaren met mijn kleding!
  Voor de witte was doe ik gewoon een extra schep soda in machine alles blijft stralend wit.

 38. 🐐 cora

  Ik maak nu ook sinds 1 jaar of zo mijn eigenwasmiddel. Ik gebruik aleppozeep, water en naderhand wat etherische olie. Geen soda. En alleen voor de bonte was. De witte was vind ik toch wat grauw worden. Ook met soda. Daar gebruik ik dan toch ecover voor. Mijn wasmiddel blijft echter wel vrij dun. Ook na een nacht wchten en doorroeren. Komt dit omdat ik er geen soda in doe? Overigens is hetzelfde recept, dus zonder soda ook heel goed als vloeibare zeep te gebruiken. Zeep verdubbelen en eventueel wat glycerine erbij. Scheelt ook veel geld en afval.

 39. 🐐 Marjan

  Ik woon in Finland waar de Ecover een stuk duurder is. Mijn man bracht af en toe weer eens een fles mee. Maar, sinds een tijd ruiken de produkten van Ecover niet zo groen meer. Ik las dat ze het met hun vroegere receptuur niet zo nauw meer nemen…Ook merkte ik dat als ik vetvlekken met Ecover vloeibaar aansmeerde en een nachtje liet liggen, op die plek altijd een bleekvlek ontstond. Zo zonde! : de bleekvlek, maar ook het chemische luchtje en het feit dat je je favoriete produkt niet meer kunt vertrouwen….goed idee dus; dat eigengemaakte wasmiddel! Ik kon de plastic flessen van Ecover nooit goed weggooien…ik kan ze dus nu hergebruiken. Genoeg flessen om ook mijn buren eens van zoiets te voorzien…ben benieuwd of het aan slaat. Wist je dat je met Marseillezeep ook je haar kunt wassen? Ik bedoel: met goed resultaat? Mijn haar is altijd zacht en glanzend en het ruikt OK. Geleerd van een Armeen die z’n haar altijd waste met Aleppozeep. Die kun je helaas niet meer kopen. Marseillezeep blijkt een goede vervanger. Laatste keer spoelen met iets kouder water: wordt je haar gezond en sterk van.

 40. 🐐 Eva

  Ik heb steeds geleerd dat azijn zeep afbreekt, en in dit recept spreekt men van een combinatie van zeepvlokken, soda Γ©n schoonmaakazijn… lijkt me geen goed idee! WΓ©l kan je schoonmaak- of gewone huishoudazijn gebruiken als spoelmiddel. Zelf was ik al een hele tijd mijn was van 60Β° C met doodgewone sodakristallen en hij is brandschoon! Ik gebruik 75 g sodakristallen voor een normaal bevuilde was. De vlekken smeer ik op voorhand in met ouderwetse Sunlight zeep (die bruine stukken zeep), die je nog vindt in brocantewinkels en op rommelmarkten. Werkt ongelooflijk goed! WΓ©l de vlekken eerst natmaken. Heel vuile was stop ik in de machine met 100 g sodakristallen (eerst de kristallen oplossen in warm water) en zet de machine stil na het wasprogramma. Dan laat ik mijn was een aantal uren weken en daarna zet ik de machine weer aan. Weken is een heel goede methode om je (heel vuile) was schoon te krijgen. De was op lagere temperaturen doe ik met wasnoten of met zeepvlokken. Als je wasnoten gebruikt moet je de machine stilzetten na het wasprogramma (dus vΓ³Γ³r het spoelprogramma) en de noten eruithalen. Ze zitten in een zakje, dus dat is niet lastig. Als je ze erin laat zitten is je wasgoed kleverig.

 41. 🐐 leukegeit

  Hoi Eva, bedankt voor je reactie. We gebruiken zelf inmiddels al een paar jaar een combinatie van ons zelfgebrouwen wasmiddel en een scheut schoonmaakazijn als wasverzachter (in het aparte bakje dus) en dit werkt uitstekend voor ons. Ik heb nog niemand om ons heen horen klagen dat onze kleding niet fris ruikt. πŸ˜‰

 42. 🐐 Brigitte

  Hi, welke Sunlight zeep wordt bedoeld om zelf het wasmiddel te maken? Kan de toiletzeep van Sunlight gebruikt worden of gaat het om de oude blokken Sunlight zeep?

 43. 🐐 Suzan

  Hoe lang blijft het wasmiddel houdbaar en kan je het gebruiken?

 44. 🐐 janette koopman

  Ik wil graag weten hoe je zwarte broeken en je gekleurde was er uit komt ..mijn ervaring met sommige wasmiddelen is dat het faal word ..hoe is dit met je eigen gemaakte wasmiddel …mijn handen kriebelen om het nu zelf te maken.

 45. 🐐 leukegeit

  Hoi Janette! Onze ervaring is dat alle kleuren goed behouden blijven (en maken ons eigen wasmiddel al een paar jaar), maar alles op eigen risico natuurlijk. πŸ˜‰ We zijn benieuwd of het jou ook zo goed gaat bevallen!

 46. 🐐 nicole

  met zelf wasmiddel maken heb ik geen ervaring maar als je een schep soda gebruikt ipv van wasmiddel voor je was van 60 graden dan heb je een schone was die ook zacht is en nog eens goed is voor je wasmachine

 47. 🐐 ingrid

  Ik ken dit recept maar net in een andere samenstelling ooit uit de huishoud pagina van Emile Bode gehaald. Kan je zeggen doe dit nu al 3 jaar en het bevalt meer dan 100% maak het ook voor onze dochter klaar . het is wat werk maar het geeft zoveel plezier. Een paar tips ik maak 4 jerrycans tegelijk ben ik voor mij zelf en dochter een poosje klaar. Maak het in een grote emmer laat het een nachtje rusten heb dan een grote blok maar voor het in de jerrycan gaat doe ik de staafmixer er om en klaar is kees. Goedkoop en goed.

 48. 🐐 Marga

  Vraagje: gebruik nu ongeveer 1,5 jaar zelfgemaakt wasmiddel met zeepvlokken. Helaas woon ik in Rotterdam waar het water erg hard is. Mijn was (bont Γ«n gekleurd) heeft inmiddels een aardige grauwsluier gekregen, die ik er niet meer uitgewassen krijg mbv natriumbicarbonaat of soda. Van ellende maar weer waspoeder gekocht. Heeft iemand een tip hoe ik mijn was helder kan houden?

 49. 🐐 Ingrid

  Ik heb zeepvlokken gebruikt en in plaats van soda, zuiveringszout (bicarbonaat), veilig voor elke wasmachine. Eens in de zoveel tijd was ik wel met een gekocht wasmiddel om het grauwe weg te krijgen

 50. 🐐 Vooruit dan maar, omdat je het zo aardig vraagt :)

  Ben toevallig op deze site terechtgekomen, zeg 2 maanden geleden. En ik dacht, zou dat mogelijk zijn, zelf wasmiddel maken? Ik las het artikel en was vlug klaar. Is dat all, dan probeer ik het een keertje, is het niks, kan het altijd nog door het toilet (sorry). Dus, receptje even overgeschreven, spullen zeep soda, rasp, glycerine, water, azijn, en starten maar. Dat raspen vond ik niks en heb de zeep door de komkommer schaaf gedaan, binnen no time klaar. En inderdaad, ruikt lekker en heb het teiltje weggezet en de volgende morgen meteen kijken, wat dan! Oei, een dikke gelei, oh ja, is goed. Heb de keuken staafmixer in de gelei gezet en een machtig frisse geur alsook wasmiddel mooi glad fantastisch! In de schoongemaakte plastic flessen gedaan m.b.v. een trechter (natuurlijk!) en ben meteen gaan wassen. Eerst de witte daarna eigenlijk wasgoed gaan zoeken, ik wilde wel zien hoe dat afliep > goed!
  Nu is het zo dat er 5 dames hier op de hof, een ‘monstertje’ hebben gehad, met het recept en … allemaal aan het bijna gratis wasmiddel verslaafd mag ik wel zeggen. Persoonlijk heb ik bij de Tuinen Alleppo, Marseille, zeep gekocht, is duur t.o.v. Sunlightzeep (Blokken) maar 40 gram doe je ook veel met deze zeep. Ik las ergens, benodigheden heb je voor 22 cent en een heleboel wasmiddel die lekker ruikt, je was wordt echt prima schoon en zonder wasverzachter bijna kreukloos van de lijn komt. Tip : een flinke prop alu folie in de droger, maakt dat de was niet statisch wordt vervangt wasverzachter. Bedankt Sven, voor mij een leuke hobby erbij!

 51. 🐐 Anique

  wees voorzichtig met azijn als wasverzachter! Sommige stretch spijkerbroeken kunnen hier niet tegen en het stretch gaat lubberen zodat je de broek niet meer aankan!

 52. 🐐 Marieke

  Al een paar jaar maak ik zelf wasmiddel.
  Ik gebruik zelf 20 gram Aleppozeep of Marseille zeep van de Tuinen (tegenwoordig Holland en Baret ofzo) op 1 liter gekookt water. Zeep raspen, water + zeep in een pan, even roeren om zeep op te lossen, even laten staan om af te koelen, met een trechter in een fles stoppen en klaar.

  Als ik ga wassen doe ik ongeveer 70 milliliter van dit spul in het wasbakje en een flinke scheut azijn in het wasverzachter bakje.

  Als ik een witte was heb doe ik er los nog wat baking of kristalsoda bij. Ik vind zelf dat witte was wat grauw wordt, zelfs met de soda. Maar aangezien ik niet zo heel veel witte spullen heb, vind ik het wel prima. Als je veel witte overhemden hebt oid zou ik daar toch regulier wasmiddel voor adviseren. Mijn keus is om gewoon lichtgrijze of lichtblauwe kleding te kopen, dan heb je minder last van de grauwe waas en toch geen chemische troep nodig. Het feit dat regulier wasmiddel wel wit maakt, zegt misschien ook iets over de bleek middelen die daar dus inzitten….????

  Bij Alleppo zeep blijft het wasmiddel op de een of andere manier dunner dan wanneer ik Marseille zeep gebruik. Ook gebeurt het wel eens dat de zeep naar de onderkant van de fles zakt, als het een paar dagen staat. Even schudden en het is weer opgelost!

  Aangezien hier niet super veel wasjes gedraaid worden (was verzamelen tot je trommel echt vol is, is gewoon duurzamer) doe ik zeker 2 weken met een liter. Zelfs als ik het tussendoor als handzeep, shampoo en schoonmaakmiddel gebruik. En aangezien het echt heel weinig werk is, ben ik prima okΓ© met 1 liter per 2 weken maken.

  Ik snap werkelijk niet dat mensen nog kant en klaar wasmiddel gebruiken en ik raad iedereen aan om het gewoon een keertje te proberen!!!!

 53. 🐐 Tetsje

  Hallo,

  Ik heb een wasmachine met automatische dosering. Kan ik het ook in mijn machine gebruiken? Of is de massa daar te dik voor?
  Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft.
  Groet Tetsje

 54. 🐐 Saskia

  Wat wordt er exact bedoeld met de soda? Is dit baking soda?

 55. 🐐 Jolanda

  Hoi Billy
  Ik was al een paar weken met het zelfgemaakte wasmiddel. Ik vind t leuk om te maken en fijn om te gebruiken.

  Maar nu ging er iets mis. Mijn zoon kocht 2 dezelfde poloshirts van 100% katoen. Ik heb er 1 gewassen en die was enorm gekrompen. Daarna heb ik (als test) de andere met gewoon wasmiddel gewassen. Die was ook wel ietsje gekrompen, maar lang niet zoveel. Ik heb beide shirts op 30 graden gewassen terwijl het label 40 graden aangaf. Daar kan het dus niet aan liggen. Kan ik iets doen om dit voortaan te voorkomen?

 56. 🐐 Petra

  Leuk, ik ben ook enthousiast aan de slag gegaan. Alleen wel een vraag… mijn was is niet echt schoon. Zeker met sportkleding blijft er een muffe lucht hangen. Nog tips daarvoor?

 57. 🐐 Trui

  Ik wil het gaan proberen, maar heb nogal last van mijn handen. Raspen jullie de zeep met de hand of kan dit ook in de keukenmachine? Of blijft die dan naar zeep smaken?

 58. 🐐 Elisablaath

  @Trui: Zeep is relatief zacht, raspen is niet heel moeilijk. Snijden met een mesje werkt ook. En bij grotere brokken moet je gewoon langer roeren totdat het opgelost is.

 59. 🐐 Elisablaath

  Bij mij wordt het wasmiddel wel vrij dik, nauwelijks meer te gieten. Kan ik dit verhelpen door meer water toe te voegen, of minder soda? Iemand tips?

 60. 🐐 Marianne

  Ik heb begrepen dat in Sunlightzeep palmolie zit en het winnen van palmolie is omstreden. Nadat mijn Sunlight opgebruikt was ben ik overgestapt naar Marseille- of Aleppozeep (af en toe in de reclame bij Holland en Barrett, voorheen De Tuinen). Je kunt de soda natuurlijk weglaten uit het wasmiddel dat je maakt en alleen bij de witte was wat soda toevoegen. Soda is niet goed voor gekleurde kleding.

 61. 🐐 Ineke

  Ik maak al jaren mijn eigen wasmiddel,en dat werkt prima.
  Wel kreeg ik steeds meer last om de zeep te raspen(artrose)
  Ik snij de 40 gram zeep in wat kleinere stukken en zet die een paar uur in een halve liter water
  Met de staafmixer erdoor en klaar!

 62. 🐐 Yvonne

  Ik plaats het stuk zeep in de magnetron….ruikt gelijk het hele huis heerlijk.

 63. 🐐 Janny van Reenen

  Zo! Wasmiddel gemaakt. Nu nog beleven hoe het bevalt πŸ˜‰

 64. 🐐 Tio

  Het is nogal een gedoe. Ook een stuk Marseille zeep is wel goed. Marseille zeep is voor alles te gebruiken, en kun je ook als zeep gebruiken en om vlekken mee te verwijderen en om haar mee te wassen. het is zuiver. Ook de was kun je er mee doen. vroeger had men klok zeep en Sunlight met een wasbord en teil en wringer. In die tijd van de lampetkan was deze zeep er ook al. Zeeppoeder van Dobbelman Sunil crackfree om boorden wit te krijgen. Het is zachte zeep en de was wordt er zacht mee en het ruikt fris en vooral als het buiten droogt ruikt het zo lekker naar de wind. Een scheutje azijn als wasverzachter.

 65. 🐐 Lenny

  Ik ben ook verslaafd geraakt aan het zelf maken van wasmiddel. Ik heb er al veel over gelezen wanneer de wasmiddel dik word dan zit er palmolie in. Marseille zeep is ook in de bruine variant en daar zit geen palmolie in. Nu heb ik ook gelezen dat je voor vlekken een beetje citroenzuur poeder er in kan gooien wie heeft hier ervaring mee?

 66. 🐐 Prinses koekie

  Ik maak al jaren zelf wasmiddel maar hoe ga je die zeepslierten tegen?
  In een fles bewaren werkt niet dan krijg ik het er niet meer uit,
  Ik gebruik het ook als wc reiniger en allesreiniger .
  Ik was de ramen en de auto ermee.
  Ik heb een zeepklopper en maak de beste schoonmaak sopjes.
  Alleen jammer dat de Sunlight zeep nu verpakt is in plastic i.p.v paper.

 67. 🐐 Prinses koekie

  Ik maak wasmiddel en allesreiniger van Sunlight zeep wat ik miste was de Sunlight geur en nu heb ik wasparfum gevonden met de geur van Sunlight
  Paar druppels in het wasverzachter bakje en de was ruikt heerlijk we zijn helemaal blij het ruikt zo heerlijk.

 68. 🐐 Claudia

  Vetvlekken in je kleding? Ouderwets schoolkrijt werkt het beste.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate