Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zelf wasmiddel maken – recept voor vloeibaar wasmiddel (goedkoop & snel)

Zelf wasmiddel maken klinkt als een hels karwei, maar dat valt allemaal best wel mee! Wasmiddel is makkelijk te maken, kost bijna niets en je was ruikt ermee lekker fris. Wij geven je hieronder het recept voor vloeibaar wasmiddel.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Recept voor 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel

 • 40 gram Sunlightzeep (gewoon te koop in de supermarkt)
 • 40 gram huishoudsoda
 • Een scheutje schoonmaakazijn
 • 2,5 liter water

Pak een rasp en rasp de Sunlightzeep (40 gram) in een steelpan. Voeg hier een halve liter koud water aan toe. Verhit dit al roerende tot het zeep is opgelost in het water en voeg hierna de soda toe.

Giet het mengsel in een emmer en voeg 2 liter heet water toe. Roer het nog even door en laat het een nachtje staan. De volgende dag is het een harde, glibberige massa geworden en kun je het overscheppen in plastic bakken.

Gebruik van het wasmiddel

Schep een wasbolletje vol met het wasmiddel en leg het tussen de vieze was in de wasmachine. Als vervanging voor wasverzachter kun je een scheutje schoonmaakazijn gieten in het wasverzachtervakje. Dit is veel goedkoper dan wasverzachter en het ontkalkt de wasmachine ook nog. De wat zure geur van azijn verdwijnt zodra de kleren droog zijn.

Zelf wasmiddel maken sunlight zeep

Wasmiddel maken soda sunlight zeep

Zelf wasmiddel maken is erg goedkoop

Wil je zelf wasmiddel maken, dan ben je aan ingrediënten niet meer dan een paar euro kwijt. In de supermarkt kosten 2 blokken Sunlightzeep iets meer dan één euro, maar dan heb je wel 320 gram zeep (8x het receptuur). Soda kost nog geen euro voor één kilo (25x het receptuur) en voor een liter schoonmaakazijn ben je circa 50 cent kwijt.

Al met al kost 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel je ongeveer 20 cent (exclusief water). Als je dit vergelijkt met de gemiddelde wasmiddelen in de supermarkt, bespaar je hiermee heel veel geld en zijn de producten nog eens een stuk beter voor het milieu.

Makkelijk voor alle wasjes

Het wasmiddel is zowel te gebruiken voor de witte was als de gekleurde of donkere was.

Let op: Zorg dat je een RVS wastrommel hebt, anders zou het soda het aluminium kunnen oplossen. Gelukkig beschikken de meeste nieuwere wasmachines over RVS wastrommels en anders kun je de leverancier even opbellen of in de handleiding kijken als je niet zeker weet wat voor soort wastrommel je hebt.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

84 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Esther

  Je zegt dat het lekker ruikt, maar wast het ook schoon als je dit wasmiddel zelf gaat maken? Dat is namelijk nog belangrijker wat mij betreft.

 2. 🐐 leukegeit

  Het wast bijzonder schoon en zelfs op lagere temperaturen. Voor de witte was kun je eventueel een schepje vlekkenzout toevoegen in het zeepbakje voor een meer blekende werking, maar zonder werkt het wasmiddel ook erg goed! Ik ben benieuwd of je ook zelf je wasmiddel gaat maken. 🙂

 3. 🐐 Sakura

  Bij de Hema heb je voor 2 euro wasmiddel. Is goedkoop en makkelijk 🙂

 4. 🐐 Patricia

  Ik doe dit al heel lang maar ik merk wel dat echt stevige of wat oudere vetvlekken er moeilijk mee verwijderd kunnen worden.
  Heb je daar misschien ook nog een goede, goedkope tip voor zonder dat het de kleding schaadt?
  Verder wast het bijzonder schoon en staat hier inderdaad een fles azijn bij het wasmachien ipv wasverzachter. Stuk vriendelijker voor mijn portemonnee en het millieu in het algemaan;)

 5. 🐐 Eva

  Klinkt als een mooi, goedkoop en milieuvriendelijk idee!
  Heeft de hardheid van het water nog invloed? Ik meende namelijk dat zeep en hard water niet altijd even goed met elkaar overweg konden.

 6. 🐐 Billy

  @ Patricia
  Je kunt deze vlekken eerst nog behandelen door Ossegalzeep of de Sunlightzeep (die uit het recept) op de (vet)vlek te wrijven, voordat het in de wasmachine gaat. Dit zal zeker een stuk helpen en schaadt de kleding niet!

 7. 🐐 Moniek

  Heeft iemand toevallig dan ook een tip om grauw geworden witte washandjes (soms na 1 was al nadat ik ze heb gekocht) weer mooi wit te krijgen? Ik heb al vanalles geprobeerd..

 8. 🐐 Constance

  Je kunt de vlekken in smeren met shampoo of afwasmiddel allebei ontvetters. Helpt prima!

 9. 🐐 Christiane

  Leuk recept. Zou je er etherische olie aan toe kunnen voegen om het lekker te laten ruiken? Bijvoorbeeld citroen. Hoe zou je dat moeten doen?

 10. 🐐 Kitty

  Moniek,

  Misschien met gebitsreininger tabletten. (Steradent) Toevoegen aan je wasmiddel.
  Helpt ook om andere dingen weer stralend wit te krijgen.
  Suc6

 11. 🐐 Tina

  Ik gebruik dit nu al een tijdje en ben zeer tevreden.. Heb het idee dat de kleding en handdoeken zachter zijn dan met ” gewone” wasverzachter… Geen gejeuk meer bij mij of de kids..
  En van de week gemerkt dat als je een goed ingedroogde chocovlek insmeerd met het wasmiddel en dan wassen ( 40 gr..) het er ook gewoon uitgaat..

  Om grauwe dingen weer wit te krijgen en de vieze boorden van witte werkoverhemden van mijn man weer mooi wit te krijgen gebruik ik altijd echfa wit ( van biotex).. Niet het meest millieuvriendelijke denk ik, maar het werkt wel..

  De steradent truc werkt wel goed met “camping”servies.. dat kunstof spul van o.a. mepal..En kunstof lamellen.. Dat deed mijn moeder altijd..

 12. 🐐 Lilian

  Eindelijk tijd gevonden om dit zeeprecept eens uit te proberen. Ik heb 2 puberzoons, dus de was niet echt vuil, maar wel veeeeel was. De hoofdwas is prima, de was ruikt schoon en is ook schoon. Ik miste een betje de lucht van wasverzachter, de oplossing voor nu is half schoonmaakazijn/half wasverzachter. De was ruikt heerlijk en is echt zacht. Tot nu toe bevalt het prima!

 13. 🐐 Pennekes

  Zeep en azijn samen gebruiken is inderdaad niet slim. Ik heb jaren allerlei merken wasmiddel gebruikt en ik was nooit heel tevreden over zowel de duren als de goedkope. Ook bij de dure stond ik toch nog met Ossengal te schrobben als er vlekken in zaten. Sinds een paar maanden gebruik ik alleen nog soda en azijn. Ik ben hier net zo tevreden over als over de gewone wasmiddelen en het kost veel minder. Ik begon hiermee na een artikel in Genoeg te hebben gelezen. Je moet eerst je machine leeg laten draaien op 90 graden met een liter schoonmaakazijn. Daarna kan je beginnen met wassen op de gewenste temperatuur met altijd 150 gram soda en 150 ml natuurazijn (beide voor minder dan een euro per liter/kilo). Belangrijk is dat je niet een keertje tussendoor met gewoon wasmiddel wast omdat er je dan een grauwe gloed kan krijgen.

 14. 🐐 Katrien

  De soda dat jullie gebruiken is dit dan bleekwater van 8 a 12 graden, of zijn het de sodakristallen die je moet oplossen? bleekwater bleekt al je kleuren weg toch?
  Ik zit met vervelende grauwe washandjes enkel het werkvlak van de washandjes zijn erg grauw ook na het wassen ik heb ze al op verschillense temperaturen gewassen en is met niets terug klaar te krijgen, hebben jullie een goeie tip? Ik maak mij er echt vies van!
  dank bij voorbaat!
  M.v.g,
  Katrien

 15. 🐐 Conny

  Nadat ik ‘Ons leven met 17 kinderen’ had gezien waarin ze hun eigen wasmiddel maakten, ben ik gaan surfen op internet over hoe dat dan ging. Ik was erg nieuwsgierig. Ik las veel tegenstrijdige dingen en wist niet wat wel/niet waar was. Mijn scheikunde is echt knudde namelijk. 😉
  Voor de zekerheid heb ik bij de leverancier van mijn wasmachine nagevraagd of het schadelijk is voor mijn wasmachine. Hun reactie is dat soda op zich geen kwaad kan. Ook azijn op zich kan geen kwaad. Echter over de combinatie van soda, azijn en zeep kunnen zij geen uitspraak doen over de reactie van deze producten samen. Zoals te verwachten raden zij natuurlijk aan om toch met regulier wasmiddel te wassen. (Ze willen zich uiteraard altijd indekken) Hun antwoord is daarbij puur gericht op de wasmachine (met RVS-trommel). Wat het effect op de kleding is, weet ik niet.
  Ik heb ook gelezen ergens dat soda en azijn elkaar eigenlijk opheffen, maar als je azijn in het wasverzachtervakje doet dan wordt toch eerst met soda gewassen en komt de azijn later in het water? Lijkt mij dat er dan geen probleem is. Ook zou azijn bepaalde kledingstoffen kunnen aantasten? Ik gebruik anders ook nooit wasverzachter, dus ik ben nu ook niet van plan om ineens azijn te gaan gebruiken.
  Wat ik mij wel afvraag is of je dit wasmiddel voor alle kleding kunt gebruiken en wat het effect op de langere termijn is voor je kleding. Kan iemand die al langer hiermee wast mij dit kunnen vertellen?

 16. 🐐 marga

  Ik ben blij met dit “recept” en hoop dat alle mensen hier mee gaan wassen, want wat n afschuwelijke geuren hebben die wasmiddelen en -verzachters. Er wordt weinig rekening gehouden met mensen die niet tegen geuren kunnen, tegenwoordig moet ook je huis helemaal naar ambypur stinken:-((( gooi wat vaker n raam los:)) Ikga eens informeren wat voor n
  trommel in mijn machine zit;-)

 17. 🐐 Anita

  Mijn donkere was blijft mooi op kleur, zwart blijft ook echt zwart. Alleen daarom al blijf ik dit wasmiddel maken.

 18. 🐐 Yolande

  Echt super dit, ik gebruik het overal voor, zelfs in de vaatwasmachine, schoonmaken, wassen (zowel wit als gekleurd) noem maar op, goed spul en inderdaad, wat Marga al schreef…alles moet tegenwoordig naar iets ruiken. Ben niet allergisch of zo maar wel “allergisch” voor allerlei geurtjes…bbbrrr.

 19. 🐐 Yolande

  O ja… in plaats van schoonmaakazijn gebruik ik gewone azijn, is toch goedkoper en werkt even goed en de was wordt heerlijk zacht zonder toegevoegde geurtjes. 🙂

 20. 🐐 Marjo

  Ik gooi al jaren een hand vol soda bij de was als waskrachtversterker. Hierdoor hoef ik ook maar de helft van m’n normale wasmiddel te gebruiken. Alles komt er stralend schoon en kraakfris uit. Als wasverzachter inderdaad af een toe een beetje schoonmaakazijn. De kleding ruikt nergens naar als het droog is (of weer nat wordt.)Voor mensen met een gevoelige huid is het ook fijn, het lost de laatste restjes zeep op, dus geen allergische reacties meer!

 21. 🐐 Marjolijn

  Soda is echt wat anders dan bleek (dat is chloor en zeer giftig) bleken van lichte dingen: nat in de zon leggen; verwijdert ook vlekken. Hartnekkige vlekken: citroensap erop en in de zon leggen (niet op gekleurde stof!).
  Azijn bij het basis recept zou ik niet doen, alleen in het wasverzachterbakje inderdaad.
  Het E.cover bleekmiddel is inderdaad fantastisch maar werkt alleen bij 50 graden of heter.
  Mensen die echt geen enkele geur verdragen: S.unlight heeft wel een geur, je kunt ook Marseille zeep zonder geur krijgen. Zelfde recept.

 22. 🐐 Mits

  Bij verschillende supermarkten verkopen ze lavendelschoonmaakazijn, gewoon schoonmaak azijn maar dan met een beter geurtje. Kost geloof ik 35 cent.
  Het is idd verstandig om een keer in de zoveel tijd een was op 90 graden te wassen.
  Ik doe dit meestal met een wastrommel handoeken (kan niks mee mis gaan).

 23. 🐐 Boukje

  Vlekker in kleding die er na 1 wasbeurt niet uit zijn gegaan (of te verwachten dat ze er niet uitgaan) even met een druppeltje dreft insmeren en even “boenen”. Geheid dat ze eruit gaan, wat voor wasmiddel je ook gebruikt.

 24. 🐐 wendy

  ik heb nog enkele stukken (hand)zeep van een onbekend merk in de kast liggen.
  Kan ik die daar ook voor gebruiken?
  Of moet het echt marseille-of sunlightzeep zijn??
  Groetjes Wendy

 25. 🐐 Sandra

  Daar was ik nou ook benieuwd naar Wendy. Ik wil het wasmiddel ook proberen te maken, maar heb nog een hele lading andere zeep in huis liggen.

  Ik vraag me nog iets af. In Amerika is ook een vergelijkbaar recept te vinden. Daar zit alleen borax poeder bij in en mag het elke zeep zijn die je maar wilt.
  Borax moet een vlek verwijderaar zijn. Zal daar het verschil dan in zitten?

 26. 🐐 Karina

  Dit recept is heel goed, met prima resultaten! Ben er heel blij mee. Sinds kort ben ik op weg naar een natuurlijke huishouden en ontdek steeds meer, erg interessant allemaal.

  Voor de witte was gebruik ik baking soda én gewone azijn. Heel goed voor de wasmachine en voor de witte was. Steradent helpt daar ook voor, maar dat is geen wonder want het hoofdbestanddeel is baking soda (natrium bicarbonaat). Het bleekt op een natuurlijke manier. Ik gebruik zelfs baking soda om mijn tanden te poetsen. Het kent ongelooflijk veel toepassingen. Azijn en soda is geen goede combinatie, maar baking soda en azijn juist weer wel.
  Ook om je toilet te ontkalken en fris te houden,je gootsteen te ontstoppen enz.

 27. 🐐 margriet

  ik las ergens dat je bij je eigen gemaakte wasmiddel (wat ik al een jaar doe) een tablet gebitsreiniger in de trommel er bij moet doen omdat mijn was toch wel erg grauw wordt en met name beddegoed en handdoeken

 28. 🐐 Juul

  Het mooie van het zelf maken is dat je alle chemische toevoegingen weglaat, dat het goedkoper is is een mooie bijkomstigheid 😉

  Bicarbonaat oftewel zuiveringszout is erg goedkoop en effectief. Koop een grote zak en zet het in een ikeabakje naast je wasmachine vul je wasverzachterbakje met azijn voor een fluweelzachte was (werkt beter dan wasverzachter) de azijn verdampt volledig Het verwijderd juist nare geurtjes. Wil je dat het lekker ruikt? voeg er dan wat druppels lavendelolie aan toe.
  Zo was je het meest natuurlijk en heb je geen last meer van exceem of allergieen veroorzaakt door wasmiddel.

 29. 🐐 margriet

  ik was al weer een jaar met eigengemaakt wasmiddel en doe er inderdaat een steradent tablet bij en de natriumbicarbonaat wat een geweldig product. poets mijn tanden er mee en drink elke morgen 2theelepeltjes opgelost in een glas water wat er voor zorgt dat mijn darmen helemaal schoon spoelen (heb een darmkwaal nu dus niet meer)

 30. 🐐 Giovanni

  Het zal ongetwijfeld heel goed werken. Alleen zijn vloeibare wasmiddelen, zeker eigen gemaakte op basis van zeep funest voor je wasmachine. Hier in het studentenhuis werd eerst ook alleen maar gewassen met vloeibare middelen. Het is nu verboden door de huisbaas nadat ik deze helemaal gereinigd heb.

  Het is wel te doen hoor, maar zorg ervoor dat je wekelijks je wasmachine draait op 90graden en hem daarna laat leeg lopen via het (nood)slangetje aan de voorkant. Laat ook het wasmiddel bakje en het deurtje open staan om schimmel te voorkomen.

  Schoonmaak azijn is wel een geweldige vervanger voor je wasverzachter.

 31. 🐐 Mia

  Hallo ik was nu een week met eigen gemaakt wasmiddel. Ik voeg er geen soda aan toe maar gebruik ong 30/35 gram geraspte sunlightzeep. doe dit in een hoge smalle bak (ooit gekocht bij de hema voor waspoeder), giet hier eerst 250 ml gekookt water bij (uit de waterkoker) en roer tot de zeep volledig opgelost is. Dan vul ik het met gekookt water aan tot ik 2 liter water in de bak heb. dan een nachtje op het balkon aflaten koelen. de volgende dag lijkt het op jello/gellatine. de grote truc is om er dan de STAAFMIXER in te zetten! Dan wordt het prachtig vloeibaar. De eerste keer had ik het overgegoten in een lege wasmiddelfles maar na een paar dagen wordt het toch wat klonterig. Nu dus mooi in de bak houden, kan ik er als het nodig is weer de staafmixer in zetten. verder ben ik dol op de geur vanrobijn morgenfris dus gebruik ik nog wel wasverzachter. Ik ben nog aan het experimenteren en zoeken naar een frisse oplossing hiervoor. staan al wat ideeen in de wachtrij 😉
  Misschien komt er ook nog een variant met soda voor de witte was.
  Met twee honden heb ik veel was en dit is super goedkoop en scheelt me enorm sjouwen!!! Het is echt zo gepiept, makkelijker dan elke keer een fles sjouwen.

  Nog een tip voor de dame met de grauwe washandjes; in een emmer water met een flinke scheut bleek! even laten staan en daarna de machine in. eerste even op spoelen zetten en dangewoon wassen. of wat bleek in een wasbol in je machine bij je witte was. Doe ik met allerlei zogenaamd kwetsbare stoffen en nog nooit problemen mee gehad. (vroeger altijd gedaan met witte horeca kleding) Maar op eigen risico 😉

 32. 🐐 Carly

  Wat ben ik blij met dit recept! Ik kwam het toevallig tegen toen ik op deze website zat te snuffelen.

  Als eerst heb ik mijn wasmachine ontkalkt met schoonmaakazijn en tegelijkertijd voor het eerst deze wasmiddel gemaakt.

  Dit was erg makkelijk en toen ik klaar was kon ik alles in een emmer gieten. In de avond liet ik het aan mijn man zien en ik zag dat er komt een gel laagje overheen komt. Natuurlijk kon ik het niet laten om met mijn vingers hier in te prikken!

  De volgende dag heb ik het nog even geroerd en in lege flessen wasmiddel gegoten. Eigenlijk wil ik flessen met een zelfgemaakte etiket!

  Tijdens het strijken rook ik een heerlijke frisse geur van de Sunlight. Mijn was is erg zacht en voelt schoon aan. Ik zocht dit recept even op om het nu nog een keer te maken. Maar ik moest het gewoon even aanprijzen! 😀

  Bedankt voor dit leuke, fijne recept!