Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe kom je zo snel mogelijk van zilvervisjes af?

Zilvervisjes zijn van die vervelende beestjes die zich snel door je huis verspreiden. Geen zorgen - in dit artikel delen we hoe je zo snel mogelijk van deze kruipende kriebelbeestjes af kunt komen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Alles over die snelle zilvervisjes

Zilvervisjes staan bekend om hun zilverachtige kleur, snelle bewegingen en unieke uiterlijk. Ze hebben een lang lichaam, twee antennes aan de voorkant en drie staartdraden aan de achterkant.

Zilvervisjes vind je vaak in huizen vanwege de vochtige omgeving en de beschikbaarheid van voedsel. Ze worden aangetrokken door warme en vochtige plekken, zoals de badkamer en keuken, maar ook laten zilvervisjes zich zien in kelders.

Ze voeden zich met zetmeelrijk voedsel, zoals papier, karton en lijm, wat vaak te vinden is in boeken, behang en opgeslagen papierwaren. Slechte ventilatie, lekkages, hoge luchtvochtigheid en achterstallig onderhoud kunnen bijdragen aan een ideale omgeving voor zilvervisjes om zich te vestigen in een huis.

Ben je ook helemaal klaar met die zilvervisjes in huis? Dan zijn er gelukkig verschillende manieren beschikbaar om zilvervisjes te bestrijden en je huis vrij van die beestjes te houden.

Zo kom je zo snel mogelijk van zilvervisjes af

1. Zilvervisjes gedijen goed in vochtige omgevingen. Het is dus belangrijk om vochtbronnen in je huis aan te pakken. Controleer bijvoorbeeld lekkende leidingen, kraanlekkages, condensatie rondom ramen en deuren en zorg voor goede ventilatie in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Door de vochtbronnen aan te pakken, verklein je de leefomstandigheden van de zilvervisjes en maak je het voor hen minder aantrekkelijk om zich te vestigen. Ook kan het helpen om een vochtvreter te plaatsen.

2. Houd je huis schoon en opgeruimd. Een opgeruimd en schoon huis is minder aantrekkelijk voor zilvervisjes. Ze houden van donkere, warme en vochtige plekken om zich te verstoppen en zich voort te planten. Houd je huis dus goed schoon, stof regelmatig en zorg voor een opgeruimde omgeving. Vergeet vooral niet de plekken goed schoon te maken waar zilvervisjes zich vaak verstoppen – zoals achter plinten, onder meubels, in kieren en naden en achter apparaten.

3. Beperk voedselbronnen. Zilvervisjes zijn alleseters en voeden zich met zetmeelrijk voedsel, zoals papier, behang, boeken en stoffen. Beperk hun voedselbronnen door voedsel goed afgesloten op te bergen, boeken en papier in afgesloten dozen te bewaren en eventuele vochtige of beschimmelde materialen te verwijderen. Hierdoor beperk je de aantrekkelijkheid van je huis als voedselbron voor zilvervisjes.

4. Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen. Er zijn verschillende natuurlijke afschrikmiddelen die je kunt gebruiken om zilvervisjes af te schrikken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Citroensap: Zilvervisjes hebben een hekel aan de geur van citroensap. Meng wat citroensap met water en spuit dit op plaatsen waar je zilvervisjes hebt gezien. Dit kan helpen om ze weg te houden.
  • Azijn: Azijn is ook een natuurlijk afschrikmiddel voor zilvervisjes. Meng wat azijn met water en gebruik dit als een spray om zilvervisjes te bestrijden.
  • Lavendelolie: Zilvervisjes kunnen niet goed tegen de geur van lavendelolie. Druppel wat lavendelolie op wat wattenbolletjes en plaats ze op plekken waar zilvervisjes vaak gezien worden. Dit kan helpen om ze af te schrikken.

5. Seal kieren en naden. Zilvervisjes kunnen zich gemakkelijk verstoppen in kieren en naden in je huis. Het is daarom belangrijk om kieren en naden goed te dichten. Gebruik kit of vulmiddel om kieren en naden rondom ramen, deuren, plinten en andere openingen af te sluiten. Hierdoor maak je het moeilijker voor zilvervisjes om zich te verstoppen en zich voort te planten.

6. Schakel indien nodig professionele hulp in. Als je ondanks alle inspanningen nog steeds last hebt van een zilvervisjes in huis, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een professionele ongediertebestrijder kan de situatie beoordelen en effectieve bestrijdingsmethoden toepassen om de zilvervisjes te verwijderen.

Zilvervisjes kunnen een vervelende plaag zijn in je huis, maar gelukkig kunnen bovenstaande manieren helpen om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Met de juiste aanpak en volharding kom je snel van die zilvervisjes af. 💪🏼

Heb je zelf nog andere tips of ervaringen met het bestrijden van zilvervisjes? Deel ze dan zeker in de reacties hieronder.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Peter

  Vermeng in een spuitfles een schoonmaakmiddel met water. Zie je een zilvervisje, spuit wat vloeistof erop. Hij zal niet meer bewegen en met een stukje papier kun je het beestje opvegen.

 2. 🐐 Willeke

  Sinds ik wat meer milieuvriendelijk probeer te zijn en voor meer schoonmaak klussen water met een scheut azijn gebruik kom ik nog nauwelijks zilver visjes tegen.

 3. 🐐 Marjan

  Boeken in afgesloten dozen??! Dan is het huis behalve voor de zilvervisjes ook voor mij een stuk minder aantrekkelijk.

 4. 🐐 Monique

  Je kunt ook papieren valletjes voor zilvervisjes kopen. Die vouw je eenvoudig in elkaar en bevat een kleefstof, waardoor ze niet meer wegkunnen als ze in het valletje lopen. Werken supergoed. Leg ze daar waar veel boeken, stof(fen) en papieren liggen, bijv. onder kasten, bureau, op zolder, etc. Bij het opvegen van een zilvervisje met een papiertje moet je ook nog de plek waar het visje zat, schoonmaken. Zilvervisjes laten namelijk ook eitjes achter.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate