Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Ongedierte in huis voorkomen – 15 praktische tips

Mieren op je aanrecht, fruitvliegjes zweven boven je prullenbak en je ziet vlooien springen bij de hondenmand. Ongedierte in huis is niet alleen heel erg eng, het is ook ontzettend onhygiënisch. Ongedierte in huis voorkomen doe je met onze 15 praktische tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

  1. Stofzuig regelmatig – in ieder geval één keer per week uitgebreid. Als je huisdieren hebt vaker, dit voorkomt ongedierte in huis.
  2. Schuif je vaat direct de vaatwasser in of was het af voordat je naar bed gaat. Laat vuile vaat nooit langer dan 12 uur op het aanrecht staan. Je wilt geen fruitvliegjes, mieren of ander ongedierte op je aanrecht hebben lopen.
  3. Maak je aanrecht schoon voordat je eten klaar gaat maken. Een product als Muscle werkt snel en ontsmettend.
  4. Wees rottend fruit op je fruitschaal voor. Check het regelmatig en eet je fruit tijdig op. Werkt niet alleen goed tegen ongedierte, het is ook nog eens hartstikke gezond voor je.
  5. Zilvervisjes in huis kun je bestrijden door een vochtvreter neer te zetten in de ruimte waar zilvervisjes vaak voorkomen. Vaak komen ze voor in het toilet of in de badkamer, maar zilvervisjes komen ook in andere ruimtes in huis voor.
  6. Hang geen vuile kleding terug in de kledingkast. Zorg dat je kleding niet te dicht bij elkaar hangt en maak je kast af en toe schoon (bijvoorbeeld iedere lente en winter).
  7. Ongedierte voorkomen in huis door horren voor deuren en ramen te plaatsen.
  8. Verplaats je GFT (groente, fruit en tuin) afval zo snel mogelijk buiten de deur in een afgesloten container.
  9. Bewaar eten in afgesloten verpakkingen, potten en dozen. Ga lekker aan de tupperware of een andere variant zoals de bakjes van IKEA.
  10. Zorg dat de hoes van je honden- of kattenmand afneembaar is. Was het regelmatig even op 60 graden om beestjes en vlooien de nek om te draaien.
  11. Laat geen etensresten op het aanrecht liggen. Verplaats ze direct naar een afgesloten prullenbak, of nog beter in een buitencontainer.
  12. Laat je voedsel buiten de koelkast ontdooien? Dek het dan af met folie.
  13. Geef je kamerplanten niet te veel water. Vochtige potgrond trekt ongedierte in je huis aan.
  14. Houd het gebied rond de voerbak van hond of kat schoon. Raap de verdwaalde brokjes regelmatig op en gooi ze terug in hun bakje. Kruimels zijn sowieso een echte lokker om ongedierte in huis aan te trekken.
  15. Houd de luchtvochtigheid in de gaten. Warme, vochtige ruimtes trekken ongedierte aan. Zorg voor voldoende verkoeling en ventilatie om het klimaat gezond en vrij van ongedierte te houden. Probeer de luchtvochtigheid onder de 50% te houden.

Krijg je het ongedierte echt je huis niet uit?

Neem dan zeker eens een kijkje op bol.com en zie welke goede middeltjes er zijn om ongedierte te bestrijden in huis. Je vindt hier handige middeltjes om o.a. mieren, slakken, bladluis, fruitvliegjes, vlooien en zilvervisjes in huis te voorkomen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Erik

    Tegenwoordig zijn zilvervisjes en papiervisjes een veel gezien ongedierte in huizen. Met hygiene heeft dit niet veel te maken. Ze kunnen ook leven van schimmels, katoen en papier. Voor het zilvervisje is een hoge luchtvochtigheid van belang, dus veel ventileren op droge dagen helpt. Ze zijn redelijk te bestrijden met chemische insecticiden uit spuitbussen, maar ook natuurlijk met lokdozen,valletjes en geurblokjes. Het is wel een kwestie van een lange adem hebben. Maar als je concequent doorgaat met tegen actie, is het aantal zilvervisjes redelijk onder controle te houden. Helemaal uitroeien lukt niet, ook professioneel niet, want ze reizen vaak mee in katoenen kleding en laten zich bij een ander in huis weer vallen. Gaatjes in katoenen kleding wordt vaak veroorzaakt door zilvervisjes. Mottenlarven lusten geen katoen. En zilvervisjes eten weer geen wol.

  2. 🐐 Hanneke Olthoff

    Leuke, nuttige site (de andere trouwens ook)! Alleen ik heb geleerd om vlees in de koelkast te ontdooien. Op deze manier krijgen bacterien niet of nauwlijks de kans om zich te vermeerderen. Ze houden namelijk niet van kou. Met folie heb je geen beestjes in je eten, maar wat dacht je van de zomer? Dan is het lekker heet en een feestmaal voor bacterien als je deze zou laten ontdooien op het aanrecht. Misschien een idee om er bij te zetten? Mocht je producten nog warm zijn en ingepakt met deksel of folie, hier dan nog de tip; altijd eerst laten afkoelen voordat je het in de koelkast/vriezer zet. Je kunt je eten ook versnelt laten afkoelen (al je bijvoorbeeld haast hebt) door hem in een bak met ijs o.i.d. te zetten. Veel succes ermee! Reactie is welkom.

    Groetjes van Hanneke Olthoff.

  3. 🐐 Tineke

    Leuk, deze site! Goeie tips! Volgens deze lijst ben ik de perfekte huisvrouw, want ik doe het allemaal precies zoals hierboven beschreven. Ik heb dan ook geen ongedierte in huis, m’n kat heeft geen vlooien, hoera, ik ben geslaagd voor de test! Ik heb trouwens een hygrometer, dus ik kan de luchtvochtigheid goed in de gaten houden.

  4. 🐐 Yocee

    En elke avond de keukenhanddoek en het vaatdoekje in de was gooien en een schone ophangen, nóg minder viezigheid in de keuken! (en vergeet die ondingen om je vaatdoekjes in de vaatwasser mee te wassen, wat een flauwekul; je gooit toch ook je bestek niet in de wasmachine!

  5. 🐐 Alice

    Wat als je niet kunt luchten in vochtige ruimten? Zo is er geen raam in de badkamer hier (huurflat) en zit de ventilatie bijna altijd verstopt. Ik zet de badkamerdeur maar wijdopen, zodat de lucht de hal in gaat en dan door het slaapkamerraam naar buiten (misschien), maar dit helpt niet tegen de zilvervisjes in de badkamer. 🙁

  6. 🐐 Jenny

    @ Alice: een vochtvreter kopen en deze regelmatig vervangen. Ik heb zilvervisjes op zolder, met de vochtvreter is het een stuk minder geworden (al zijn ze niet 100% weg te krijgen).

  7. 🐐 Carla

    Fruitvliegjes Tip van Oma: Een kommetje natuurazijn met een schep suiker en één druppel afwasmiddel erin, roeren en op de aanrecht zetten. Binnen 24 uur zitten al die rotvliegjes erin. (Zij verdrinken namelijk omdat het afwasmiddel de oppervlaktespanning van t water verbreekt.) Het werkt echt, na vorige zomer was ik het spuugzat en zijn we al een tijdje vliegjesvrij in de keuken.

  8. 🐐 marga

    fruitvliegjes: sinds ik n teen knoflook bij het fruit heb liggen heb ik geen last meer van fruitvliegjes:-) 🙂

  9. 🐐 Mari

    Zilvervisjes; Toen ik 4 jaar geleden in mijn huurhuis kwam te wonen, zaten er lagen en lagen behang op de muur en wemelde het van de zilvervisjes.Ik heb alle behang gestript en de muren gekalkt ( kalkverf gemaakt, goedkoop en alkalisch, dus insecten werend) Papieren en oude boeken ( ze zijn dol op vooral oude boeken )In plastic containers gedaan
    Nu kom ik nog maar sporadisch een zilvervisje tegen.
    Dus behalve luchten, schoonmaken ( stofvrij houden) is het een tip, geen behang te gebruiken ( papieren behang m.n.)

  10. 🐐 Ronald

    Wat een werk allemaal he. Ongedierte kan in veel soorten voorkomen. Sommigen alleen in bepaalde jaargetijden en anderen weer het hele jaar door. Tegenwoordig kom je, als gevolg van de beter geïsoleerde huizen, veen zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes tegen. Dat is een zo goed als onoplosbaar probleem..
    Maar.. bovenstaande tips werken in ieder geval goed om een groot aantal soorten weg te werken en de rest binnen de perken te houden…

  11. 🐐 Marianna Vonk

    Ik heb alleen zilvervisjes (maar bewaar de meeste items in plastic afsluitbare bakken) en héél soms een vliegje in de prullenbak als hij te lang staat, in de zomer.
    Een familielid van me had echt een zeer smerig huis. Ik krijg nog de kriebels als ik eraan denk. Die liet eten halfopen staan, ongewassen afwas van 5 dagen, alles onder de kruimels, nat wasgoed, enzovoort.
    Motten, vliegen, larven, maden, fruitvliegjes, badkamer/watervliegjes, zilvervisjes, pissenbedden, muizen en wespen waren enkele voorbeelden. Je kon daar geen kopje zout uit de kast pakken of een bakje champignons uit de koelkast, zonder dat mijn nichtjes (of ikzelf) gillend naar achteren sprongen en er iets uit kroop.

  12. 🐐 Manon

    Goede tips! Al het andere ongedierte houd ik buiten de deur, maar op de een of andere manier heb ik wel motmuggen in huis. Inmiddels maar een ongediertebestrijder ingeschakeld, maar een volgende keer wil ik graag zelf deze beestjes proberen te bestrijden. Iemand tips voor motmuggen in huis?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate