Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dit zijn de onderhoudskosten aan mijn huis

In dit artikel laat ik zien welke onderhoudskosten wij in de afgelopen twee jaar aan ons huis hebben gehad. Van klein tot groot onderhoud - ik heb geprobeerd om zo gedetailleerd mogelijk te zijn.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Onderhoud aan ons huis

Het is alweer meer dan acht jaar geleden dat ik de eerste stap heb gezet in ons huis in Delft. Ons kleine huis ligt in een gezellige wijk, tegen de rand van het gezellige centrum. Net als ieder ander huis vergt het hebben van een huis de nodige onderhoud. En met ons huis uit 1880 weten we dit maar al te goed.

In het artikel dat ik schreef over hoe ons afgeloste huis voor financiële vrijheid zorgt liet Anna een reactie achter welke onderhoudskosten we aan ons huis hebben. Haar vraag: “Hoeveel geld spenderen jullie aan onderhoud van jullie huis? En hoeveel geld zetten jullie per maand aan de kant voor onderhoud?”

In dit artikel ga ik hier verder op in. Hieronder lees je welke onderhoudskosten wij in de afgelopen twee jaar grofweg aan ons huis hebben gehad.

Dit zijn de onderhoudskosten aan mijn huis

Overzicht van de onderhoudskosten

Het bezitten van een huis vergt onderhoud. Of dit nu het verven van de buitenboel is, het renoveren van de badkamer of een andere klus aan de woning. Onderhoud kost tijd, de nodige planning en vaak een zak vol met geld.

Wat zijn onderhoudskosten?

 • denk aan klein onderhoud van je huis – zoals het schilderen van het buitenwerk
 • of groot onderhoud – zoals het vervangen van een kozijn, cv-ketel of een dakgoot
 • achterstallig onderhoud – zoals een rottend blok hout vervangen
 • eventuele verbeteringen aan je huis –  zoals een opbouw of een dakkapel

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis is gebleken dat de onderhoudskosten gemiddeld 300 euro per maand bedragen – oftewel 3600 euro per jaar. De kosten voor een opbouw of een dakkapel of andere verbeteringen aan je huis zitten dan weer niet in dit bedrag.

De afgelopen twee jaar hebben we behoorlijk wat onderhoudskosten gehad aan ons huis. Niet alle kosten waren persé noodzakelijk, maar wel nodig om het wooncomfort te vergroten.

Bij het overzicht aan onderhoudskosten heb ik niet de kosten voor de nieuwe etage meegerekend. Dit geeft mijns inziens een scheef beeld als je alle onderhoudskosten bij elkaar op zou tellen.

Dit hebben wij aan onderhoud zelf gedaan óf door een aannemer laten doen:

 • het doorbreken van twee muren in de woonkamer + plaatsen van een stalen bint – kosten 3900
 • slopen van de open baard en een plateau – kosten 900 euro
 • plaatsen van gipswanden + isolatie – kosten 1500 euro

Bovenstaande kosten neem ik graag mee in dit overzicht. Niet alle werkzaamheden vallen helemaal onder onderhoudskosten, maar het zijn wel kosten die gemaakt zijn om vooral meer daglicht in de woonkamer toe te laten.

Het werk is zoals je misschien al had verwacht uitgevoerd door een aannemer (ik ben niet zo’n handige Harry👷‍♂️). De kosten voor deze aanpassing zijn vrij hoog, maar deze klus stond echt al heel lang op de planning.

 • De schilder heeft dit voorjaar de buitenboel geverfd – kosten 1450 euro

Normaal zou ik zelf met een kwast en een roller in de weer zijn geweest, maar ik besloot dat ik tegen drie dingen aanliep:

 1. Ik heb gewoon echt een hekel aan schuren en verven;
 2. De schilder kan dit werk echt veel beter dan ik;
 3. De schilder heeft aangegeven dat we er nu weer 7 jaar tegenaan kunnen – als je het zo bekijkt, vallen de kosten voor het schilderwerk wel mee. 1450 euro / 7 jaar = 207 euro per jaar.
 • Afwerkingen aan het huis – schatting van de kosten 1000 euro

Via een gedeelde notitie app op onze telefoon hebben Jelle en ik per ruimte een lijstje gemaakt met werkzaamheden die nodig afgerond moesten worden. Naden kitten, kast vastmaken aan de muur, plinten plaatsen, trap verven, etc.

De lijst is zo goed als afgewerkt. Geschatte kosten voor deze kleine taken? Rond de 1000 euro. We hebben onszelf een nieuwe bank gegund als de lijst is afgewerkt. Die is inmiddels onderweg. 🛋

 • Plaatsen van dubbel glas – schatting van de kosten 900 euro

We hebben nog wat ramen in ons huis die we hebben voorzien van dubbel glas. Het dakraam en de openslaande deuren op de nieuwe etage zijn niet in dit bedrag meegenomen.

Totaal hebben we in de afgelopen twee jaar 9650 euro uitgegeven aan onderhoud. Dit bedrag is inclusief 4800 euro aan sloopwerkzaamheden om meer daglicht in huis te krijgen. Zou ik dit bedrag weglaten, zouden we 4850 euro aan onderhoudskosten hebben gehad.

Volgens de Vereniging Eigen Huis zou ik, in de acht jaar dat we hier wonen, 28.800 euro aan onderhoud hebben uitgegeven. Ik twijfel sterk of we dit ook daadwerkelijk hebben uitgegeven. Ik verwacht eerder dat we de helft van dit bedrag aan onderhoudskosten hebben uitgegeven.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij zicht op hoeveel kosten je de afgelopen jaren aan onderhoud van je huis hebt gehad?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Anna

  Hee, wat leuk om dit artikel te zien! Tof dat je dat hebt meegenomen!

  Zelf heb ik afgelopen november een huisje uit 1925 gekocht. Ik heb nu aan onderhoudskosten voor 3500 aan onderhoudskosten als elektricien, loodgieter, slotenmaker etc gehad. Daarnaast heb ik nog voor 1000 e de dakgoot laten vervangen, voor 1000 e het plafond eruit gesloopt (beschimmeld zachtboard), voor 3400 e zonnepanelen gekocht (bouwdepot) en voor 2300 e een airco. Maar ik denk dat de kosten die ik de eerste maanden heb gehad, gemiddeld hoger waren dan voor komende jaren. Een nieuw slot hoeft als het goed is maar 1x natuurlijk 😉
  Daarnaast ligt het er denk ik ook aan waar je genoegen mee neemt. Als alleenstaande kan ik nu eenmaal niet verwachten dat mijn huis in een half jaar helemaal “af” is, ik heb maar 1 salaris natuurlijk 😉 dus geduld is een schone zaak. Een klus per maand is voor mij genoeg.

 2. 🐐 Joris

  Woon je zó klein en/of of heb je weinig houten delen? Een schilderbeurt van onze tussenwoning kost zo 5k.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate