Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Opruim checklist – je kamer opruimen in 10 minuten

Een opgeruimde kamer zorgt voor minder chaos, overzichtelijkheid en meer rust in je hoofd. De opruim checklist in dit artikel gaat je helpen om een kamer in huis op te ruimen in slechts 10 minuten.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Na het minimaliseren toch weer chaos in huis? Deze opruim checklist gaat je helpen

Grote kans dat je in de afgelopen jaren het woord minimaliseren veelvuldig bent tegengekomen. En dat is maar goed ook. Althans – als ik naar mezelf kijk tenminste. Minimalisme heeft mij veel gebracht. Heel veel. Ons huis bestaat inmiddels uit veel minder accessoires, prullaria, kleding en onnodige bestanden op mijn computer dan vóór het minimalisme tijdperk.

Lees dit artikel eens: 5 tips om nu te beginnen met minimaliseren in huis
& ook: zo begin je met minimalisme

We hebben echt nog wel spullen hoor. Het is geen steriele boel in huis. Althans, ik vind van niet. Ik vind alleen dat minder spullen in huis zoveel meer lucht en ruimte geeft. Niet alleen fysiek, maar het geeft ook meer rust in je hoofd. Zo hoef je er niet meer over na te denken om al die extra spullen schoon te maken, op te ruimen of dat je ze kwijt kunt raken – dat soort irritante dingen.

Nee. Dat scheelt.

Het is alleen niet zo dat je in een minimalistisch huis geen troep meer kunt krijgen. Dat gebeurt echt nog wel. Regelmatig zelfs. En dus heb ik onderstaande opruim checklist klaarstaan om een willekeurige kamer in huis in 10 minuten weer in het gareel te krijgen.

Opruim checklist

In een korte tijd je huis opruimen moet lukken. Daar zijn eerder al de nodige artikelen van verschenen (zoals deze en deze). Hieronder staat een opruim checklist voor je klaar om zowel je woonkamer als slaapkamer snel opgeruimd te krijgen.

Simpel, snel en eenvoudig. En als het kan in minder dan 10 minuten. 🏡

Slaapkamer opruimen – korte checklist

Je slaapkamer (of die van je kids) in een korte tijd opruimen is met deze checklist zo gedaan. Hoe ga je te werk?

 1. Haal alle losse spullen van het bed en van de grond.
 2. Trek het dekbed recht en verzamel alle losliggende spullen bij elkaar.
 3. Verzamel schone kleren, vuile kleren, speelgoed/spullen en afval los van elkaar.
 4. Leg de schone kleren terug in je kast en doe vuile kleren in de wasmand.
 5. Breng het afval naar de vuilnisbak.
 6. Leg speelgoed en spullen terug op de plek waar ze vandaan komen.

Woonkamer opruim checklist

Ook het opruimen van de woonkamer is met deze opruim checklist in korte tijd gedaan. In slechts 5 korte stappen is je woonkamer weer een ruimte alsof er helemaal geen chaos is geweest.

 1. Maak de salontafel en eettafel vrij van losse spullen – zoals vieze kopjes, borden en post. Verplaats de spullen waar ze horen (dus vies servies in de vaatwasser, post verzamelen en eventueel afhandelen).
 2. Leg alle overige spullen terug op z’n plaats. Zijn er spullen waar je geen plek voor hebt? Lees dan hoe je extra opbergruimte krijgt in huis.
 3. Ga met een doek over de tafel en zichtbare stofplekken. Gewoon even snel een doek over de meest zichtbare plekken doet wonderen.
 4. Maak de gang naar de woonkamer leeg. De gang is de plek waar iedereen als eerste binnenkomt – zet schoenen terug in het rek, verwijder overvolle kledingstukken van de kapstok.
 5. Heb je tijd over? Ga dan even snel met een stofzuiger tekeer in de woonkamer – dat kan nooit kwaad.
 6. Zet de ramen open voor de nodige ventilatie.

Zo – en je bent alweer klaar. Even een snelle opruimsessie doet je huis goed. Deze opruim checklist is niet bedoeld als vervanger je huis flink onder handen te nemen, maar voor een snelle opruimbeurt is deze checklist ideaal. ✌🏻🏡

Ben je op zoek naar een checklist om je huis schoon te maken? Download dan hier de gratis schoonmaakchecklist.


Meer tips om te minimaliseren in huis

Geniet je ook van een leger, lichter en luchtiger huis? In de populaire online cursus minder meuk, meer leuk van soChicken ontdek je een uitgebreid stappenplan waarmee je aan de slag gaat met minimaliseren en ontspullen van je huis.

Je beweegt net als duizenden andere lezers stap voor stap richting een simpeler en meer ontspannen leven. Heerlijk toch? 😄

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Hoe vaak ruim jij je huis op?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate