Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

8 tips om een verhuizing te overleven

Als je gaat verhuizen zul je te maken krijgen met een aantal stressvolle situaties, die je liever niet nog een keer mee wilt maken. In dit artikel geven je 8 tips om je verhuizing succesvol te overleven.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Wees realistisch

Onderschat de gevolgen van een verhuizing niet doordat je speciaal gaat verhuizen voor die leuke nieuwe baan. Zoek goed uit in welke plaats je terechtkomt en wat je hier kunt verwachten. Bedenk wat je goede en wat minder goede eigenschappen zijn als je onzekerheid om de hoek komt kijken en bereid je voor op eventuele frustraties.

2. Wennen na de verhuizing – thuis voelen

Nu je gaat verhuizen ga je niet alleen je ouderlijke huis verlaten waar je je zo thuis voelde. Ook zul je afscheid nemen van het vertrouwde uitzicht uit je keukenraam, de parkeerruimte voor de deur en het fijne speeltuintje waar je je kinderen met een gerust hart naar toe stuurde. Het is dus even wennen en het kan goed zijn dat je je in eerste instantie niet zo snel thuis voelt na de verhuizing.

Als je ook nog wat verder weg gaat wonen van je familie en vrienden, zul je helemaal even moeten wennen na de verhuizing. Geef jezelf de kans om hierover te rouwen en om dit op een goede manier los te laten. Neem afscheid van de buurt waar je jarenlang woonde.

3. Plan niet teveel veranderingen tegelijk

Verhuizen doe je meestal om een reden. Ga je samenwonen, heb je een nieuwe baan of ga je misschien wel scheiden? Plan tijdens de verhuizen niet teveel grote veranderingen achter elkaar. Een verhuizing kan namelijk een diepe impact hebben op je leven, waardoor het in de meeste gevallen goed is om even af te wachten hoe dit voor je uitpakt.

Ben je er zeker van dat het allemaal goed uitpakt, ga dan eens rustig op zoek naar een nieuwe baan (als je hier naar op zoek bent natuurlijk) of besluit om pas na de verhuizing zwanger te worden.

4. Verhuizen went nooit

Als je een die-hard verhuizer bent en je in je leven al vaak verhuisd bent, betekent dit niet dat je er beter mee omgaat dan iemand die voor het eerst gaat verhuizen. Verhuizen went nooit, iedere keer verlaat je je huis en moet je weer een nieuw thuis maken. Een goed beeld krijgen van de situatie en wat je wilt helpt mee om de verhuizing goed in te zien.

Maak als je gaat verhuizen ook kennis met je nieuwe buren of andere mensen die in straat wonen. Dit maakt het wennen in je nieuwe huis (en plaats) een stuk makkelijker.

5. Stel orde op zaken en maak lijstjes

Het geeft je hoofd rust door lijstjes te maken van wat er allemaal nog moet gebeuren tijdens de verhuizing. Dit geeft je een heerlijk gevoel om de chaos beter onder controle te houden. Bekijk ook zeker onze verhuis checklist om de verhuizing nog efficiënter te maken.

6. Zet je nieuwe huis vol vertrouwde spullen

Neem uit je vorige woning zo veel mogelijk vertrouwde spullen mee naar je nieuwe huis. Veel dingen zullen een emotionele waarde hebben en zullen je in je nieuwe huis snel thuis laten voelen.

7. Let op de houding van je kinderen

Zijn je kinderen gedurende de verhuizing snel geprikkeld of kunnen ze bijvoorbeeld niet goed slapen? Dit kan een teken zijn dat ze moeite hebben met de verhuizing, doordat ze naar een nieuwe school moeten en hun vriendjes uit hun omgeving niet meer kunnen zien.

Leg je kinderen de reden uit van de verhuizing en laat ze meedenken over de inrichting van het huis (en hun eigen kamer). Probeer ze ook te stimuleren om contact te houden met hun vriendjes (via e-mail, door ze te bellen of door af te spreken).

8. Leren loslaten

Neem alleen datgene mee naar je nieuwe huis wat je het afgelopen jaar gebruikt, bewonderd of gedragen hebt. Gooi de rest weg, verkoop het of geef het aan een goed doel.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 daantje

  Dit klopt echt helemaal! Ik wou dat ik deze lijst met tips 2 maanden geleden had gehad 😉 Had me een hoop stress gescheelt, denk ik 😉

 2. 🐐 eddy oude voshaar

  los laten is mijn grote angst… de vertrouwde omgeving.. de buren de kinderen de speeltuin
  de geluiden , het vertrouwde piepen van deuren en kasten..
  het gras dat maar niet wil wat wij wensen
  nee laat ons maar blijven waar we nu wonen

 3. 🐐 martijn

  bedankt voor de tips!

 4. 🐐 Estervdk

  Verhuizen is idd erg vervelend, ik woon nou (sinds 2 dagen) 10 minuten fietsen van mijn oude huis af maar het voelt alsof ik heel ver weg ben. De buurt hier kom ik al 25 jaar en toch voelt het als nieuw. Ik heb steeds het gevoel van “zo, nou ga ik ff thuis rusten op de bank” maar ik ben al thuis. Hier komt het ook omdat mijn huiskamer meubels er nog niet zijn behalve mijn bankstel en salontafel en omdat het “grote vakantie” is waardoor de struktuur anders is. Ik geloof er wel in dat het goed komt en misschien voelt het volgende week al wel als “thuis”. Zeker als ik weer wat beter slaap zal ik me wat beter voelen.

 5. 🐐 Anneke

  Ik sta op het punt te verhuizen. Emotioneel vind ik het erg lastig. Je vertrouwde plek laat je achter en komt in een totaal nieuwe omgeving. Niets is vertrouwd. En dan hopen dat het helpt met vertrouwde waardevolle spullen je nieuwe plek in te richten. Ik laat tevens 2 katten achter bij mijn ouders die ik haast als mijn kids beschouw. Ik denk dat het zal helpen dat je in het huis aan het klussen bent en dan na een aantal dagen echter over kan. Dan proef je jouw nieuwe huis alvast.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate