Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zoete aardappelmuffins

Deze zoete aardappelmuffins zijn zo lekker geworden dat ik nog een extra pirouetje draai van blijdschap. Ik word altijd zo blij als ik een nieuw recept uitprobeer en dat het zo goed uitpakt. Mijn advies is dan ook: GA DEZE GEZONDE MUFFINS MAKEN! :)

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Give me some sweetness

Tot vandaag vond ik het heerlijk om te ontbijten met een bakje havermout. Sinds ik deze muffins heb gebakken met zoete aardappel erin verwerkt zijn mijn favoriete ontbijtjes opeens met 100% toegenomen. Er is concurrentie bijgekomen, want oh my – deze zoete aardappelmuffins zijn een nieuwe favoriet geworden om de dag mee te beginnen.

Of als tussendoortje. Wat jij maar wil.

En neem er gerust nog eentje, want deze gezonde muffin is voorzien van een zoete aardappel en dus veel minder ongezond als je alleen maar boter, suiker en bloem zou gebruiken.

Zoete aardappelmuffins recept

Inmiddels zijn er al aardig wat recepten met zoete aardappel op leukegeit.nl verschenen. Zo maakte ik onlangs nog deze heerlijke zoete aardappelcake en een hummus van zoete aardappel. Beide totaal verschillend van elkaar, maar beide een feestje om te mogen eten.

Tijd om het recept te geven voor deze heerlijke muffins. En omdat de zoete aardappel zorgt voor de nodige zoetigheid, heb je verder maar weinig suiker nodig om deze muffins zoet te maken. ✌️

Dit heb je nodig voor 12 muffins:

Het recept voor deze zoete aardappelmuffins is ontzettend lekker en gezond. Zodra de zoete aardappel kort is gekookt, meng je alle ingrediënten bij elkaar en stop je de muffins in de oven. De voorbereidingen kosten je al met al zo’n 20 minuten en de muffins gaan voor 25 minuten in de oven.

  • 1 flinke zoete aardappel
  • 60 gram walnoten, in grove stukken
  • 10 eetlepels agavesiroop
  • 250 gram meel (ik gebruikte een mix van amandelmeel en tarwemeel)
  • 2 eieren
  • 140 milliliter amandelmelk
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 9 eetlepels zonnebloemolie
  • een snufje zout

Zoete aardappelmuffins

& zo maak je het:

  1. Schil de zoete aardappel en snijd in korte blokjes. Kook de blokjes zoete aardappel in een pan met water in zo’n 7 minuten gaar.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  3. Meng in een grote kom de amandelmelk en zonnebloemolie door elkaar. Voeg vervolgens beetje bij beetje het meel, bakpoeder, vanillesuiker, walnoten, snufje zout en agavesiroop toe en meng met een garde door elkaar.
  4. Tik de twee eieren door het beslag en meng nog even goed door.
  5. Prak met een vork de zoete aardappel fijn en voeg toe aan het beslag voor de muffins.
  6. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormen en bak de muffins af in de voorverwarmde oven voor zo’n 25 minuten.

Ontbijtmuffins recept

Wil je de muffins graag eten als ontbijt? Ik vind het lekker om twee muffins als ontbijt te eten en heb dan nu ook een lading van deze gezonde muffins in de vriezer liggen (in zakjes van twee). De avond van tevoren haal ik de zoete aardappelmuffins uit de vriezer en leg ze op het aanrecht om alvast te ontdooien.

Zo hoef ik ‘s ochtends alleen maar een volle pot koffie te zetten. Dat scheelt me een hoop handelingen in de ochtend. 😉

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Jennifer

    Hoi Billy,
    Deze muffins zijn echt waanzinnig lekker!
    Heb ze afgelopen weekend gemaakt met mijn dochter en we blijven ervan eten. Bedankt voor het recept, ik weet nu al dat ik ze vaker ga maken!

  2. 🐐 Marijn

    Whoooo dit lijkt me heer-lijk. Net als de andere 5 gerechten die ik het afgelopen halfuur ben tegengekomen op je website. Terwijl ik ook dit gerecht weer toevoegde aan mijn inmiddels uitpuilende ‘leukegeit-bladwijzerbalk’, ontstond er bij mij een idee.. Hoe handig zou het zijn als je bezoekers je blogs ook op de website zouden kunnen opslaan. Bijvoorbeeld door een account aan te kunnen maken. Mensen zouden je blogs dan kunnen ‘favorieten’ bijvoorbeeld, om ze zo later gemakkelijk weer terug te kunnen vinden. Misschien dat het zelfs bijdraagt aan het aantal vaste gasten op je website. Maar om heel eerlijk te zijn, heb ik werkelijk geen idee hoe dat werkt en of dat überhaupt wenselijk is. Dat was em, hopelijk heb je er wat aan. Mijn bladwijzerbalk zou je in ieder geval dankbaar zijn 😉

    Vriendelijke groetjes,
    Marijn

  3. 🐐 Marleen

    Echt een super lekker recept, deze ga ik vaker maken 🙂
    Dankjewel!

  4. 🐐 Mieke

    Hoi Billy,
    Vond dit een lekker en gezond recept. Heb er een muffintaart van gemaakt. Een mooie taart om in punten te delen. Moet dan wel wat langer in de oven, maar ziet er mooi uit! Gekozen voor havermelk en speltmeel. Smaak gaan we later beoordelen, maar met deze ingrediënten moet dat wel goed zitten.

  5. 🐐 Anneke

    Heel lekker, ik heb ze al 2x gemaakt. Ik heb kokosolie gebruikt omdat ik geen zonnebloemolie in huis had, en dat ging ook prima.

  6. 🐐 Judy

    ziet er goed uit, je recept. Maar hoe zwaar is een “flinke zoete aardappel” ongeveer? Ik heb er hier een van 600 gram maar dat lijkt mij een beetje te flink. Wil je aub een gewichtsindicatie geven? Dank je!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate