Meringues maken zonder ei (+ instructievideo)

Meringues maken zonder ook maar een ei te gebruiken. Dat klinkt gek, en dat is het ook. Meringues maak je normaal gesproken met opgeklopt eiwit en suiker, maar bij deze vegan variant heb ik het sap van een pot kikkererwten gebruikt. Ik heb er ook een video van gemaakt. Meringue lovers - here we go!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Meringues van kikkererwtendrapsap

Op het internet zijn foto’s te vinden van mensen die het sap van een potje kikkererwten hebben gebruikt om meringues te maken. Dat leek mij ook wel een goed idee. Ik ben aan de slag gegaan en het is eigenlijk bijzonder eenvoudig.

Laat ik wel zeggen – het was een experiment om meringues zonder ei te maken en er zijn er een aantal ingezakt, maar ik ben er ontzettend blij mee. Ik houd van flinke meringues en niet van kleine die meer weg hebben van kerstkransjes.

Tip voor de volgende keer: de meringues toch íets minder groot maken, zodat ze niet instorten en allemaal even gaar worden.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Wat heb je nodig voor meringues zonder ei?

  • Het sap van 1 potje kikkererwten
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • Optioneel om de meringues een kleur te geven: een klein scheutje bieten-/druiven-/blauwe bessensap

De ingrediënten zijn voldoende om ongeveer 8 middelgrote meringues te maken. In de video heb ik zelf het recept verdubbeld, vandaar de flinke hoeveelheid beslag. 🙂

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven alvast voor op 100 graden Celsius.
  2. Giet het sap van de kikkererwten af in de beslagkom van je mixer en klop het sap op middelhoge stand. Al binnen een minuut zie je dat het sap wittig wordt en er als echt eiwit uit gaat zien. Laat de mixer nog 5 minuten op deze stand kloppen.
  3. Voeg vervolgens beetje bij beetje de kristalsuiker toe. Het beslag voor de vegan meringues is klaar als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat er ook maar iets uitvalt.
  4. Voeg optioneel een kleurextract toe om je meringues wat kleur te geven.
  5. Maak mooie dotjes van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Zet de meringues voor anderhalf uur in de oven.
  7. Zet de oven na anderhalf uur uit en laat de meringues in een dichte oven nog minimaal anderhalf uur afkoelen.
  8. Je meringues zijn klaar om gegeten te worden. Aanvallen maar!

meringues recept zonder ei - veganmeringues zonder ei

En wat je doet met de kikkererwten? Daar maak je natuurlijk heel eenvoudig een zelfgemaakte hummus bij. Je hebt de ingrediënten hiervoor waarschijnlijk zelfs al in huis.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Wasbeer

    Nou effe proberen, ben benieuwd of het een beetje te nassen is. Het opgeklopte kikkersap was in ieder geval behoorlijk lekker.

    Ben benieuwd of mijn gasten vanavond het lusten.

  2. 🐐 Claire

    OMG! meringues zonder ei? dat kan toch niet…hahaha, zo cool, ik ga het uit proberen.
    heb beloofd voor een groep van 40 man vegan te koken, en ik zit een beetje te stoeien met dat geen ei gebeuren. en dit is DE oplossing. Hoe gaaf is dit?!!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate