Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

De mooiste interieurfoto’s maken met je telefoon – dit zijn de beste tips

Maak jij graag foto’s van je interieur voor op social media? Maar vind je het lastig om een mooie foto te maken? Geen paniek. Zelfs met je telefoon kun je de mooiste interieurfoto's maken. Hieronder lees je de beste tips hoe je dat doet.

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

1. Licht is ontzettend belangrijk

Voor het maken van een goede foto is licht een heel belangrijke factor. Het is lastig te zeggen wanneer een foto goed is, want het blijft natuurlijk iets subjectiefs. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen mening. Maar er spelen wel factoren mee om een foto zo interessant mogelijk te maken. Waaronder dus licht.

Je hebt echt geen volle bak licht nodig, vaak kan een subtiele lichtbron al genoeg zijn. Met licht kun je diepte in een foto creëren. Je kan ervoor kiezen om een bepaald object te belichten om op die manier iets in de aandacht te zetten. Licht kan zorgen voor contrast in een foto.

Zelf maak ik altijd gebruik van natuurlijk licht. Als ik overdag een foto van mijn interieur wil maken, heb ik daar geen lampen bij nodig.

Je kunt ook gebruik maken van tegenlicht. Maar voor interieur fotografie ga je dit zelden toepassen. Probeer dan ook te voorkomen dat je naar een raam toe fotografeert. Dit komt namelijk jouw interieur niet ten goede. Alles wat in je interieur staat wordt namelijk donker en de focus wordt gelegd op wat er buiten gebeurt.

Daarnaast kan het ook zorgen dat je voor een overbelichting zorgt. Het raam waar je naar toe schiet, is een groot wit vlak geworden en dat is niet mooi. Probeer te letten op welke richting je de foto maakt, speel een beetje met bepaalde richtingen en kijk vanuit welke hoek het licht uiteindelijk het mooiste is. Het gaat immers om je interieur.

Lees ook: 5 tips om foto’s op een creatieve manier te verwerken in je interieur

2. Compositie bepalen

Daarnaast is compositie ook een belangrijke factor bij het nemen van een foto. Wanneer je bijvoorbeeld een totaalshot wilt maken van je woonkamer, is het belangrijk om te kijken of alles in evenwicht is. En daar bedoel ik mee dat de objecten die je ziet in verhouding kloppen.

Heb je bijvoorbeeld de bank als middelpunt genomen? Zorg er dan voor dat de bank ook echt in het midden op de foto staat – en denk aan een rechte horizon. Probeer in lijnen te denken, dat helpt vaak om een foto in de goede verhouding te plaatsen.

Met evenwicht bedoel ik ook dat je niet alles aan één kant van de foto plaatst. Dat je bijvoorbeeld aan de linker kant van de foto allemaal meubels ziet staan en aan de rechter kan een leeg vlak waar niks gebeurt.

Tenzij het bijvoorbeeld een voorgrond is van een deur of blad van een plant of iets dergelijks. Dan kan het juist zorgen voor diepte in een foto en wordt je oog naar de linker kant getrokken waar je de meubels ziet staan.

3. Kijkrichtingen

Zoals hierboven ook al genoemd was, zijn kijkrichtingen ook belangrijk voor een foto. Vaak denk je hier niet eens bij na, maar het is wel goed om dit mee te nemen tijdens het maken van een foto. Wat wil je dat er uiteindelijk op de foto te zien is? Wat is het belangrijkste?

Je kunt een foto van een kast maken waarop alleen de kast te zien is, maar je kan er ook een interessanter shot van maken door de kast in een andere positie te plaatsen. Een kijkrichting is de richting waar je oog naar toe getrokken wordt. Dit gebeurt vaak door middel van denkbeeldige lijnen. De lijnen komen uiteindelijk allemaal uit op een bepaald punt. Het punt waar het object staat dat jij graag in de spotlight wilt zetten.

Een kijkrichting is de richting waar je oog naar toe getrokken wordt.

4. Zorg voor contrast in de foto

Contrast is ook heel belangrijk bij het maken van foto’s. Wanneer je bijvoorbeeld je nieuwe muurkleur wilt fotograferen, probeer dan te zorgen voor een contrast in de foto. Dit maakt het een stuk interessanter om naar te kijken en je kunt diepte creëren in een foto. Je kunt bijvoorbeeld een schilderijtje ophangen. En stel je hebt een lichte muur, dan is het mooi om iets donkers er tegen aan te zetten. Dit zorgt ervoor dat de foto niet te plat wordt.

5. Wees creatief

Het is altijd leuk om out of the box te denken! Fotograferen is immers een creatief proces. En het gaat uiteindelijk om een interessante plaat. Leuke effecten kun je altijd en overal toepassen. Daar heb je vaak maar heel weinig tools bij nodig.

Lees ook zeker: Hoe je ervoor zorgt dat jouw interieur niet op die van een ander lijkt

Zoals het fotograferen door een raam, dit geeft een leuk effect. Of het fotograferen in een spiegel of reflectie. Probeer ook te experimenteren met voorgronden, zoals een meubelstuk of een takje. Hierdoor creëer je een scherpte-diepte effect wat altijd goed werkt!

Heb jij zelf leuke tips voor het maken van mooie interieurfoto’s? Laat het zeker weten in een reactie!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate