Dit klassieke recept voor vegan ‘beef’ Wellington bestaat uit een vulling van kastanjechampignons, ui en spinazie. Een heerlijk feestelijk gerecht, leuk om te maken voor de feestdagen!
Feestelijke klassieker op tafel
Van dit soort feestelijke recepten maakt mijn hart toch wel een sprongetje. Kijk nou hoe feestelijk deze vegan ‘beef’ Wellington eruit ziet.
Sinds Jelle en ik dit jaar vader zijn geworden, merk ik dat ik het nu al leuker vind om op feestdagen meer mijn best te doen om ook echt iets feestelijks op tafel te zetten. Dit recept voor vegan ‘beef’ Wellington is een klassieker. De korst bestaat uit vegan bladerdeeg en de vulling bestaat uit de nodige kastanjechampignons, ui, spinazie, mosterd en verse tijm.
Bekijk hier alle recepten met bladerdeeg op mijn blog. 🙌
De korst is zoals je ziet mooi glanzig geworden. Meestal (als ik haast heb) bestrijk ik het bladerdeeg met wat plantaardige melk om het wat te laten glanzen, maar ik heb iets nieuws gevonden om bladerdeeg nóg meer te laten glanzen. Dit recept voor vegan ‘beef Wellington gaat het heel goed doen op het kerstdiner. 🎄
Hieronder lees hoe je aan de slag gaat en welke ingrediënten je nodig hebt om vegan ‘beef’ Wellington te maken. Ook vind je onder het recept een aantal foto’s hoe je de vulling in het bladerdeeg legt. En zoals altijd: alle ingrediënten zijn makkelijk te vinden in de supermarkt, zoals je van me gewend bent. 👌
Wat heb je nodig?
Aantal: als onderdeel van een tafel vol met eten (of voor ca. 3 personen – met een lekkere salade erbij)
Voorbereiding: 30 minuten
Afkoelen: 10 minuten
Oventijd: 25-30 minuten
- 300 gram kastanjechampignons – gehalveerd
- 4 uien – kleingesneden
- scheutje olijfolie
- 300 gram babyspinazie (of anders normale spinazie grofgehakt)
- 5 takjes verse tijm – alleen de blaadjes
- 1 rol vegan bladerdeeg 270 gram (zoals Tante Fanny, AH of Jumbo eigen merk)
- 1 eetlepel mosterd
- peper en zout
Voor de glanzende korst:
- 1 eetlepel aquafaba (dit is het vocht dat in een blik kikkererwten zit)
- 1 eetlepel plantaardig melk
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 theelepel agavesiroop
Of als je voor de makkelijkere variant kiest:
- 2 eetlepels plantaardige melk
Bereidingswijze:
- Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe en zet het vuur laag. Breng de ui op smaak met zout en peper en bak de ui in zo’n 15 gaar, totdat de uien goudbruin zijn. Roer tussendoor regelmatig door elkaar.
- Haal de gebakken ui uit de pan en zet de pan terug op laag vuur. Voeg de spinazie toe en bak de spinazie in de koekenpan gaar. Haal vervolgens de babyspinazie uit de pan en laat het afkoelen.
- Verhoog het vuur en zet de pan terug op het vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de kastanjechampignons met de platte kant naar beneden. Bak tot de platte kant goudbruin is (dit duurt maximaal 5 minuten) en draai vervolgens de champignons om. Bak de ronde kant ook voor zo’n 5 minuten – tot deze kant goudbruin is geworden. Laat de champignons uitlekken op keukenpapier.
- Zet de ui, spinazie en champignons in de koelkast en laat dit voor zo’n 10 minuten afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Rol ondertussen het bladerdeeg alvast uit op een bakplaat. Mijn bladerdeeg was al voorzien van bakpapier. Is dit bij jou niet het geval? Leg dan eerst een velletje bakpapier op de bakplaat.
- Verspreid de helft van de gebakken ui iets onder de helft van de onderste helft van het deeg (zie foto’s hieronder als het niet helemaal duidelijk is). Zorg ervoor dat je aan de randen 2 cm overlaat. Bedek met de helft van de spinazie.
- Meng de mosterd door de kastanjechampignons en breng verder op smaak met peper en zout.
- Verdeel de champignons over de spinazie. Garneer de vulling met de verse blaadjes tijm en verdeel de overige ui en spinazie over de vulling.
- Leg het bovenste kale deel bladerdeeg over de bovenkant van de vulling, totdat je een soort blok hebt. Druk de zijkanten naar beneden om de randen te dichten.
- Voor het maken van glanzende korst: meng alle ingrediënten in een kom en bestrijk hiermee het bladerdeeg met een kwast.
- Bak de vegan ‘beef’ Wellington in het midden van de oven gaar in zo’n 25 tot 30 minuten – tot de korst van bladerdeeg goudbruin is geworden.
Zoals je hierboven ziet zijn er een aantal stappen nodig om dit recept te maken. Het valt uiteindelijk heel erg mee hoor. Ik heb mosterd gebruikt om de vegan beef Wellington wat pittiger te maken. Houd je helemaal niet van pittig? Gebruik dan wat minder mosterd (of gebruik een mildere variant).
Gaat deze vegan beef Wellington bij jouw op het kerstmenu staan? Of misschien wel tijdens een andere gelegenheid? Laat het me zeker weten via Instagram, Pinterest of als reactie op dit recept. 😃
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
6 leuke geiten 🐐🐐
Wauw het ziet er mega smakelijk uit zeg, je hebt er weer iets moois van gemaakt.
Dankjewel Rachel, wat leuk om te horen!
Heel mooi recept, deze week maken. Dankje!
Heel lekker, beetje pit vd mosterd heeft het echt wel nodig.
Als je niet veganistisch eet dan maakt kaas ertussen het helemaal af.
Ik ga de Beef Wellington vanmiddag maken. Ik denk dat het lekker wordt
Kan ik de beef Wellington ook van tevoren al klaar maken? Zo ja, bak ik hem dan ook al af of kan dat later?