Deze gezonde appelmuffins zijn erg lekker en de perfecte snacks voor tussendoor. Voorzien van de nodige appel en wat maple syrup om er een heuse traktatie van te maken.
Een appel eten
“An apple a day, keeps the doctor away.” Een bekende uitspraak die ik vroeger op school heb geleerd. En hoewel er waarschijnlijk veel waarheid in zit, is een appel niet mijn meest favoriete stuk fruit om te eten.
Geef mij liever maar een kiwi, sinaasappel of een handje blauwe bessen of aardbeien en je maakt me er een stuk blijer mee.
Toch blijft lekker baksel waar appel in is verwerkt wel één van mijn favoriete baksels. De appel behoudt zijn knapperigheid en is lekker zoet. Perfect voor een baksel zoals appelcake, appeltaart of appel crumble uit de oven.
Of natuurlijk voor dit recept van gezonde appelmuffins. Hieronder deel ik het recept voor deze lekkere appelmuffins. En omdat de appel al voor de nodige zoetigheid zorgt, heb ik verder enkel wat maple syrup toegevoegd om de muffins nog nét iets zoeter te maken.✌️
Ingrediënten voor 12 muffins
Bakvorm: 12 muffinvormen (of met 6 muffins – bak de muffins dan in twee keer af)
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Afkoeltijd: net zolang je eigen geduld is (gemiddeld een half uur)
Het recept voor deze gezonde appelmuffins is erg lekker en gezond. Zodra de muffins de oven ingaan, zal zich een heerlijke geur verspreiden door de keuken. De voorbereidingen kosten je al met al zo’n 15 minuten en de muffins gaan voor ongeveer twintig minuten in de oven.
- 125 gram bloem
- 125 gram fijne havermout
- 1,5 theelepel bakpoeder
- halve theelepel baking soda
- halve theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- rasp van 1,5 appel
- 1 middelgrote appel in kleine blokjes gesneden
- 80 ml zonnebloemolie
- 50 ml maple syrup
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad + 6 eetlepels water
- 200 ml (plantaardige) yoghurt
- 125 ml appelmoes
Bereidingswijze:
- Meng de gebroken lijnzaad met de 6 eetlepels water en zet apart om later te gebruiken.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en vet de muffinvormen in met wat olie of boter.
- Maal in een keukenmachine de havermout zo fijn mogelijk.
- Meng in een grote kom de bloem, havermout, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel met een garde goed door elkaar. Voeg de geraspte en blokjes appel toe en roer door elkaar.
- Meng in een grote kom de zonnebloemolie en maple syrup door elkaar. Voeg de plantaardige yoghurt en appelmoes toe en meng goed door elkaar.
- Giet de natte ingrediënten, samen met het mengsel van lijnzaad, bij de droge ingrediënten en meng met een spatel door elkaar. Het beslag voor deze gezonde appelmuffins zal dik zijn, dit hoort zo.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de 12 muffinvormen (of bak ze in twee keer af, zoals ik heb gedaan). Bak de appelmuffins af in 20 minuten. De muffins zijn klaar als de bovenkant licht goudbruin van kleur is. Ben je er niet helemaal zeker van? Prik dan met een satéprikker in een muffin en check of deze er schoon uitkomt.
- Laat de gezonde appelmuffins in de vorm op een rek afkoelen. Wacht tot de muffins enigszins zijn afgekoeld, dan zijn ze het lekkerst.
Dit recept voor gezonde appelmuffins zijn een feestje om te eten. Trakteer jezelf op een muffin – hij is lichtzoet, zuur en luchtig geworden.
De appelmuffins lenen zich er prima voor om in te vriezen of om direct op te eten. Net waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Ben je op zoek naar meer lekkere muffins? Bekijk hier dan alle muffin recepten op mijn site.🧁
Ik ben heel benieuwd of jij deze gezonde appelmuffins ook gaat maken. Laat zeker een reactie hieronder achter – of tag me gezellig via Instagram. Dat zou ik onwijs leuk vinden!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
4 leuke geiten 🐐🐐
Hoi Billy,
Ik wilde even zeggen dat ik het super tof vind dat je dit allemaal doet en deelt!
meeste mails vind ik irritant en zie ik als spam, maar dit zijn altijd leuke e-mails met nuttige info!
mag best wel eens gezegd worden toch?! bedankt weer voor dit leuke recept.
vast een fijn weekend, Groetjes
leuk recept maar denk dat je de havermout bij de beschrijving vergeten bent? ze staan in de oven, met havermout 🙂
Ben benieuwd!
Goeie, dankjewel Lilian! Ik heb het toegevoegd in de beschrijving. Ik hoop dat je ook genoten hebt van de appelmuffins!
Ik eet dus wel graag een appel;-) En gerechtjes (of in dit geval snackjes) waar appel in verwerkt zit, vind ik ook eigenlijk altijd wel lekker. Deze muffins vind ik een heel leuk idee!