Dit zijn de grootste voordelen van zonnepanelen

Zonne-energie kent veel voordelen ten opzichte van energie die is opgewekt uit kolen en gas. In dit artikel vind je dan ook alle voordelen van zonnepanelen!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer.

Voorstander van zonne-energie

Zelf ben ik een groot voorstander van het hebben van zonnepanelen. Er zijn zoveel voordelen om op het dak van je huis zonnepanelen te plaatsen, dat ik er graag een artikel over schrijf.

In ons vorige huis lieten we al vrij snel nadat we er kwamen wonen het dak vol leggen met zonnepanelen. En in samenwerking met de experts via Centraal Beheer ligt het dak van ons nieuwe huis ook vol met tien zonnepanelen. Onze eigen opgewekte energie was ook wel nodig, want doordat we het huis van het gas af hebben gehaald, zijn de elektriciteitskosten behoorlijk toegenomen.

Zonnepanelen voordelen

De tien zonnepanelen hebben een piekvermogen van 10x 370Wp, binnen hangt een compacte omvormer die alles naar de meterkast stuurt en via een handige app kunnen we real-time zien hoeveel stroom er wordt opgewekt.

Naast alle voordelen van zonnepanelen zijn er ook een paar nadelen. Zo is de aanschafwaarde vrij hoog een vinden sommige mensen het aanzicht van zonnepanelen niet mooi op een dak. Persoonlijk wegen deze nadelen niet op tegen alle voordelen, maar het is wel goed om er rekening mee te houden.

Voordelen van zonnepanelen

Voor een volledig beeld heb ik daarom een overzicht gemaakt van alle voordelen. Hieronder vind je de 8 grootste pluspunten van deze groene energiebron. ⚡️

1. Lagere energierekening

Op een zonnige dag wekken zonnepanelen constant energie op. Zo wekte ik afgelopen maand (juli) ruim 430 kWh op met de zonnepanelen via Centraal Beheer. De kosten per verbruikte kWh liggen rond de 0,24. Afgelopen maand heb ik dan ook ruim 103 euro aan energie opgewekt.

In de zomermaanden wek je vaak altijd meer op dan je verbruikt, maar dit wordt vooralsnog gecompenseerd in de donkere wintermaanden waar meer energie wordt verbruikt. Zo kunnen we de energierekening drastisch blijven verlagen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

zonnedak

2. Zonnepanelen verlagen de CO2-uitstoot van ons huishouden.

Zonne-energie is een natuurlijke bron om energie op te wekken. Je weet zeker dat de stroom die je opwekt echt groen is. Deze duurzame energie is niet schadelijk voor het milieu.

Bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij en dat is weer goed om opwarming van de aarde tegen te gaan.

3. Je huis wordt meer waard

Een ander voordeel van een zonnedak is dat de waarde van je huis erdoor stijgt. De gemiddelde waardevermeerdering van een huis met zonnepanelen staat zo’n beetje gelijk aan de gemiddelde aanschafwaarde van de zonnepanelen. Oftewel – zonnepanelen zijn een goede investering.

4. Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is vooral afhankelijk van de verwachte opbrengst. Centraal Beheer hanteert de volgende berekening: vermenigvuldig het aantal kWh dat het systeem produceert in een jaar met de kosten per verbruikte kWh (rond de 0,24 – afhankelijk van je energieaanbieder).

Gemiddeld ligt de terugverdientijd ergens tussen de 5 en 8 jaar. Na deze terugverdientijd is alle stroom die je opwekt 100% volledige winst. De verwachting is dat we zo’n 3100 kWh per jaar kunnen opwekken. Nemen we een bedrag van 0,24 per kWh, dan verbruiken we 744 euro per jaar minder aan elektriciteit door de zonnepanelen (3100 * 0,24 cent). Na terugverdientijd gaan je zonnepanelen nog minstens 15 jaar mee – dat betekent een winst van 11.160 euro. Je zult zolang de zonnepanelen zijn werk blijven doen altijd gratis energie opwekken – en dat is heel fijn als je je bedenkt dat zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan.

Op Centraal Beheer kun je nu snel en gratis een scan doen om te zien hoeveel geld je kunt besparen.🔌

zonnepanelen

5. BTW terugvragen op zonnepanelen

Wanneer je overgaat tot aanschaf van een zonnedak, kun je als particulier de BTW op arbeid en installatie (21%) terugvragen bij de Belastingdienst. Veel bedrijven, waaronder via Centraal Beheer, nemen dit voor je uit handen, waardoor je er zelf geen omkijken naar hebt.

Ook is er soms nog een regionale subsidie of subsidie vanuit de gemeente beschikbaar om je huis te verduurzamen. Altijd goed om uit te zoeken of dit in jouw situatie het geval is.

6. Beter energielabel voor je huis

Ook verbeteren zonnepanelen het energielabel van je woning, omdat je gebruik maakt van groene stroom. Door het plaatsen van zonnepanelen zijn we van energielabel G naar F gegaan. Althans, dat was ook nog voordat we alle andere isolerende maatregelen hebben genomen.

Na de verbouwing hebben we geen nieuw energielabel aangevraagd, maar we schatten in dat we zeker energielabel A of B hebben, ondanks dat we nog een paar kleine isolatie stappen moeten zetten. 🎉

7. De zon schijnt het hele jaar

Het hele jaar door zijn er zonnestralen te vinden, ook in de winter. Er wil nog wel eens een misverstand over bestaan dat zonnepanelen in de winter geen stroom opwekken, maar dat is dus niet het geval. Zonnepanelen wekken het hele jaar door energie op. Deze bron van duurzame energie raakt niet op, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.

Hoewel het grootste deel van de Nederlandse elektriciteit nog steeds komt uit fossiele energiebronnen, stijgt het aandeel uit zonne-energie en andere hernieuwbare energie hard. Laten we hopen dat dit in de komende jaren nog veel sneller gaat noemen. 💪

8. Weinig tot geen onderhoud

Het hebben van zonnepanelen kost je weinig tijd aan onderhoud. Zonnepanelen van goede kwaliteit zijn voorzien van een beschermlaag die het glas beschermt tegen vuil en krassen. Er kan wat vuil komen op de panelen, maar dit wordt door de regen automatisch weer weggespoeld.

Controleer één keer per jaar de zonnepanelen op vuiligheid (zoals vogelpoep of ander hardnekkig vuil) en beschadigingen. Zijn de panelen aan een schoonmaakbeurt toe? Bescherm jezelf dan goed en maak de panelen met een zachte doek en wat water schoon. Gebruik geen schoonmaakmiddel.


Al sinds de eerste zonnestralen op onze zonnepanelen vielen ben ik bewuster omgegaan met mijn stroomverbruik. Een lager stroomverbruik betekent minder kosten, maar is ook minder belastend voor het milieu.

Wil je meer weten over het gemak van de zonnepanelen via Centraal Beheer? Bezoek dan zeker hun website en plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Er werd goed met ons meegedacht om het maximale aantal panelen kwijt te kunnen, waardoor we nu onze eigen energie opwekken én veel geld besparen op de energierekening.

Heb jij ook zonnepanelen op je dak liggen? Twijfel je nog of ben je met andere energiebesparende maatregelen bezig? Laat zeker een reactie achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 tadek

    Eén voordeel van zonnepanelen op je dak blijft vaak onvermeld: de ruimte onder het dak, de zolder meestal, wordt minder warm doordat de zonnestraling niet meer direct op het dak valt. Dat is toch mooi meegenomen nu de zomers steeds vaker erg warm kunnen zijn.

  2. 🐐 Monica

    Ik kreeg het aanbod van de woningstichting voor zonnepanelen. Ik wil ze heel graag maar niet voor die prijs. Levenslang maandelijks betalen en kans op prijsstijging, want je huurt die dingen gewoon. En dan maar afwachten dat het iets oplevert.
    Jammer dat huurders nooit voordelen krijgen.

  3. 🐐 HereIsTom

    Vanaf 2023 wordt het teruglevertarief afgebouwd, dat betekent dat je straks niks meer krijgt voor de stroom die je niet direct gebruikt, dus als je overdag als de zon schijnt en niet thuis bent, dan ben je die stroom kwijt. Dus dan wordt het wel heel lastig om je panelen terug te verdienen!

  4. 🐐 Hans

    103 euro inde winter opgewekt? Met 1x 370? Woon je dan in zuid Spanje? Ik kom met 10x 380 in december 2021 tot 8 kw = € 1,40. In de zomer ja, in juni, 338kw = € 84,14 verdiend

  5. 🐐 Billy

    Hoi Hans, we hebben niet 1, maar 10x 370 Wp zonnepanelen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate