Afval sorteren. Doe jij het? Gooi je toch stiekem nog batterijen in de prullenbak of bewaar je ze altijd keurig in een apart zakje? We willen vaak wel ons afval sorteren, maar het kost toch vaak net even iets teveel moeite. Bekijk wat er gebeurt met het afval en de voordelen van het sorteren ervan.
Welke soorten afval kun je thuis sorteren?
Laten we hier eens mee beginnen, want het blijkt dat als we wat dingen op papier zetten dat je zelf meer afval kunt sorteren dan je zou denken. Vaak denken we dat het blijft bij het sorteren van GFT (groente, fruit en tuinafval), glas, batterijen en het karton. Maar wat te denken van het plastic, metaal, drinkpakken, klein chemisch afval en de kringloopwinkel?
Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de mogelijke manieren om thuis afval te sorteren.
1. Glas scheiden
De glasbak is al jaren een begrip in Nederland als het gaat om het sorteren van afval. Toch betrappen we onszelf er vaak op dat we glas lang niet altijd in de glasbak stoppen.
Maar waarom eigenlijk niet? Waarschijnlijk kun je in de buurt direct vertellen waar de glasbak staat. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om iedere week even langs de glasbak te gaan. Dat is een beetje afhankelijk hoeveel glazen afval je produceert.
Zet een lege wastrommel (of kartonnendoos) in de schuur of garage en verzamel hier al het lege glas in (ook kapotte glazen) en leeg dit eens in de zoveel tijd bij de glasbak bij jou in de buurt. Glas kan namelijk oneindig hergebruikt worden, zonder enig verlies van kwaliteit.
2. Papier (en karton) scheiden
Wat gebeurt er met ons apart ingezamelde papier en karton? Ongeveer 20% van al het ingezamelde oud-papier en karton komt van onze huishoudens, de resterende 80% komt van bedrijven. Het ingezamelde papier wordt gesorteerd op kwaliteit en hiervan wordt grotendeels karton, verpakkingen en krantenpapier van gemaakt (na het verwerkingsproces). Ook wordt er toiletpapier, keukenpapier en papieren zakdoekjes van gemaakt.
Zet net als het glas een bak in je schuur of garage om lege kartonnenverpakkingen en papier in te zamelen en deze vervolgens naar de papiercontainer te brengen.
Mijn doel is om thuis nog minder afval te produceren. Onlangs schreef ik hier een artikel over waar veel bezoekers nog meer tips hebben gegeven om mijn afval verder te sorteren. Erg fijn.
3. Klein chemisch afval (KCA) scheiden
Waarom is aparte scheiding van KCA belangrijk? Onder klein chemisch afval verstaan we o.a. lege batterijen, accu’s, medicijnen en verf (zie hier de hele lijst). Als we deze materialen gewoon direct bij het normale huisvuil zouden deponeren, dan komen er veel schadelijke stoffen vrij bij de verbranding hiervan.
In de gemeente waar je woont zal een speciaal kca-depot of een gemeentedepot aanwezig zijn waar je dit soort afval kunt wegbrengen. In een aantal gemeenten rijdt er ook nog op speciale tijden een auto die het kca komt ophalen. Voor meer informatie kun je het beste kijken op de website van je gemeente.
Bepaalde stoffen uit kca kunnen worden hergebruikt (zoals het metaal uit batterijen), de rest wat niet kan worden hergebruikt zal op een speciale manier worden verbrand, zodat er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen.
4. Naar de kringloopwinkel brengen
Bij de kringloopwinkel komen spullen terecht van mensen die deze spullen niet meer nodig hebben. Deze spullen zullen door de werknemers van de kringloopwinkel gekeurd worden of ze nog bruikbaar zijn voor andere mensen. Tegen een laag tarief worden de spullen aangeboden, zodat mensen die het wat minder breed hebben nog kunnen genieten van je (oude) spullen.
5. Groente, fruit en tuinafval (GFT) inzamelen
Wat wordt er met het ingezamelde GFT-afval gedaan en gemaakt? Van het ingezamelde GFT (te herkennen aan de groene containers) wordt compost gemaakt. De naam GFT zegt eigenlijk al wat er in een GFT-bak thuishoort. Naast alle groente, fruit en resten tuinafval mag er in de GFT-bak ook koffiedik verzameld worden. Door dit afval tot compost te verwerken zorgen we ervoor dat de bomen en planten voldoende voeding tot zich krijgen.
6. Plastic, metaal en drinkpakken (PMD) scheiden
Wat wordt er gedaan met plastic, metaal en drinkpakken? Sinds 1 januari 2016 is plastic heroes veranderd in PMD, oftewel plastic, metaal en drinkpakken. De huidige containers zijn nu aangepast naar PMD containers en je kunt nu in dezelfde container ook afval sorteren zoals lege drinkpakken, lege plastic flesjes, shampooflesjes, vruchtensappakken, blikjes frisdrank etc. In veel van deze verpakkingen zit namelijk metaal of plastic.
7. Restafval – wat blijft er over?
Waar blijft ons dagelijkse huisvuil na consumptie? Restafval is het afval wat we dagelijks consumeren en in de prullenbak deponeren. Wekelijks wordt het vuil opgehaald door de vuilcontainer en wordt dit naar een vuilstortplaats gebracht of wordt het verband, omdat dit afval tot ‘niets’ meer kan dienen. Een groot deel van het restafval bestaat uit (plastic) verpakkingen die, als we het apart inleveren, beter gerecycled kan worden.
Wat hebben afvalverwerkingsbedrijven aan onze inzameling?
Als we afval op de juiste manier inzamelen en soteren kunnen de afvalverwerkingsbedrijven beter hun werk doen. Doordat afval op de juiste manier verbrand wordt, kunnen deze bedrijven energie opwekken om huizen mee te verwarmen. Daarnaast drijft de stoom die vrijkomt een turbine aan waarmee elektriciteit wordt geproduceerd (energieterugwinning). Hierdoor hoeven deze bedrijven minder gas, kolen en olie te gebruiken. En dat is natuurlijk wel zo prettig.
Naast de milieu voordelen die het met zich meebrengt als we allemaal op de juiste manier afval sorteren, zullen op den duur ook de jaarlijkse afvalverwerkingskosten gaan dalen. Als we ons afval namelijk op de juiste manier sorteren en scheiden hoeven deze bedrijven minder handelingen te verrichten.
Welke manieren van afval scheiden en sorteren pas jij thuis toe? We zijn erg benieuwd naar jullie reacties. 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
6 leuke geiten 🐐🐐
recyclen, iedereen weet het, alleen kost het blijkbaar toch te veel moeite en je krijgt er niet direct ( uiteraard wel indirect) iets voor terug. Ik ben nog niet iemand tegengekomen die zijn statiegeld flessen bij het huisafval gooit. Door de waarde hiervan en je er direct iets voor terugkrijgt, wordt deze wel verzameld en ingeleverd. In Griekenland is geen statiegeld flessensysteem en daar groeien de lege flessen in het wild….. Statiegeld invoeren lijkt mij niet verkeerd op vele produkten. Vroeger verzamelde ik oude kranten en verkocht deze aan een papierboer (directe beloning), had ik een extra zakcentje. Toen was er geen aparte ophaaldienst voor oude papier. Batterijen inleveren per kg (bijvoorbeeld bij de openbare bibliotheek, dat zou voor de nieuwe generatie misschien een leuk zakcentje kunnen worden.
Leuk al dat sorteerwerk,wel milieuvriendelijk natuurlijk.
Hoe doen jullie dat: hebben jullie er allemaal aparte bakken voor?
Heeft er iemand een tip hoe je dat makkelijk in huis kan sorteren al die dingen als:
– huisafval
– gft
– papier
– plastic
– overige (glas, baterijen enz)
(om er nou 5 apparte afvalbakken voor te nemen is ook zoiets) Wie heeft er een tip om het makkelijk te sorteren? wel zo praktisch
Op het aanrecht heb ik een verzamelbakje voor (zelf) composteerbaar materiaal, op de grond een kleine pedaalemmertje met 2 bakjes onder het deksel voor kleine papiertjes/doosjes (platgetrapt)en voor kleinere pasticverpakkingen, het laatste in een afgedankt plastic tasje of grotere plastic verpakking.
In de kist waar mijn schoenen in staan en waaropgezeten ik mijn schoenen aantrek heb ik wat ruimte voor de volle plasticzakjes en plastic flacons, evenals voor glas dat ik niet ga hergebruiken. Zo neem ik het steeds mee als ik boodschappen ga halen.
Een ja/nee sticker houdt de papierstapel klein. In de woonkamer staat een leuke mand waar al het papier van een maand in past. Winkelaanbiedingen volg ik via internet, maar alleen van winkels waar ik toch al boodschappen doe.
Naast het bakje met volle batterijen staat een bakje voor lege batterijen, daar zitten ook wat plastic boterhammenzakjes in en wat briefjes met mijn naam en adres; als ik 10 batterijen heb gaan ze in mijn boodschappentas. Metaal moet in onze gemeente bij het restafval. Daarvoor heb ik in het aanrechtkastje een emmertje; 1 vel keukenpapier of stukje krant onderin voorkomt dat ik die vaak moet schoonmaken, als ik nattere dingen heb breng ik die rechtstreeks naar de kliko; is goed om in beweging te blijven!
Mooie site, ik kijk er graag op!
Marjolijn.
wat gebeurt er met glazen flessen waar statiegeld op zit, worden die hergebruikt of omgesmolten
Keukenafval verwerken op een kleine oppervlakte én ondertussen meststof maken voor je moestuin of kamerplanten? Het kan! Je hoeft geen GFT-zakken te kopen en de supermeststof is helemaal gratis!
Je hebt enkel minimum 2 stapel- en nestbare opbergbakken, een deksel, een boormachine en … wormen nodig.
Ik gebruik deze ‘wormenbak’ al enkele jaren voor het fruit en groentenafval van een gezin van personen. Mijn planten groeien en bloeien als nooit tevoren!
Oeps, er is een foutje in mijn reactie geslopen. Het gaat over een gezin van 4 personen! Daarvoor gebruik ik in totaal 5 bakken in elkaar.