Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Badkamer schoonmaken – zo ga je te werk voor snel en goed resultaat

De badkamer schoonmaken lijkt overbodig met al dat water. Dit gaat helaas niet op. Ook de badkamer moet zo nu en dan een flinke schoonmaakbeurt krijgen. Wij zetten de tips voor een grote schoonmaakbeurt voor je op een rij.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Filter badkamer schoonmaken

In iedere ruimte in huis is het aan te raden om van boven naar beneden schoon te maken – dus ook voor je badkamer schoonmaken. In veel badkamers zit er een filter in het plafond om stoom en koude lucht af te voeren. In zowel warme als koude lucht is ook stof aanwezig, daarom is dit filter vaak stoffig.

Probeer het filter in de badkamer los te maken, af te stoffen en af te spoelen onder de kraan. Maak het filter goed droog en plaats het filter terug in het plafond.

Door te beginnen met het schoonmaken van het filter, voorkom je dat het stof zich alsnog door de hele badkamer verspreidt.

2. Badkamer ontkalken

In kraanwater zit kalk, dus in de badkamer zul je goed aan de slag moeten gaan met het ontkalken ervan. Spray een ontkalker op tegelmuren, in de douchecabine, op de douchekop en in en om de wasbak in de badkamer. Laat dit een kwartiertje intrekken en spoel vervolgens met heet water het kalk weg.

Wil je geen geproduceerde ontkalker kopen? Ga dan zelf aan de slag door je eigen ontkalker te maken. Maak je eigen ontkalker door één deel water en één deel schoonmaakazijn met elkaar te mengen. Giet het mengsel in een spuitflacon en spray dit op de vieze tegels. Maak de badkamertegels schoon door nu even goed te schrobben met een schuurspons. Spoel de tegels af en je badkamertegels zijn weer zo goed als nieuw.

Heb je heel hardnekkige kalkaanslag in je badkamer? Breng het schoonmaakmiddel dan in ruime hoeveelheid aan op de kalk en laat dit minstens drie uur intrekken.

3. Vieze voegen in de badkamer schoonmaken

De kalk is weg, maar dat betekent niet dat alle voegen in de doucheruimte ook schoon zijn. Hiervoor heb ik twee ideeën die je kunt doen om die vieze voegen in de badkamer weer schoon te krijgen.

 • Breng wat toiletreiniger aan op de vieze voegen en laat dit een paar minuten intrekken
 • Wat schoonmaakazijn op de voegen doet wonderen
 • Blijf je voegen vies? Dan laat je met deze voegenfris je voegen weer stralen

Pak bij beide tips een oude tandenborstel erbij (of andere grove borstel) en boen samen met wat water de vieze voegen weer schoon. Je bent er even mee bezig, maar hierna lijkt je badkamer weer als nieuw – de voegen én de tegels vrij zijn van kalk en shampoovlekken.

4. Kleine klusjes, groot verschil

De grote zaken in de taak badkamer schoonmaken zijn inmiddels bijna allemaal uitgevoerd, maar ook de kleine schoonmaak taken in de badkamer moet je niet over het hoofd zien. Vergeet bijvoorbeeld niet de haren uit het putje in de douche en gootsteen te halen.

Heb je weleens last van verstopping in het doucheputje? Giet er dan wat ontstopper in om echte verstoppingen te voorkomen. Ook is dit een goed moment om het douchegordijn en de badmat in de wasmachine te gooien, het badkamermeubel op te ruimen en de prullenbak te legen.

Ook interessant om te lezen: je badkamer schoonmaken – a la Clean As You Go

5. Nog één ‘klein’ dingetje

Tot slot moet er nog een hardnekkig klusje worden aangepakt – de wc schoonmaken. In veel badkamers is ook een toilet aanwezig en die verdient ook regelmatig een schoonmaakbeurt. Doe dit klusje als laatste, zodat je de gebruikte doekjes en sponsjes direct schoon kunt maken en je het sop met het vieze water niet meer voor andere oppervlaktes hoeft te gebruiken.

Ben je benieuwd hoe je je wc een grondige schoonmaakbeurt geeft? Lees dan dit artikel zeker nog eens door.

Ben je met alle bovenstaande klussen klaar? Haal dan nog even een dweil over de badkamervloer. Zo is je badkamer weer spic en span. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marjan

  Vooral met de zelfmaak schoonmaakmiddelen tips ben ik heel blij. Merci

 2. 🐐 Els

  Niet handig gootsteenontstopper te gebruiken. Kan niet bij alle soorten afvoeren worden gebruikt. Die kan een foute reactie te weeg brengen, bij kunststof.

 3. 🐐 Marleen

  Dankjewel voor de tips. Kan ik goed gebruiken

 4. 🐐 Jerea

  Je kunt ook zelf een gootsteenontstopper maken met een wat minder “agressieve” middelen erin: doe een flinke schep baking soda op het putje en druk een beetje aan. Dan een scheut schoonmaakazijn er op gieten. Deze twee dingen samen geven bubbels en schuim en helpen ook om vuil op te lossen. Maar dan niet zo chemisch… herhalen waar nodig.

 5. 🐐 Tio

  Die korrels tasten het pvc materiaal aan maar hg en Muscle niet. Mijn tante knipte een theezeefje uit en legde ze in de wasbak zodat de afvoer niet verstopt raakte en haren vind ze op meet een soort haarspeld. Vroeger hadden ze vaak vaste zeep en net alsof dat de zwanenhals eerder verstopt dan vloeibare zeep. Het maakt de wasbak ook sneller dof zodat je die ook sneller schoon moet maken. Ik ben maar alleen maar met meer mensen in het huishouden die er gebruik van manken moet je de wasbak vaker schoon maken. Ik dacht dat allesreiniger wel goed was want het ontvet en er zit vaak ook soda in. Voor alles is er wel een schoonmaakmiddel en op den duur heb je er heel veel van, Ik heb ook schuurmiddel en met een schuursponsje en dat wat nat maken en schoonmaken en nadoen met een doekje.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate