Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo vind je balans tussen opruimen en genieten van je huis

Een schoon en opgeruimd huis is fijn, maar je moet er niet in doorslaan. Soms heb je ook een avondje bankhangen nodig, zonder alles op te willen ruimen. Maar hoe vind je balans in het huishouden?

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Een avondje vrij

Na een lange dag werken is er niets lekkerder dan op de bank ploffen en gedachteloos naar de televisie staren. Maar het kan gebeuren dat je aandacht wordt getrokken door die stofwolken onder de televisie, dat stapeltje oude kranten naast de bank of de vette vingers van de kinderen op het raam. Stop!

Laat het gaan. Probeer vanaf 20.00 uur jezelf te verplichten om rust te nemen. Voor acht uur mag je nog klusjes of kleine huishoudelijke taken doen, maar na acht uur is het tijd om uit te rusten en energie op te doen voor de volgende volle dag. Door een eindtijd in te plannen, hoef je je er ook niet meer druk om te maken. Dit is immers de regel die je met jezelf (en wellicht je huisgenoten) hebt afgesproken.

2. Maak een to-do lijst voor de volgende dag

Je ligt lekker op de bank, maar zoals hierboven is gezegd merk je toch vieze hoekjes of niet opgeruimde ruimtes in huis op. Je hebt met jezelf afgesproken dat de avond bedoeld is om rust te nemen, dus moet je dit onrustige gevoel van je af proberen te zetten.

Wat goed kan helpen, is om deze opruim- en schoonmaaktaken op te schrijven. Hierdoor zet je ze uit je hoofd en hoef je er niet meer over na te denken. Morgen is er immers een nieuwe dag en kun je je overige tijd besteden aan deze zaken.

3. Gezellige troep

Een vies huis vol met troep is natuurlijk verre van gezellig, daar zal iedereen het mee eens zijn. Maar een paar losse troepjes hier en daar maakt een huis ook heel menselijk en leefbaar. In woonbladen of op televisie zie je vaak strakke inrichtingen zonder persoonlijke spulletjes – dit ziet er vaak kil en totaal niet leefbaar uit!

Heb je dus moeite om te genieten van je huis als het niet spik en span is, probeer je dan te bedenken dat die losse zaken in je huis de woning juist tot JOUW woning maken. Er is natuurlijk een verschil tussen ongezellige troep en gezellige troep en probeer daar de balans in te vinden. Een vol prikbord, een stapeltje tijdschriften en een speelhoekje voor de kinderen zijn voorbeelden van huiselijke gezelligheid. Probeer hier dus het moois van in te zien!

4. Loslaten is heerlijk

Soms wordt het een mens even te veel en kan hij of zij niet alles perfect doen. Dat geldt ook voor het huishouden: soms is je huis nou eenmaal schoner en/of opgeruimder dan de andere keer. Je probeert alles zo goed mogelijk te doen, maar (helaas?) zitten er maar 24 uur in een dag. Van die 24 uur wordt aangeraden om er minimaal acht van te slapen, om de volgende dag niet als een zombie rond te lopen.

Probeer je dus neer te leggen bij het feit dat je huis iets minder netjes is dan normaal. Denk niet aan wat je nog moet doen, maar wat je allemaal al hebt gedaan. Spreek jezelf streng toe en geniet van je huis, zonder te denken aan wat er nog beter zou kunnen. Laat het los, je zult merken dat dat een heerlijk rustig gevoel oplevert.

5. Balans tussen werk en privé

Werk en privé moet je scheiden, dat is een bekende uitspraak. Helemaal als het gaat om het vinden van meer balans. Probeer daarom opruimen en schoonmaken ook te zien als werk, in tegenstelling tot een avond bankhangen. Dat is overduidelijk privé.

Door je vrije tijd en je werktijd (ook als het gaat om werken in huis) duidelijk te scheiden, hoef je je minder zorgen te maken om huishoudelijke taken tijdens je vrije tijd. Dat is immers gescheiden.

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de populaire cursus Minder meuk, meer leuk van onze grote zus soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Vind jij het lastig om een goede balans in huis te vinden?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate