Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Muizen en ander ongedierte in huis voorkomen

Niemand wil ze, maar toch zijn ze er: muizen in huis en ander ongedierte. Vaak is er in oude huizen helaas niet aan te ontkomen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ongedierte en muizen in huis te voorkomen of te verminderen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Muizen in huis? Maak dan je huis goed schoon!

Als je last hebt van muizen in huis dan is je huis goed schoonmaken de meest belangrijke tip die ik je wil meegeven. Dat klinkt als een open deur, maar ongedierte, en dan met name muizen in huis, komen vaak op de geur van eten af.

Kruimels en restjes eten in huis, zijn dan ook een echt lokkertje voor de harige vriendjes. Hoe je etensresten vermindert?

 • Zorg dat je minimaal één keer per week je huis goed schoonmaakt.
 • Neem iedere dag het aanrecht en de (keuken)tafel af met een doekje en wat schoonmaakmiddel.
 • Kleine kinderen of echte kruimelaars in huis? Dan kan de aanschaf van een kruimeldief nog wel eens heel effectief zijn. Hiermee zuig je snel en gemakkelijk alle kruimels op, zonder dat je daarvoor die grote stofzuiger moet pakken.

2. Sluit ramen, deuren..

..en kieren! Je moet ervoor zorgen dat muizen en ander ongedierte je huis niet binnen kan komen. Probeer daarom ramen en deuren naar buiten toe zo veel mogelijk dicht te houden. Voor wat frisse lucht is het natuurlijk prettig om af en toe te luchten, maar daar zijn ventilatieroosters en horren ook goed geschikt voor. Zo kun je toch genieten van de frisse lucht, zonder alle beestjes naar binnen te krijgen. Zoals gezegd moet je ook niet de kieren in huis vergeten.

Kieren en gaatjes in huis zijn natuurlijk de ideale in- en uitgang voor muizen en ongedierte. Daarom is het goed om dit te blokkeren. Dat kan door er gif in te stoppen, maar dat is natuurlijk totaal niet diervriendelijk en soms zelfs gevaarlijk (zowel voor kinderen als huisdieren). Daarnaast de vraag: wat hebben deze beesten je aangedaan om vergiftigd te worden? Niet toch? 🙂

Zoals in dit artikel al gezegd is aluminiumfolie een heel handig hulpmiddel om muizen in huis te voorkomen. Het folie kun je goed in én tussen kieren proppen, waardoor de hele ruimte wordt opgevuld.

Muizen zijn niet zo fan van aluminiumfolie, waardoor ze hier niet in zullen knagen (in tegenstelling tot papier, plastic etc.). Dit is een heel handige oplossing die daadwerkelijk helpt. Ik heb hiermee al de nodige muizen in mijn huis kunnen weren.

3. Natuurlijke manier muizen in huis voorkomen

Wil je ongedierte en muizen in huis bestrijden, dan lijkt gif natuurlijk de meest simpele en praktische oplossing. Toch ben ik zelf niet zo’n voorstander om gif te gebruiken. Gif in huis is gevaarlijk voor mens en dier, en het lijkt me verre van gezond om dit (onbewust) in te ademen.

Daarom zijn er ook meer natuurlijke manieren om ongedierte en muizen in huis tegen te gaan.

Het gebruik van etherische olie is daar één van. Meng ongeveer 10 druppels pepermuntolie met water en doe dit in een plantenspuit. Spuit hiermee in de rondte en je zult zien dat dit insecten afweert.

Je kunt ook wat van het mengsel in bakjes doen en dit bij een openstaand raam zetten. Zo voorkom je dat ze naar binnen vliegen, en kun je je huis toch een beetje ventileren.

Verder zijn er verschillende biologische en natuurlijke middelen te koop om ongedierte te bestrijden.

4. Battle of the animals

Wat misschien nog wel het allerbeste werkt tegen muizen en ongedierte? Het nemen van een kat. Door de geur die katten verspreiden, blijven de muizen op afstand.

En ook vliegen maken geen schijn van kans. De gemiddelde huiskat maakt er een ware sport van om alle lopende en vliegende insecten te vangen.

Wat is jouw ideale natuurlijke tip om ongedierte en muizen in huis te voorkomen en te bestrijden?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 jenne

  Ja U heeft regelmatig contact met Uw muizen zo doende weet U precies hoeveel er niet binnen zijn gekomen “” ik hier mede al de nodige muizen (in) mijn huis kunnen weren ” nou ik leg tweemaal per jaar vergif in mijn oude grote boerderij, om ze een beetje in toom te houden, zet vallen voor slangen,
  en nog is er vol op leven zo aan het eind van het seizoen, trouwens van ratten en muizen kun je behoorlijk ziek worden, vriendelijke groet uit zuid frankrijk !

 2. 🐐 animous

  het is weer de tijd , muizen glippen overal naar binnen op zoek naar eten. Ik heb 2 vallen gezet en alles in mijn keuken schoongemaakt met een sopje met pepermuntolie. dat hielp zeker wel want s’nachts deed ik de keukendeur open en de muis glipte meteen mijn slaapkamer in.. ik heb de rest van de nacht dus op de bank geslapen.. Muizen, praat me er niet van! Ik praat overigens wel tegen ze en verzoek ze vriendelijk mijn huis te verlaten! Op dit moment niets meer te horen, zelfs geen klein piepje, maar ik vertrouw het niet!

 3. 🐐 Anne Switzar

  Wij hadden een hele muizenfamilie in de schuur 2 winters geleden, op aanraden van een vriend heb ik een eierdoos in stukken geknipt, en in iedere hoek (boven en onder) zo’n ‘dopje’ gezet met gemalen kruidnagel, gedroogde munt en eucalyptus. Geen muis meer gezien.

 4. 🐐 Elien

  Goede tips! Pepermuntolie werkt inderdaad goed.

 5. 🐐 Anique

  Het helpt al als je af en toe een kat van iemand te logeren hebt, dus regelmatig op een kat oppassen in de vakantie.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate