Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Leren bank en meubels reinigen – zo gepiept met onze tips

Die fijne leren bank, de mooie leren fauteuil of die leren armleuningen van je eetkamerstoelen. Hoe ga je om met vieze leren meubels? je wilt natuurlijk niet dat je leren bank vies wordt. Je leren bank en meubels reinigen - hoe doe je dat?

ūüźź Dit artikel is geschreven door Daphne.

Alle soorten en maten leer

Hoewel leer een allesomvattende term is voor een dierenhuid, zijn er verschillende soorten ledere met ieder een eigen manier van schoonmaken en onderhouden. Zo heb je -dit wordt het meest gebruikt bij meubels- glad leer, maar ook ruw leer en natuurlijk suède. Daarnaast heb je ook nog lammy (leer met de haartjes er nog aan) en verschilt natuurlijk de afkomst van het leer (varken-, kalfs-, lams- of rundleer).

Gladde leren bank reinigen Рen andere meubels

Een glad soort leer, ongeacht van welk dier dit afkomst is, is het meest gemakkelijk schoon te maken. Met een vochtig microvezeldoekje haal je snel en makkelijk kleine vlekken en kruimels weg. Een goede tip is om het doekje nat te maken met gekookt water, omdat je zo voorkomt dat er kalkvlekken op je lederen bank op andere meubels komen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

De meer hardnekkiger vlekken op je leren bank kun je met een klein beetje groene zeep reinigen (hier te vinden in afwasmiddel vorm). Eigenlijk net als andere materialen. Let wel op dat je niet te veel water en/of groene zeep gebruikt, omdat dit een beetje in het leer kan trekken.

Ruwe leren meubels reinigen

Deze stoere variant van leer kan niet tegen water. Maak daarom deze meubels nooit schoon met een natte doek. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je (extra) vlekken maakt die er niet meer uit gaan. Deze meubels moet je dus regelmatig uitzuigen met de stofzuiger.

Zitten er toch vlekken in het ruwe leer? Probeer deze dan met speciaal schoonmaakmiddel voor leren oppervlaktes schoon te maken (kijk hier eens). Vergeet het meubel vervolgens niet weer op te ruwen met een staalborsteltje. Zo behoud je het mooiste resultaat en krijg je geen kale plekken op je meubels.

Suède meubels reinigen

Het staalborsteltje die je gebruikt voor ruw leer, is ook goed te gebruiken voor suède oppervlakken. Ga met de stalen kant van een suède borstel voorzichtig aan de slag om het suède te reinigen. Zorg ervoor dat het suède droog is en wrijf voorzichtig over de vlek. Hiermee verdwijnen de meeste plekken al.

Heb je te maken met echt hardnekkige vlekken? Probeer dan met een stukje gum over de vlek te gaan. Heb je grote slijtageplekken in plaats van een vlek op je suède? Ga dan stevig met de borstel over de kale plek heen, waardoor je het suède weer glad maakt.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel slijtageplekken op gebruiksvoorwerpen als een¬†meubel natuurlijk niet te voorkomen zijn, kun je er wel zo veel mogelijk aan doen¬†om vlekken minder kans van slagen te geven op je leren bank en meubels. Ga dus niet onderuit gezakt op de nieuwe lichte su√®de bank van je¬†schoonouders nippen aan een glas rode wijn. ūüėČ

Suède kun je goed onderhouden en reinigen door deze meubels regelmatig in te sprayen met een speciaal daarvoor gemaakte spray (zoals deze). Dit zorgt voor een laagje over het oppervlak, waardoor vlekken minder snel intrekken. En dat is natuurlijk wat je wil. Dit werkt overigens ook goed voor ruw lederen oppervlakken.

Glad leer kun je het beste regelmatig insmeren met een goede crème. Dit houdt het leer soepel, waardoor het minder snel uitrekt en waardoor kleurverschillen niet ontstaan om minder zichtbaar worden.

En onthoud: meubels zijn nou eenmaal om te gebruiken. En wat is er mis met een paar gebruikssporen? Authentiek en industrieel wordt dat genoemd. Toch is het reinigen van je leren bank en meubels een mooi moment om het leer een opfrisbeurt te geven.

Leukegeit nieuwsbrief ūü•Ď

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! ūüźź

Geen zorgen ‚Äď je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. ūüėä

Eén leuke geit ūüźź

  1. ūüźź Carla

    Hoi Daphne, welke creme kan ik het beste gebruiken op een leren bankstel gemaakt van kleine stukjes (gemalen) leer op stof geplakt… Lieve grtjs Carla

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ūüźź

Navigate