Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Kleine taken verrichten in huis – de kracht van kaizen

Kaizen is erop gericht dat je met kleine mini taken je heel erg nuttig voelt. En dus lekker effectief taken af kunt strepen van je takenlijst. Ben je benieuwd hoe je kaizen toepast in het huishouden, lees dan zeker mee!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat is de kaizen methode?

De basis van kaizen is het nemen van kleine babystapjes die niet kunnen mislukken. Deze kleine babystapjes zorgen uiteindelijk voor grote veranderingen in je leven.

Dus of je bijvoorbeeld een lade wilt opruimen of je maandlasten naar beneden wilt brengen. Neem kleine stapjes. Dat is het idee van kaizen. Je kunt het zo breed trekken als je wilt, wij hebben 4 babystapjes die je vandaag nog kunt nemen.

1. Breng je maandlasten naar beneden

Wanneer heb je voor het laatst gekeken naar de premie van bijvoorbeeld je inboedelverzekering? Ondanks dat ik regelmatig online check of overstappen naar andere verzekeraar gunstig is, is het voor mij alweer een hele tijd geleden dat ik dit voor m’n inboedel heb gedaan.

Zoek de hoogte van je premie op en kijk eens of je de inboedelverzekering naar beneden kunt bijstellen. Scheelt dit maar 8 euro per maand? Dat is toch 96 euro per jaar. Nog interessanter wordt het als je meerdere verzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit, je krijgt hierover meestal een flinke korting.

2. Rommellade opruimen

Haal de lade uit de kast en begin met wat uitzoeken wat wel en wat niet weggegooid mag worden. Pak een vuilniszak en stop hier alle lege kauwgum pakjes, oude boodschappennotities van 3 jaar geleden en andere prullaria in die 3/4 van de lade in beslag nemen.

Maak daarna een schifting wat écht in deze lade thuishoort en wat verplaatst kan worden. Wedden dat je nu genoeg ruimte hebt voor de komende jaren.

Houd het project klein en laat je niet overweldigen om nog een aantal lades in huis op te gaan ruimen. Gun jezelf de tijd en ruim later in de week nog een lade op.

3. Badkamer schoonmaken opdelen in kleine taken

Waarom moet je de hele badkamer altijd in één keer schoonmaken? Is het echt nodig om de vloer, de wanden en de douchewand te schrobben of kun je voor deze keer ook alleen de douchewand van het kalk ontdoen? Dan kun je de week daarna de wanden schrobben.

Ben je in voor een work-out, dan houd ik je natuurlijk niet tegen, maar het huishouden in kleine taken opdelen (in bijvoorbeeld maximaal 15 minuten) geeft je veel rust en energie. Dan houd je de tijd mooi over om te besteden aan dingen die je echt leuk vindt.

4. Je geldzorgen aanpakken

Heb je moeite om iedere maand rond te komen, dan is het goed om net als bij de eerste kaizen tip kleine stapjes te zetten om je financiën onder de loep te nemen. Ik houd er zelf altijd van om iets te vinden waardoor de maandlasten daarna altijd naar beneden gaan, zoals de besparing op je inboedel- of opstalverzekering. Je merkt er vrijwel niets van, dus qua comfort lever je er niets op in (bekijk ook mijn handige bespaar checklist).

Er is vast nu al iets kleins te vinden om je geldproblemen aan te pakken en waardoor je flink op kunt bezuinigen. Een aantal ideeën die je een stapje richting positief herstel duwen:

 • Abonnement op een tijdschrift/krant opzeggen die je niet of nauwelijks leest. Alternatief is leuke blogs of YouTube kanalen op internet volgen waar je blij van wordt.
 • Bekijk alle afschriften op je bankrekening van de afgelopen 30 dagen. Zitten hier vreemde en onnodige afschrijvingen tussen, onderneem hier actie op (opzeggen, niet meer kopen, etc.)
 • Draai eens een kachel in huis dicht in een ruimte waar je bijna niet komt. Dit is een flinke besparing op je energiekosten.
 • Zet de koelkast op de laagste stand – koud blijft alles toch wel.
 • Bij welke (niet supermarkt)winkel geef jij maandelijks het meeste geld uit? Ga een maand lang niet naar die winkel.
 • Etc.

Door continu kleine verbeteringen in je leven toe te passen, zal de kwaliteit van je leven verbeteren. Welke ieniemienie stap ga jij vandaag zetten?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Jolanda

  Dinsdag heb ik eindelijk twee bankrekeningen opgezegd waar we niks meer mee deden. Ik ben er maar 10 minuten mee bezig geweest en het voelt ontzettend fijn.

 2. 🐐 leukegeit

  Wat goed Jolanda, dat moet vast een heerlijk gevoel geven. 🙂

 3. 🐐 Samantha

  Tijdens het lezen van dit stuk direct een verzekering opgezegd!

 4. 🐐 leukegeit

  Wauw, super Samantha!

 5. 🐐 christiane

  Mijn kookwekker gezet op 15 min en dan aan de slag met make up lade alles weggegooid dat ik ooit wel eens zou gebruiken ook wat ouder is dan 1 jaar nu ziet de lade er prima uit en het belangrijkste het geeft een heel goed gevoel !!!!!

 6. 🐐 Jannie

  Ik schaf meestal nogal voorraden aan van shampoo, zeep enz. Twee voor de prijs van een. Ik heb nu alles eens bij elkaar gezocht en kan samen met mijn man wel een jaar toe. Het wordt ruimer in mijn kast en het scheelt me nu even flink wat geld.

 7. 🐐 Judith

  Ik krijg veel email aanbiedingen. Lees ik ze, dan koop ik soms. Dat had ik voorheen ook met reclame folders.
  Ik heb nu een sticker op de brievenbus met nee/ nee, waardoor ik geen reclame folders meer ontvang en sinds 2 weken schrijf ik me voor alle e-mails uit met aanbiedingen.
  Dit brengt me niet meer in verleiding en maakt me ook rustiger.

 8. 🐐 Nel

  Ik ga de doorlopende reisverzekering opzeggen. We gaan nauwelijks meer op vakantie. Daarom dus….Bovendien wil ik het hele verzekeringspakket doorlichten……even wachten tot de morgen:-)

 9. 🐐 Vroon

  Clean as you go is ook heel kaizen. Door iedere keer dingen terug te zetten waar ze horen, op te rapen wat valt, op te vegen wat je morst, als je toch ergens bent gelijk eventjes de boel recht te trekken, post gelijk af te handelen etc. heb je met een minuutje hier en en daar in no time een schoon, netjes en georganiseerd huishouden. Zonder dat je het gevoel hebt dat je de godganse dag aan het boenen en schrobben bent en zonder ontmoedigende stapels overal.

 10. 🐐 Claudia

  Mijn voorraadkast puilt altijd uit. Ik ben begonnen met weggooien wat over datum was en voordat ik naar de winkel ga, moet ik eenmaaltijd bedenken met minstens 1 product uit mijn voorraad.de rest koop ik uitgekiend bij. Zo geraakt alles op! Scheelt heel veel geld en ruimte.

 11. 🐐 Ineke

  Zo blij dat ik gisteravond niet gezwicht ben voor dat eenmalige super aanbod van de krant. Ik lees hem toch niet. Voor mij een stapje in de goede richting….

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate