Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Stedentrip Bishkek – voormalige sovjet stad én hoofdstad zonder vega restaurants

Bishkek - hoofdstad van Kirgizië. De stad waar we naartoe vlogen na een lange reis door India. Om even op adem te komen, maar voornamelijk om ons te verbazen over de vriendelijkheid, de niet-vegetarische restaurants en de schone wc's. Precies. Lees alles over mijn stedentrip naar Bishkek.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Van het drukke India naar Kirgizië

Het begon allemaal tijdens onze reis naar India. Begin 2016 hebben we drie maanden door India gereisd. We kochten een enkel ticket Amsterdam-Mumbai en we besloten om de terugreis datum nog even in het ongewis te laten. Na iets meer dan twee maanden besloten we wanneer we terug wilde reizen, en leek het ons leuk om de reis af te sluiten in een Spaanse of Italiaanse stad. Zo konden we alvast weer in de Europa vibes komen.

En op het moment dat ik aan het speuren was naar een goede deal om terug te vliegen kwam er plotseling een tussenstop in Bishkek op mijn pad. “Dit wordt onze tussenstop” – was mijn eerste gedachte. Tweede gedachte: “Waar ligt Bishkek eigenlijk?”.

Na een korte zoektocht op Google Maps blijkt Bishkek de hoofdstad te zijn van het land Kirgizië. Een land in Centraal Azië. Precies. Omringd door landen als Oezbekistan, Kazachstan en Tadzjikistan. Het land dat tot 1991 onderdeel was van de Sovjet-Unie. Achter het nationaal museum staat zelfs nog een Lenin standbeeld. Fascinerend.

Tickets geboekt en dus hebben we 4 dagen mogen genieten van Bishkek. Ik vierde er mijn dertigste verjaardag. 🎉 Met taart en groene thee van de lieve mensen van het hotel waar we verbleven. En een foto met Lenin, maar dat kwam later.

In de avond probeerden we een vegetarisch restaurant in Bishkek te vinden. Mislukt. Dus gingen we, op advies van de receptionist, naar één van de betere restaurants waar ze vast wel een aantal vegetarische gerechten op de kaart zouden hebben. En die hadden ze – welteverstaan 2 gerechten:

  • Tomaten-linzensoep. Altijd lekker.
  • Wokgroente met een zure saus. Niet zo lekker.

En dus zijn we na de maaltijd nog maar even naar de supermarkt gegaan om chocolade te kopen. Dat stilde de honger in ieder geval. 😉

Vegetarische restaurants in Bishkek

Wat me opviel in Bishkek:

  • De mensen zijn ontzettend vriendelijk. Of je nou de weg vraagt, een drankje bestelt of in de tuin loopt van een gesloten museum die op dat moment een grondige verbouwing krijgt. Iedereen is aardig en beleefd.
  • De toiletten ruiken allemaal naar goorchloor. En niet alleen dat. Het is er overal schoon. Taxi’s, hotelkamer, restaurants. Gewoon overal schoon. Zelfs op straat is het lastig om afval te vinden.
  • Er zijn maar weinig vegetarische restaurants in Bishkek te vinden. Althans – ik heb geen enkel vegetarisch restaurant gevonden in de hoofdstad. In Kirgizië eet iedereen vlees. Sterker nog. Als je wat te vieren hebt (bruiloft, begrafenis, besnijdenis – zoiets), bijvoorbeeld voor 300 mensen, dan koop je voor 26 euro gewoon twee paarden.
  • Bishkek is heel groen. Overal staan bomen en het ruikt er heerlijk fris. Zeker als je het vergelijkt met een land als India, dan kom je erachter dat Bishkek (en heel Kirgizië) een soort natuur oase is. Oké, wat overdreven misschien, maar er staan echt heel veel bomen.
  • De hoofdstad van Kirgizië staat vol met standbeelden, pleinen met bankjes en flats. Oh – en ze hebben er de hoogste schoorstenen van Centraal Azië. Iets waar ze overigens best trots op zijn.

Vooraf werden we gewaarschuwd dat het in Bishkek gevaarlijk kon zijn als het schemerig begint te worden. Overvallers in steegjes, nep politieagenten die je willen beroven door naar je ID te vragen als je aan het stappen bent – dat soort dingen. Helemaal niks van gemerkt. De mensen waren juist vriendelijk, dat is onze ervaring.

En als je toch in Bishkek bent – dan ontkom je niet aan een ceremonie van de change of the guards. Net alsof je in London bij Buckingham Palace staat, maar dan net even anders. Geen mooi paleis, alleen bewakers die hun benen meer dan 90 graden omhoog kunnen brengen. Best wel imposant.

Zou jij weleens een paar dagen naar Bishkek willen? Of ben jij weleens naar een stad geweest die heel veel indruk op je heeft gemaakt? Ik ben heel benieuwd! 🙂

standbeeld in Bishkek

 Bishkek, hoofdstad van Kirgizië

Markt in Bishkek, Kirgizië

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate