Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

10 leuke en interessante weetjes over landen

Ik blijf me verbazen over gekke en ongewone dingen in de wereld. Zoals dat het verboden is om een nep snor te dragen. In dit artikel deel ik mijn 10 meest leuke en gekke weetjes over plekken in de wereld!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

De wereld is een gekke plek

Zoals je waarschijnlijk weet ga ik regelmatig op reis om nieuwe plekken in de wereld te ontdekken. Door de jaren heen heb ik soms wat ongewone dingen mogen ontdekken over de plekken die we bezocht hebben. En een aantal hiervan heb ik hieronder uitgelicht, aangevuld met een aantal ongewone weetjes van plekken die ik graag nog wil bezoeken.

 1. In de staat Utah in Amerika mogen er geen alcoholische dranken geschonken worden boven een alcoholpercentage van 3.2%. Daarnaast was het tot het voorjaar van dit jaar verboden in de meeste cafés en restaurants om alcohol in het zicht van hun gasten in te schenken. Dit moest altijd uit het zicht gebeuren (achter een gordijn o.i.d.). Deze wet is inmiddels ingetrokken. 🎉
 2. Frankrijk kent de meeste tijdzones, namelijk 12 verschillende tijdzones (in de zomer zelfs 13). Ik hoor je denken: “als ik op vakantie naar Frankrijk ga dan heb ik nog nooit mijn horloge hoeven te verzetten.” Klopt – het gaat niet om Frankrijk op het Europese vaste land, maar om de vele overzeese gebieden in Franse handen. 😉
 3. Alle panda’s in de wereld komen uit China – zoals de panda’s in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De panda’s worden door China verhuurd voor steeds een periode van 10 jaar. Landen betalen zo’n 1 miljoen dollar per jaar per panda.
 4. In Alabama is het bij wet verboden om een valse snor te dragen. Het doel van deze wet is om geen lachbuien te krijgen in de kerk – Yentl en de Boer hebben dit zelfs in één van hun liedjes opgenomen.
 5. Als je op je privacy gesteld bent, dan is het tijd om een ticket naar Mongolië te boeken. De kans is hier het grootst dat je geen andere mensen tegenkomt. In Mongolië wonen het minst aantal mensen per vierkante kilometer – 1,7 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Nederland ligt dit aantal op 408 inwoners per vierkante kilometer (240 keer zoveel).
 6. In Kirgizië koop je gewoon twee paarden voor bijvoorbeeld 300 mensen voor maar 26 euro als je wat te vieren hebt (bruiloft, begrafenis, besnijdenis – zoiets). Er zijn nog wel gekkere dingen in de hoofdstad van Kirgizië te vinden, zo pronkt er vol trots een Lenin standbeeld bij het nationaal museum én is vegetarisch eten in Bishkek best een uitdaging.
 7. De Snorkels kennen hun oorsprong in ons buurland België. Wat was ik vroeger gek op die serie!
 8. In India zeggen ze ja door hun hoofd van links naar rechts te bewegen (wat bij ons dus nee is). Dit leidt tot interessante miscommunicaties, zoals begin vorig jaar op het vliegveld in Mumbai. Ik vroeg of wij onze rugzak ook door de x-ray moesten sturen, waarna de beveiliger een soort “loop maar door” gebaar leek te maken met zijn hoofd. Maar toen we door wilden lopen keek hij verward, raakten mensen in de war en werden we teruggestuurd. Toen begrepen we meteen dat we de beroemde ‘Indian Head Wobble’ snel moesten leren.
 9. Als je van meren houdt, dan is Canada the place to be. In Canada bevinden zich meer dan 3 miljoen meren – dit is 9% van het totale oppervlak in Canada. Prachtig lijkt het me om met een kano het water op te gaan.
 10. Bhutan is het enige land ter wereld waar het bruto nationaal geluk gemeten wordt (in tegenstelling tot het bruto binnenlands product). Ik wil alleen hierdoor al heel graag eens naar Bhutan. Gewoon om te kijken hoe dit van invloed is op de bevolking. Er is wel een vrij bijzondere voorwaarde: je betaalt 250 dollar per persoon per dag om in Bhutan te mogen reizen als toerist. Dit bedrag dekt gelukkig wel de kosten van accommodatie, vervoer in Bhutan, een gids, eten en entreekosten.

cactus in Phoenix, USA
Backpacken in India

Wat is het meest gekke of bijzondere dat jou is bijgebleven aan een plek of land waar je geweest bent? Hier ben ik natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Petra Aartsen

  Hai Billy,
  Ik vind het altijd superleuk om de verbods- en waarschuwingsborden eens goed te bekijken in het buitenland. Sinds mijn zoontje een keer zei: “Kijk mamma het is hier verboden te lezen” bij een verboden-te-parkeren bord. In Florence zijn verkeersborden onder handen genomen door grappenmakers. Ergens heb ik daar een foto van..

 2. 🐐 Richard

  Tijdens het backpacken in Zuidoost Azië verbaasde me ik over de materialen die de locals weten te vervoeren op hun scootertje. Van gigantische balen stro tot joekels van bakken vol met vis en zelfs complete meubels en halve banenbomen gaan zo achterop. Hilarisch.

  Ook het aantal personen dat op één scooter wordt vervoerd is bewonderingswaardig. In Vietnam, zo werd mij daar verteld, is het toegestaan om je gezin op één scooter te vervoeren, mits dit niet meer dan 4 personen zijn. Het vervoeren van 5 personen op één scooter, is wettelijk niet toegestaan. Toch zag je dit tafereel overal voorbijkomen.

  PS. Wat een leuke site! 🙂

 3. 🐐 Irene

  Dit wordt een internationaal WC verhaal…In Griekenland mag je nergens WC papier in het toilet gooien. Er staat altijd een emmertje naast de pot (met of zonder deksel) en iedereen vindt het heel gewoon om zijn behoefte te doen naast een emmertje met papier van de vorige bezoeker.
  In Israel zit er op de meeste privétoiletten bij de mensen thuis, geen slot op de deur. Er zit een raampje in de deur en je doet het licht aan om te laten weten dat-ie bezet is. En in Frankrijk vind je nog steeds hurk-WC’s op veel plaatsen. Een gat in de grond met een plateau voor je voeten aan iedere kant.
  En inderdaad ook een p.s.: Wat een leuke geitsite!

 4. 🐐 John

  Wij waren in japan en we waren klaar met eten en mijn dochter zette haar stokjes recht op in haar schaaltje toen kwam er een seveerster aan lopen en die rende huilend weg wij wisten niet wat er aan de hand was totdat er een engels iemand naar ons toe kwam lopen en uitlegde dat als je stokjes recht op in de schaaltje zet dat het beteked dat je die ander dood wil hebben 😬

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate