Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

4x ontstoppen – de beste tips tegen een verstopt doucheputje

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Sta je net lekker te douchen, stijgt ineens het water tot je enkels. Oeps, wat te doen tegen een verstopt doucheputje? Wij hebben 4 ontstopper tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Veronique.

Tip 1 – Verstopt doucheputje? Pak een schroevendraaier

We beginnen met de simpelste tip. Kraan uit en richting de gereedschapskist. Pak een schroevendraaier en haal het rooster van het verstopte doucheputje. Neem ook een oude afwasborstel, een zak soda en een waterkoker kokend water mee. Schroef het dekseltje los en haal alle vaste troep (haren en pluizen) uit het putje. Bah, bah, vies!

Tanden op elkaar en even doorzetten.

Schrob met de borstel de aangekoekte viezigheid zoveel mogelijk weg, strooi een flinke hand soda in het putje en giet er daarna kokend water op en schrob het doucheputje na. Test door de koude douche op zijn hardst te zetten of het putje nu wel goed doorloopt. Zo ja, dan schroef je het (schoongemaakte) dekseltje weer vast en is je doucheputje niet meer verstopt.

Maar soms helpt het niet. Dan gaan we een stapje verder.

Tip 2 – Rubberen ontstopper met houten steel

Zet de rubberen ontstopper helemaal over het putje heen, opletten dat het nergens kiert en fiks pompen met de steel op en neer. Als dit succes heeft herhaal je stap 1. Maar soms helpt ook dit niet. Dan moeten we een milieu onvriendelijke maatregel nemen of gelijk naar stap 4 die niet milieu onvriendelijk is.

Lees ook: zo houd je je badkamer langer schoon – 5 tips
En: schone voegen in je badkamer en minder zweet

Tip 3 – Ontstopper uit de winkel kopen

De middelen om je verstopte doucheput te ontstoppen die je in de winkel, bij drogist of supermarkt kunt krijgen zijn gevaarlijke chemische middelen, waar je heel voorzichtig mee moet zijn en die slecht zijn voor het milieu.

Maar als bovenstaande stappen niet helpen willen deze middelen dat vaak nog wel doen. Lees goed de gebruiksaanwijzing en gebruik handschoenen en eventueel een beschermende bril, lucht de badkamer ook terwijl je hiermee bezig gaat.

Ik ben er zelf erg voor om deze stap over te slaan en gelijk stap 4 te doen.

Tip 4 – Ontstoppingsveer tegen een verstopt doucheputje

Als al het bovenstaande gefaald heeft is je enige redmiddel nog het kopen van een ontstoppingsveer. Die kost ongeveer zoveel als de voorrijkosten van een loodgieter en heb je vaker verstoppingen (bijvoorbeeld omdat je in een oud pand met oude riolering woont) dan loont de aanschaf. Met die ontstoppingsveer kan je tot ver in de afvoerpijp de boel schoon trekken.

Als ook dit niet helpt zit de verstopping verderop en moet je de hulp van een loodgieter of van je woonstichting of huurbaas inroepen. In de meeste huurcontracten vallen dit soort extremere verstoppingen namelijk onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Maar het beste is natuurlijk om een verstopt doucheputje te voorkomen. Dat doe je door eens per maand (of als je een groot gezin en/of veel huisdieren hebt, vaker) stap 1 uit te voeren als je toch de badkamer de grote beurt geeft. Het voordeel daarvan is ook nog eens een frisser ruikende badkamer.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 marga

  je kan ooook, een groente zeefje te koop bij blokker, over het putje heen leggen om zo je haren uit het putje te houden.

 2. 🐐 ana

  die chemische middelen zijn verboden voor de loodgieter, en als jezelf deze wel gebruikt, en de loodgieter moet het uiteindelijk weghakken(want dat spul versteend in je afvoer, maar dat zie je niet) zit je met een fikse rekening, ik vind dat punt 3 uit de oplossingsreeks gehaald moet worden, vraag maar aan de echte loodgieters!

 3. 🐐 gijs

  als je gewone koffie zet dan hou je een goed middel over,, koffie dras gooi dit in de afvoer en spoeldoor

 4. 🐐 Nancy

  Als je een half kopje baking soda in het putje strooit en daar vervolgens een kop azijn overheen giet bruist de boel zo schoon

 5. 🐐 Ivon

  Door verhuizing verstopping meegemaakt. Alles geprobeerd van veer erdoor. Maar die blijft haken door alle bochten dus nutteloos. Stoomreiniger er op gezet werkt doorgaans super maar verstopping zat veel verderop dan bereikbaar was. Daarna 3 soorten ontsopper en dagenlang waterkoker aangezet en half uurtje later doorspoelen. Daarna nog enkele dagen 3 flessen schoonmaakazijn met kokend water erachteraan. En daar lijkt het door verholpen en het liep weer. Loodgieter had ik al gevraagd om nieuwe sifon in keuken te plaatsen. Die heeft die veer er nog doorgehaald meteen in de afvoer. En hij zei dat korrelgranulaat waarschijnlijk de boosdoener was want die zet de buis potdicht.
  Dat lijkt helemaal te kloppen. De azijn heeft die verstopping dus weer verholpen. Aangezien het huis 3 jaar leeg lag heeft er veel kalk in de stilstaande leidingen gezeten en bij de kranen. De eerste weken is alles door gebruik toen los gekomen en ging de oude afwasmachine daardoor ook nog stuk. Ik zweer bij schoonmaakazijn. Kost niks en ontkalkt super en doe het al jaren bij de was. 2de tip gebruik dus alleen vloeibare ontstopper indien nodig en nooit geen korrel!

 6. 🐐 Moniek

  Inderdaad is schoonmaakazijn echt een wondermiddel om te ontkalken. Maar wanneer iets echt heel vet is door bijv cremespoeling residu laat ik toch liever een loodgieter of rioolservice komen. Dan weet ik zeker dat ik niks kapot maak.

 7. 🐐 Wilmar Dolman

  Ik heb hetzelfde advies gekregen van de loodgieter nadat ik een verstopping heb gehad. Gebruik nooit de chemische ontstoppers die in dd supermarkt te koop zijn.

 8. 🐐 Peter

  Leuk artikel. Wel echt oppassen met chemische onstopper, het beste is soda met heet water. Vaak is dat al genoeg.
  Gr, een Loodgieter uit Leiderdorp

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate