Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Schrap deze 5 dingen uit je eetpatroon om gezonder te eten

Wil je gezonder gaan eten? Schrap dan deze 5 voedingsmiddelen uit je eetpatroon, zodat je je beter én gezonder gaat voelen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Makkelijk, gezonder eten

Gezonder eten kan simpel, lekker en interessant zijn. Het hoeft niet ingrijpend te zijn en je hoeft geen uren in de keuken te staan om gezonde maaltijden te bereiden. Door enkele slechte gewoonten uit je eetpatroon te schrappen, kun je al een groot verschil maken in je gezondheid.

Een gezonder eetpatroon betekent wat mij betreft niet dat je elke dag rauwe salades hoeft te eten. Er zijn veel manieren om gezonde en lekkere maaltijden te bereiden. En dit gaat vaak gepaard door een paar ongezonde gewoontes in je eetpatroon te schrappen.

Hieronder een lijst van 5 dingen die je beter kunt schrappen uit je eetpatroon om gezonder te eten.

1. Zoveel mogelijk kant-en-klare en bewerkte voeding schrappen

Een snelle manier om gezonder te eten is door te minderen met de hoeveelheid kant-en-klare en bewerkte voedingsmiddelen die je eet. Dit soort voedingsmiddels zijn vaak rijk aan toegevoegde suikers, zout, verzadigde vetten en bewerkte koolhydraten.

Voorbeelden zijn o.a. fastfood, snacks, bewerkte vleeswaren, kant-en-klare maaltijden en gefrituurde producten. Door deze producten te vermijden of te beperken, kun je de hoeveelheid ongezonde ingrediënten in je dieet verminderen en de inname van voedingsstoffen verhogen.

2. Schrap bewerkte en snelle koolhydraten

Een andere manier om gezonder te eten is door te minderen met de hoeveelheid bewerkte of snelle koolhydraten die je eet. Bewerkte of snelle koolhydraten zijn producten zoals wit brood, koekjes, gebak, snoep en suikerrijke dranken.

Deze producten worden vaak snel afgebroken en omgewisseld in suiker in het bloed, wat kan leiden tot insulinepieken en -dalingen.

Stop of minder je met deze producten? Dan kun je de hoeveelheid snelle koolhydraten in je dieet verminderen en je bloedsuikerspiegel stabiliseren.

3. Schrap meer dierlijke producten

Een andere manier om gezonder te eten is door het eten van meer plantaardige producten zoals groenten, fruit, volle granen, noten en peulvruchten. Deze producten zijn laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Eet je meer plantaardig? Dan kun je de inname van verzadigd vet, suiker en natrium verminderen en de inname van voedingsstoffen verhogen.

4. Beperk suikers

Schrap de hoeveelheid verwerkte suikers die je eet. Suiker wordt regelmatig toegevoegd aan veel voedingsmiddelen, zoals koekjes, snoep, frisdranken en sauzen.

En ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat (teveel) suiker niet goed voor je is. Verminder of stop met suiker en je eetpatroon wordt in één keer een stuk gezonder.

5. Stop zoveel mogelijk met verzadigde vetten

Gezonder eten door de hoeveelheid verzadigde vetten die je eet te schrappen. Verzadigde vetten zijn te vinden in vetten van dierlijke oorsprong zoals boter, kaas en vlees, en in vetten van plantaardige oorsprong, zoals palm- en kokosolie.

Kies je vaker voor producten met minder verzadigde vetten? Dan heeft dit een positieve invloed op je algehele gezondheid.

Door bovenstaande dingen uit je eetpatroon te schrappen, zul je merken dat je gezonder gaat eten en je beter voelt. Wat is jouw grootste obstakel als het op gezond eten aankomt?

Loskomen van je suikerverslaving

Budget weekmenu'sKun je niet van de zoetigheid afblijven? In deze bundel onderzoeken we hoe je kunt breken met je suikerverslaving.

Het doel is niet om volledig te stoppen met suiker (want laten we eerlijk zijn – dat is troosteloos). Het doel is om de balans te herstellen zodat het eten van suiker een keuze wordt, in plaats van een ongezonde gewoonte.
Gratis deelnemen aan cursus

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Tineke

    Ik ben superblij met jou tips om gezonder te eten! Waar ik ook naar op zoek ben is WAT kun je dan het beste allemaal eten. Meer groente en fruit dat weten we. Ik zou graag willen weten, voorbeelden van een gezond eetpatroon hoe ziet dat er uit, zonder suiker kaas vlees ongezonde vetten bewerkt voedsel etc. Wat blijft er over om wel te eten? Een wegwijs..

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate