Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Schrap deze 4 dingen uit je huis voor meer rust

Dingen die voor onrust in je hoofd zorgen -zoals een te vol huis of hoge vaste lasten- kunnen behoorlijk wat zorgen met zich meebrengen. Het is wat mij betreft tijd om deze 4 dingen uit je huis te schrappen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Weg met energieslurpers

Als er weer eens een taart wordt gebakken in de oven, dan ben ik heel blij met mijn oven. Het nadeel van de oven is alleen dat hij wel erg breed is. Met zijn 90 centimeter is hij lekker aanwezig in de keuken.

Een paar jaar geleden wilde ik het liefst een zo groot mogelijk fornuis met daarbijbehorende oven. Lekker ruim voor alle pannen die ik op het vuur wilde zetten en de drie taarten die ik tegelijk wilde bakken. Dat bleek natuurlijk een illusie.

Want hoewel ik mijn oven met plezier gebruik, blijkt in de praktijk dat ik meestal één taart, pizza of ovenschotel tegelijk (af)bak en er hooguit twee of drie pannen op het vuur staan in plaats van vijf.

En iedere keer dat een oven aanstaat, kost deze stroom. Afhankelijk van het energielabel is het ene model zuiniger dan het andere model. Een vriend van me berekende (met een hele wiskundige formule) dat het qua elektriciteitsverbruik eigenlijk niet uit hoeft te maken of je een grote of kleine oven hebt. Het gaat er allemaal om of de oven goed geïsoleerd is – dit vind je weer terug in het energielabel. Mijn oven kent een energielabel B, hier valt dus wel het nodig in te verbeteren.

elektriciteitsverbruik oven
De berekening en tekening van het elektriciteitsverbruik van een oven. 😉

Energieslurpende en slecht geïsoleerde apparaten kosten veel geld. Kijk dus goed of je het apparaat echt nog wilt gebruiken of dat het misschien tijd is voor een zuiniger model.

Zo is het met ieder energieslurpend apparaat in huis. Welk apparaat staat er bij jou in huis, terwijl het of te groot, onzinnig, etc. is – en daarmee overbodig?

2. Schrappen van prullaria

Over minimaliseren in huis heb ik het vaker gehad. Je pakt het project ‘huis minimaliseren’ een paar keer groots aan en vervolgens kun je in onderhoudsmodus. Als je merkt dat er in huis weer allerlei prullaria rond beginnen te slingeren, dan is het tijd om weer een uur te blokkeren in je agenda om schoon schip te maken.

 • Weg met producten in je keukenkast die je niet meer gebruikt. Google eens op ‘recept + naam van het product’ en je vindt er gegarandeerd een recept mee. Op deze manier verspil je geen eten en daag je jezelf uit om eens iets nieuws te maken.
 • Papieren, brieven, kaarten in de oud papier bak of opbergen als je ze nog wilt bewaren.
 • Vul een kast of grote doos met spullen waar je niet meer blij van wordt. Breng deze kast naar de kringloop, ga op een rommelmarkt staan or stuur een foto van alle producten in de buurt app. Er is vast iemand die je hier blij mee kunt maken.
 • Zoals je weet ben ik gek op koken en had ik vroeger echt veel te veel keukenspullen. Nu zal de gemiddelde mens nog steeds vinden dat ik wel erg veel spullen heb, maar het is in ieder geval flink minder dan een aantal jaar geleden. Het artikel minimaliseren van je keukenspullen kwam heel goed van pas. 🙌

Bedenk dat ieder extra apparaat in huis ruimte inneemt. Het is niet het doel om ieder kastje, ruimte of lade in huis te vullen, maar juist om meer rust in je hoofd en in je huis te creëren. Met minder spullen.

En bovendien: een huis met minder spullen betekent minder tijd kwijt zijn aan het schoonmaken van je huis. Een win-win situatie.🥳

3. Afscheid nemen van je slechte gewoonten

Slechte gewoonten zijn dingen die misschien wel het moeilijkst om mee aan de slag te gaan. Zo heb je misschien wel als gewoonte om aan het eind van de middag even online te gokken of gun je jezelf iedere dag een dure koek van de bakker? Bereken eens hoeveel geld deze slechte gewoonten je oplevert als je hiermee stopt.

Van dit geld kun je beter sportkleding kopen en beginnen met hardlopen. De sportkleding vraagt om een kleine investering, maar vervolgens is het gratis om te doen. Heb je weinig conditie? Begin dan gewoon klein, loop een rondje in de wijk en bouw dit steeds verder uit. Ik houd er van om zeker één keer per week minimaal 6,5 km hard te lopen en ik merk echt dat ik meer conditie opbouw.

4. Schrappen van onnodige uitgaven

We leven in een maatschappij waar het gros draait om consumeren. Het is het soms lastig om daar enigszins van los te komen, omdat het vaak vanzelf gaat. Even een koffie halen op station of een nieuw shirt in je online winkelmandje plaatsen, omdat je ‘s avonds even niets te doen hebt.

Iedere uitgaven die je doet – klein of groot – is een aanslag op je spaargeld. Wil je minder geld uitgeven? Dan is het slim om je niet te laten beïnvloeden door alle aanbiedingen in de winkels, maar door jezelf een uitgavenlimiet op te leggen.

Een spaarpot die je beter goed gevuld kunt houden, waardoor je meer geld overhoudt om openstaande schulden af te lossen, kan sparen voor een grote uitgaven of misschien eerder kunt stoppen met werken.

Koop alleen wat je nodig hebt

Wat heb je echt nodig? Daar valt natuurlijk over te discussiëren, maar voor mij geldt het dat ik vooral uitgaven doe aan verbruiksproducten. Dus de boodschappen, toiletartikelen, dat soort dingen. En ik koop heus wel eens nieuwe kleren, maar ik probeer impulsaankopen zoveel mogelijk te voorkomen. Niet altijd zo goed voor de bedrijven, wel goed voor mijn portemonnee en het milieu. 🌿

Ik hoop dat de tips in het artikel je gaan helpen om dingen uit je huis en je leven te schrappen. Heb jij nog tips, suggesties of ideeën wat nog meer goed is om te schrappen? Laat het me dan zeker weten in een reactie hieronder! ⬇

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Rachel

  Weer een heel fijn artikel, wij hebben dit afgelopen weekend onze hele keuken opgeruimd en de onbelangrijke dingen op de zolder neergezet en de dingen die we nooit gaan gebruiken hebben we aan de kringloop winkel gegeven!

 2. 🐐 Billy

  Lekker bezig Rachel! Dankjewel, leuk om te horen dat je weer blij bent met het artikel. 🙂

 3. 🐐 allard van der starre

  hoi,
  goede hardloopschoenen zijn wel belangrijk, dus check een gespecialiseerde winkel
  mvg,
  allard

 4. 🐐 Jo

  Haha, ik herinner me een verhuizing waar mijn zwoegende broer een zware doos optilde. Zijn uitroep: Jo, wat is dit: overbodige keukenspullen!

 5. 🐐 Afke

  Kijk je DVD’s en boeken eens na. Er zitten vast een hoop tussen die tegenvielen of die je nooit meer kijkt. Verkoop op een markt of breng naar een kringloop winkel. Andere maak je er blij mee en jij hebt weer wat ruimte in de kast.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate