Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mijn favoriete kinderboeken over diversiteit van dit moment

In dit artikel deel ik mijn - en natuurlijk ook Jake's - favoriete kinderboeken over diversiteit van dit moment. Kinderboeken over regenbooggezinnen, verliefde stellen van gelijk geslacht en een heel leuk boek over kinderen van verschillende culturen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Het nieuwe normaal kinderboeken

Al een hele tijd wilde ik een overzicht maken van mijn favoriete kinderboeken waar regenbooggezinnen de hoofdrol spelen. Om naast de traditionele boeken (moeder-vader-kind) iets meer variëteit in onze boekenkast te hebben. En ook, omdat ik denk dat het voor Jake goed is dat hij ziet dat meerdere gezinsvormen prima zijn en hij (als hij straks wat ouder is) zichzelf hiermee kan identificeren.

Nu blijkt dat Nederlandse kinderboeken met regenbooggezinnen nog lastig te vinden zijn (iemand tips? 😃🌈). Het is dus een mix geworden van leuke kinderboeken die ik de afgelopen tijd heb gekocht waar zowel een regenbooggezinnen, same-sex stellen als kinderen van verschillende culturen in de hoofdrol staan.

En voor degene die nu denkt: “Krijgt Jake nog wel normale boeken voorgelezen?” Als je doelt op kinderboeken als ‘Kikker en zijn vriendjes’ en ‘Nijntje’, dan is het antwoord: Ja hoor, zeker weten!”. 🤗

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Billy van der Gaag – Leukegeit (@billyvdgaag) op

Hieronder vind je mijn favoriete kinderboeken over diversiteit van dit moment. Met nog een paar extra boekentips die ik zeker aan Jake ga voorlezen als hij straks wat ouder is.


Favoriete kinderboeken

1. Hallo Teckel Tom

Kinderboek Hallo Teckel TomDit is het allereerste kinderboek dat ik voor Jake heb gekocht. Op aanraden van de dame in de boekenwinkel. Haar dochter was er gek op, en Jake nu dus ook. Hij wijst veelvoudig naar alle honden op de mooie illustraties in dit kinderboek. Ik lees Jake regelmatig voor uit Hallo Teckel Tom, maar het boekje wordt eigenlijk pas aangeraden voor leeftijden vanaf ca. 4 jaar.

Waar gaat het boek over? Het kinderboek Hallo Teckel Tom gaat over teckel Tom die meegenomen wordt door zijn twee nieuwe baasjes en uiteindelijk opgroeit bij Saar en haar twee papa’s. Saar is jarig en krijgt daarom van haar papa’s Tom als cadeau. Het is een heerlijk kinderboek met mooie illustraties, beetje aandoenlijk ook wel, over de jonge teckel Tom die een nieuw huisje krijgt.

2. De boer en de dierenarts

Kinderboek 'De boer en de dierenartsOnlangs vroeg ik op Instagram naar jullie favoriete kinderboek en werd dit boek van Pim Lammers veelvuldig getipt. Het boek ‘De boer en de dierenarts’ heb ik meteen diezelfde dag nog besteld en Jake vindt het heel leuk.

Waar gaat het boek over? De boer en de dierenarts is een kinderboek waar van alles misgaat op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, hij wil een koe scheren en probeert een kip te melken. Uiteindelijk blijkt de boer verliefd te zijn op de dierenarts (en de dierenarts op de boer). Jake vindt vooral alle dieren erg leuk om aan te wijzen. Helemaal als ik met mijn iets te hoge stem alle dierengeluiden na probeer te doen. Dit zal ik je besparen. 😉

3. Waar is mijn noedelsoep?!?

Ook dit kinderboek werd getipt op Instagram. Ik bekeek de cover van het boek en het boek sprak me Waar is mijn noedelsoep?!?meteen aan. Het boek Waar is mijn noedelsoep?!? is net als de voorgaande boeken mooi geïllustreerd. Er staan allemaal kinderen op met verschillende achtergronden en dat vind ik heel leuk.

Waar gaat het boek over? Het kinderboek Waar is mijn noedelsoep?!? gaat over een jongetje die tijdens de lunchpauze op school tot de ontdekking komt dat zijn noedelsoep weg is. In het verhaal gaat hij op zoek naar zijn noedelsoep bij zijn klasgenootjes en maakt hij kennis met allerlei gerechten uit andere culturen van zijn klasgenoten.

4. Lance & Lot zoeken zich rot

Dit kinderboek Lance & Lot zoeken zich rot kinderboekover het onderwerp regenbooggezinnen is heel eerlijk niet mijn favoriete kinderboek. Dat neemt niet weg dat Jake er geen plezier aan beleeft. Hij vindt alle tekeningen in het boek maar wat interessant en daarom heb ik dit kinderboek toch meegenomen in dit overzicht.

Waar gaat het boek over? Lance & Lot zoeken zich rot is het ware verhaal van Tim en Steven, twee adoptievaders van Bas en Jasper. Het is een prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar waarin op een speelse manier wordt uitgelegd hoe twee mannen een kind adopteren. Het is een vrolijk kinderboek, met hier en daar een enge draak getekend.

5. Joep!

Dit kinderboek vind ik heel schattig. Het gaat over twee rammen die verliefd op elkaar zijn. Het duurt Kinderboek Joep!alleen heel lang, voordat ram Joep dit aan iemand kan vertellen. Net als de meeste kinderboeken zit dit boek vol met dierenillustraties – en laat Jake nu volledig in de ban zijn van dieren. Goed leesmateriaal voor het slapen gaan.

Waar gaat het boek over? Dit kinderboek gaat de stotterende Joep, een schaap die iets heel belangrijks wil vertellen. Alleen niemand wil echt naar Joep luisteren, ze proberen steeds zijn zinnen af te maken. Gelukkig is Dirk net naast Joep in de wei komen wonen en wil wel graag naar hem luisteren. 🐑


Naast bovenstaande kinderboeken heb ik nog een tweetal boeken op stapel liggen als Jake straks wat ouder is. Van beide boeken heb ik stiekem al de nodige pagina’s gelezen en ze zijn ze echt heel vermakelijk om te lezen.

 • Helden van de regenboog van Arjan van der Sluis. In dit kinderboek komen vijf basisschool kinderen door het lot bij elkaar. Ondanks dat de kinderen totaal verschillend zijn komen ze er achter dat ze stiekem best veel met elkaar gemeen hebben.Het boek Helden van de regenboog gaat over diversiteit en moderne gezinnen, waarin liefde en acceptatie centraal staat en laat vooral zien en voelen dat iedereen gelijk is. 🌈
 • Bob popcorn van Maranke Rinck. Dit kinderboek begint dat hoofdpersoon Ellis stiekem popcorn maakt in de schuur waar haar twee papa’s niks van af weten. Maar één van de maïskorrels popt niet. Hij groeit en groeit in de magnetron. Hij krijgt twee armpjes en twee beentjes. Met een boos gezichtje staart hij Ellis aan. 🌽

Ik ben benieuwd wat de favoriete boeken zijn van jullie kinderen of welke boeken jullie graag voorlezen. En zit er tussen deze kinderboeken een boek waarvan je denkt: “Die lijkt me leuk!” Laat me dit ook zeker weten in een reactie hieronder! 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

25 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sandra

  Ah Billy wat is dit een mooi overzicht 😍

 2. 🐐 Marianne

  Leuk zeg! Mijn zoon van 2 is dol op voorlezen dus ga zeker deze boeken bekijken.

 3. 🐐 Leon

  Leuke tips Billy! Thanks! Ik ga gelijk wat leuke boeken bestellen. Wij lezen zelf vaak voor uit “Arwen and her daddies”. Dit boek verteld heel mooi het adoptieverhaal uit Amerika. Tip!

 4. 🐐 Billy

  Dankjewel Leon! Arwen and her daddies is inderdaad ook een mooi boek, maar ik kan deze helaas nergens vinden. Weet jij toevallig nog waar dit boek te verkrijgen is?

 5. 🐐 Nynke

  Wat leuk! Teckel Tom en het boekje over de Noedelsoep gaan zeker op de verlanglijst van mijn zoontje (bijna drie) 🤩

 6. 🐐 Danique Keizer-Aukes

  A day in the life of Marlon Bundo! Uit Amerika, over twee jongetjes-konijntjes die verliefd op elkaar worden.

 7. 🐐 Elianne

  Paco en de Afrikaanse muziek. Een heel leuk boekje met geluid. Mijn dochter van bijna 2 jaar, beweegt altijd mee als ze t hoort.

 8. 🐐 Sanne

  Fijn lijstje! Bedankt voor de tips! Wij hebben hier thuis genoten van ‘Julian is een zeemeermin’, heel mooi dromerig geïllustreerd.

 9. 🐐 Miimi

  Super tof lijstje. En wat leuk dat jullie al zoveel voorlezen! Ik heb gelijk ‘Waar is mijn Noedelsoep?!?’ besteld want die gaat mijn zoontje zeker leuk vinden en ik was al op zoek naar boeken met wat meer diversiteit. Bedankt voor de tip!

 10. 🐐 Anna

  Wat een leuk overzicht 🙂
  Ik ben benieuwd of er ook boeken zijn over gezinnen met twee mama’s? Ik heb me hier helemaal niet in verdiept hoor dus kan helaas geen tips geven maar misschien weten andere lezers wel iets? Een vriendin van me in zwanger en ik wil haar graag een boek geven.
  Leuk artikel!

 11. 🐐 Billy

  Wat een leuke reacties allemaal! Bedankt! Ik heb er weer de nodige boekentips bij. 🙏😃

 12. 🐐 Eva

  Voel me erg dankbaar voor dit overzicht! Zou je Jake ook de boeken van Yvette den Brok Rouwendal willen voorlezen over kinderen met een beperking? Ik merk dat ik deze diverse kinderboeken nog een beetje mis in je inclusieve lijst.

 13. 🐐 fran

  Ha Billy,
  Hieronder nog een aantal titels:
  Spelen tot het donker wordt – Marit Törnquist;
  Het werkstuk – Simon van der Geest;
  Julian is een zeemeermin – Jessica Love

  Bron: Vol van Boeken #7 Bas Maliepaard, kinderboekenrecensent, en met zijn man vader van 2 kindertjes

  Hartelijke groet,
  Fran

 14. 🐐 Merle

  Ooo, wat fijn, dankjewel voor dit overzicht. Ik heb nog twee fijne boekjes die zijn minder expliciet over diversiteit, maar eerder over dat je gewoon goed bent zoals je bent.

  Blauwtje en geeltje van Leo Lionni. Lionni heeft sowieso een paar geweldige boekjes, bv. ook over de muis Frederik die anders is dan alle anderen.

  De wolf, de eend en de muis, van Mac Barnett

  Kom erbij, van Milja Praagman. Het gaat over allemaal samen spelen, met allemaal verschillende soorten kIndjes. Dit vond ik zelf een beetje saai, maar de kindjes kunnen er niet genoeg van krijgen.

  Verder heeft Mylo Freeman een aantal fijne boeken over Zaza en Prinses Arabella. Ook eens fijn om te zien dat niet iedereen wit is 🙂

 15. 🐐 Jo

  Beste Billy en Jelle, ook nog een bijzonder boek over adoptie: in prachtige tekeningen, vanuit het perspectief van de afstandsmoeder. Heel fijnzinnig, liefdevol. Nu nog niet voor Jake, wel voor jullie.
  ‘Klein verhaal met een hart’, Pieter Gaudesaboos en Elvis Peeters, uitgeverij Lannoo.
  Ik kocht het vanwege onze als baby geadopteerde zoon (nu bijna 45 jr 😉 )

 16. 🐐 Juul

  Als je aan mijn jongste zoon van inmiddels 11 jaar vraagt wat zijn favoriete boek is, komt de serie van papa Wapper naar voren. Geschreven door Marianne Busser. Dit is niet per se en verhaal over een regenbooggezin, maar niet per se een traditioneel gezin. Het gaat over een vader en een dochter die in een vrachtwagentje leven en allerlei knotsgekke avonturen beleven. Een aanrader!

 17. 🐐 Jacqueline

  Voor mijn favoriete boeken moet je helaas nog heel wat jaartjes geduld hebben.
  Maar ik was/ben gek op boeken van Thea Beckman, de trilogie Thule vond ik heel bijzonder.
  Het gaat over de toekomst… een fictief land waar Groenland model voor staat…. Ach valt niet uit te leggen, je moet het gewoon lezen. Voor volwassenen ook zeker aan te raden.

 18. 🐐 Thea

  Hallo Billy,

  Wist je dat je Jake gratis lid kunt maken van de bibliotheek? Daar vind je de leukste prentenboeken, peuterboeken, voorleesboeken etc. Hoef je al die leuke boeken niet allemaal te kopen! Scheelt weer geld en ruimte.
  Kopen dus hebben is leuk en daarnaast lenen. Zo heb je altijd variatie!

 19. 🐐 Billy

  Hoi Thea, bedankt voor je reactie! Klopt, Jake is ook al lid van de bibliotheek. Volgens mij verschilt het per gemeente, maar in Delft is het het eerste jaar gratis.

 20. 🐐 Thea

  Hmm, kleine aanvulling: tot 16 – 18 jaar zijn kinderen gratis lid in heel Nederland! 🙂
  Veel leesplezier met Jake, niets leuker dan verdwalen in een boek!

 21. 🐐 Paula

  Hoi! Ik mis nog ‘koning en koning’ in dit lijstje, van Linda de Haan en Stern Nijland! Over een kroonprins die in de zoektocht naar een toekomstige koningin aan allerlei prinsessen wordt voorgesteld, maar een match blijft uit… tot zijn oog valt op de broer van prinses Madelief (prins Heerlijk 😁). Liefde op het eerste gezicht!

 22. 🐐 Ilse

  In de Grote Vriendelijke Podcast (podcast over kinderboeken, met interviews met schrijvers en illustraties) hoorde ik over ‘de kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes’ van Janneke Schotveld. Een prinses mag kiezen uit 700 prinsen maar vindt er geen een leuk (rara hoe kan dat ;)) twee koningen willen samen een kindje, en ook een stoere ridster (vrouw dus) etc. Verder begreep ik uit het interview met haar dat zij specifiek op zoek is gegaan naar illustratoren met een diverse achtergrond, ook in de illustraties is wat meer diversiteit.

 23. 🐐 Ankie

  Leuke lijst! ga er meteen een paar aanschaffen voor de kleuters waar ik les aan geef.
  Wat ik al voorlees aan de kinderen is: Filola wil een krokodil. Een verhaal over een meisje met 2 mama,s die voor haar verjaardag een krokodil wil. Kinderen vinden het geweldig. Boek is nog te verkrijgen via:
  versierdewereld.nl
  En Idje wil niet naar de kapper..ook leuk!

  groetjes Anke

 24. 🐐 Bree

  Hey Billy, Misschien een leuke boekentip; Het Ritme van Ramses geschreven door Femke van Oorsouw! Het volgt het verhaal van Ramses die probeert te achterhalen waar zijn danskunsten vandaan komen, want zijn twee moeders kunnen niet dansen. Super leuk boek! Mijn zoon Xander en ik lezen heel veel van deze uitgever (Uitgeverij Wilde Haren) omdat zij belangrijke thema’s aantikken zoals; consent, anders zijn, regenboog gezinnen maar vooral omdat zij altijd kinderen van kleur als hoofdpersonages hebben! Mijn vrouw Leontien en ik hebben best veel moeite met het vinden van kinderboeken waar de hoofdpersonage een kind van kleur is. Ervaren jullie dit ook met Liam?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate