Een nieuw financieel overzicht! In dit overzicht vertelt Evelyn hoe het haar als alleenstaande ouder is gelukt om onlangs een extra bedrag af te lossen op de hypotheek. Je leest alles over haar inkomsten en uitgaven in dit nieuwe overzicht!
Inzicht inkomsten & uitgaven
Voor deze rubriek delen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie. Het zijn een paar vragen over het inkomen, uitgaven, bespaartips en de zwakke plek waar liever minder geld aan wordt uitgeven. Ik zou het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.🚀
Wil je een kijkje nemen bij eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je het verhaal van Pauline lezen. Ze woont samen met haar zoon. Door allerlei omstandigheden heeft ze een schuld opgebouwd en ontvangt ze op dit moment een bijstandsuitkering. Dit jaar hoopt ze te kunnen beginnen als opruimcoach. Lees hier haar financiële overzicht.
Vandaag is het de beurt aan Evelyn om haar financiën met ons te delen. Evelyn is alleenstaande ouder en woont samen met haar zoon van 10 jaar. Evelyn heeft net onlangs eenmalig een bedrag aflost op de hypotheek om het gevoel te proeven om hypotheekvrij te zijn. Daarnaast heeft ze veel hobby’s en heeft ze veel tips om geld te (be)sparen.
Hieronder lees je alle ins & outs van Evelyn’s financiële situatie. ⬇
1. Wie ben je en hoe ziet je woonsituatie er uit?
Ik ben Evelyn, een alleenstaande ouder met een zoon van 10 jaar. Mijn oudste van 19 jaar woont al op zichzelf. Mijn hobbies zijn boeken lezen over bijvoorbeeld hypotheekvrij leven en over minimalisme, voeding en planten. Ik hou ook van tuinieren.
Dit is mijn tweede woning en ik droomde bij de eerste woning al van een energiezuinige woning. Ik heb mij verdiept in wat we kunnen doen met regenwater opvangen en gebruiken om de wc door te trekken maar dit alles is zo moeilijk om in bestaande woningen te realiseren.
Ik was zo erg een tijdje dat ik regenwater opving en de wc waarmee doortrok. Maar daar ben ik inmiddels mee gestopt.😂 Is een beetje zonde, terwijl regenwater voor overlast zorgt. Als ik ooit mijn eigen huis bouw dan kan ik dat realiseren. Ik verdiep mij er nog wel in hoor maar zie wel waar de toekomst mij naartoe brengt.
Zonnepanelen had ik toen al laten plaatsen, maar had het huis verkocht om dichter bij familie te gaan wonen in Zeeland. Hier voelde ik mij niet gelukkig en ik ben dus weer verhuisd naar Limburg waar ik weer een huisje heb gekocht. Een huis huren vind ik te duur.
Momenteel woon ik in een rijtjeswoning (eengezinswoning) van 1988. Het is een klein huisje met drie slaapkamers, een kleine tuin, geen achterburen. Voor mij klein maar fijn.
2. Hoeveel uur per week werk je?
Ik werk 29 uur per week als verpleegkundige in de zorg.
3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?
- Hypotheek – 512 euro per maand
- Gas/water/licht – 29 euro per maand voor gas/elektra (vanwege zonnepanelen) en 17 euro water
- Verzekeringen (alles bij elkaar) – 304,76 euro per maand
- Gemeentelijke belastingen – 74 euro
- TV/internet/telefoon – 78 euro per maand
- Vervoerskosten – 50 euro per maand
- Boodschappen – 300 euro per maand
Eén keer per maand laat ik de boodschappen thuisbezorgen, zodat alle grote boodschappen voor de hele maand in huis zijn. Hier besteed ik 100 euro aan en per week daarna 50 euro voor verse groente en fruit.
Meestal hou ik geld over, want als ik pastasaus maak voor mij en mijn jongste zoon dan vries ik een portie in voor volgende week. Vaak kook ik twee keer per week voor twee dagen. De rest van de dagen zijn het maaltijden voor één dag.
Overige uitgaven
Verder heb ik de volgende uitgaven:
- 70 euro auto onderhoud
- 110 euro zakgeld
- 21 euro wegenbelasting
- 10,99 euro Netflix
- 3,40 euro bankkosten
- 40 euro sporten
4. Hoe hoog zijn de inkomsten?
Mijn inkomsten en toeslagen bedragen in totaal:
- 2120 euro salaris
- 285 euro kindgebonden budget
- 299 euro voorlopig teruggave
5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?
Per maand spaar ik 1000 euro.
6. Wat is de zwakke plek in je financiën?
De laaste tijd heb ik veel aanpassingen gedaan aan het huis en heb mijn buffer moeten aanspreken. Ik moet mijn buffer weer spekken. En daarna ga ik extra aflossen op mijn hypotheek.
Zo heb ik aan mijn huidige huis de deuren vervangen voor nieuwe kunststof deuren met hr +++ glas, mijn oprit heb ik opnieuw laten betegelen en nieuwe schuttingen laten plaatsen voor en achter. Verder. heb. ik een nieuwe cv ketel en heteluchtverwarming en warmte terugwininstallatie laten plaatsen.
Het dakraam is vervangen, die van plastic was en broos. Er liggen 15 zonnepanelen op het dak via het project van de gemeente. Maar als ik dat nogmaals zou doen zou ik het niet zo doen. Je betaalt er zo teveel voor. Dus zowel de zonnepanelen als mijn hypotheek wil ik versneld aflossen. Ook zou ik een groen sedum dak willen op mijn overkapping, maar dat is voor de toekomst.
7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?
Op de boodschappen bespaar ik veel geld. Ik doe boodschappen in de aanbieding en kook vaak voor tweee dagen. Alle geld dat ik hiermee bespaar gaat in een pot.
8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?
Onderhoudskosten heteluchtverwarming, warmte terugwininstalatie en cv. De eerste twee apparaten kunnen niet alle bedrijven onderhouden dus kan ik mijn kosten niet verlagen.
9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?
Ik ben alleen en houd al mijn administratie ouderwets bij in een schriftje. Ik pas het vaak bij.
Ik heb een spaarrekening die gekoppeld is aan mijn hypotheek. Daar spaar ik momenteel elke maand 1000 euro op. Als ik mijn buffer bij elkaar heb dan begin ik vanaf januari 1000 euro af te lossen op mijn hypotheek per maand.
Een spaarrekening is gekoppeld aan mijn rekening courant en daar heb ik potjes gemaakt. Eén voor de auto waar elke maand 70 euro gaat en één voor self healing en daar maak ik geld over voor een coach die ik heb die mij heel goed geholpen heeft door deze moeilijke periode.
Normaal heb ik een potje voor de jaarlijkse gemeenschappelijke belastingen die ik in een keer betaald maar die betaal ik dit jaar gedeeltelijk van mijn eindejaars uitkering.
10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?
- Investeer in zonnepanelen het is echt de moeite waard.
- Maak een weekmenu en hou je daaraan.
- Overweeg je hypotheek af te lossen. Ik heb nu eenmalig een bedrag afgelost op de hypotheek (om het gevoel te proeven).
- Neem vaker de fiets.
Bedankt voor het delen van je financiële situatie, Evelyn! Je hebt de afgelopen tijd behoorlijk wat aanpassingen in je huis gedaan die uiteindelijk goed zijn voor het milieu en je portemonnee.
Wat vind jij van het verhaal van Evelyn? Ik ben heel benieuwd!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Houd er bij een groendak/sedumdak wel rekening mee dat de constructie het moet kunnen dragen. Het is een heel gewicht wat er op komt, onderlaag, granulaatlaag, plantjes en kiezelstenen aan de randen en wordt nog zwaarder wanneer het nat is. Wij hebben er rekening mee gehouden met de bouw van onze schuur en het sedumdak zelf aangelegd. Het staat nu prachtig in bloei, en er komen veel bijen op af. Het ene jaar zijn gele bloeiers in de meerderheid, nu is het meer wit/roze wat er bloeit. Ook hebben we het aangelegd op het dak van de uitbouw, wel na eerst informeren bij het bouwbedrijf of de constructie dat kon houden (nieuwbouwwoning). Het isoleert goed en staat ook meteen een stuk vrolijker dan een saaie zwarte bitumen dakbedekking. En je hebt ineens heel wat meer vierkante meters aan tuin!
dit is een goed artikel, bekijk ons artikel
http://news.unair.ac.id/en/2016/02/23/airlangga-academicians-claim-victory-at-east-java-fossei-scientific-assembly/
Beste Jantsje
Bedankt voor de Tip. Ik zal mij eerst goed laten informeren ivm de constructie.
Groetjes Evelyn