Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Mijn twee manieren hoe je het beste geld kunt sparen

Hoe kun je het beste sparen? Een langgekoesterde vraag van veel lezers op mijn blog. In dit overzicht deel ik waardevolle tips hoe je het beste geld kunt sparen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Van jongs af aan geleerd

Sparen is me al vanaf jongs af aan meegegeven door mijn ouders.

“Bedenk goed of je het echt wilt kopen, en alleen als je het ook kunt betalen.” – Ik hoor het mijn ouders nog zeggen.

Deze uitspraak is me altijd bijgebleven. Ik zal niet ergens snel een lening voor afsluiten, ik zorg liever voor een flinke spaarbuffer. In dit artikel deel ik dan ook mijn manieren hoe ik vind dat je het beste kunt sparen.

Ik ben niet het type persoon die zal zeggen: “Als je deze tips opvolgt, dan ben je in een mum van tijd miljonair.” Zou wel mooi zijn als het zo is, ik kan het alleen simpelweg niet beloven.🤷‍♂️

Wat ik wel hoop te bereiken met de artikelen is dat ik je mag inspireren om anders naar je geldzaken te kijken en hier en daar bij te sturen waar nodig. Dat kleine bijsturen kan je op termijn echt heel geld besparen – of opleveren. Het is maar hoe je er naar kijkt.

Hieronder deel ik mijn twee waardevolle manieren hoe ik meer geld spaar. Met dit extra geld zorg ik dat mijn spaarbuffer steeds groter wordt.

Mijn twee manieren om mijn spaarbuffer te vergroten

1. Hoe kun je het beste sparen? Door van je geld af te blijven!

Meer geld doorsturen naar je spaarrekening. Hoe begin je hiermee?

 • Stort na het ontvangen van je salaris direct een zo groot mogelijk bedrag naar de spaarrekening. Nu je dit bedrag hebt overgemaakt kun je beter inschatten hoeveel geld je kunt missen per maand.
 • Laat vervolgens alle vaste lasten afboeken van je betaalrekening.
 • Het bedrag dat overblijft kan worden besteed deze maand.

De methode om eerst je spaarrekening te spekken en niet pas aan het einde van de maand is een effectieve manier om meer geld te sparen.

Spreek met jezelf af dat je het geld op je spaarrekening niet aanbreekt, tenzij het écht niet anders kan. Het is de kunst om van je geld af te blijven als je als doel hebt om je spaarbuffer te laten groeien. En daarmee bedoel ik niet dat je je spaargeld moet gebruiken om de nieuwste tablet te kopen. Gebruik je spaarrekening om je toekomst beter te maken.

Voorbeeld:

Stel dat je iedere maand 1750 euro netto aan salaris ontvangt. Waar je voorheen aan het eind van de maand nog wat geld overmaakte naar je spaarrekening, doe je dit nu direct nadat je je salaris hebt ontvangen.

Grofweg weet je hoe hoog de vaste lasten zijn. Stort na het ontvangen van je salaris 500 euro naar de spaarrekening. Je houdt 1250 euro over om de vaste lasten en overige uitgaven van te betalen.

 • Je geeft minder geld uit en spaart dus meer geld – op jaarbasis lukt het je om 6000 euro te sparen (500 euro x 12 maanden).👌
 • Heb je een spaarrekening gevonden waar je 2% rente op ontvangt (is even zoeken, ik weet het) dan is die 6000 euro aan het eind van het jaar 120 euro meer waard geworden.
 • Blijf je de komende 10 jaar 500 euro per maand sparen? Dan staat er na die 10 jaar een bedrag van 66.973,20 euro op de spaarrekening. Een winst van bijna 7000 euro.

Geld laten groeien kost tijd. Wanneer je spaart voor later, kun je het beste je geld een lange tijd vast laten zetten. Zo kun je een hogere rente ontvangen, en kom je niet in de verleiding om je inleg weer uit de rekening te halen.

Laat de opbouwende rente het werk doen. Door de jaren heen zal je spaargeld verder groeien. Zorg dat je automatisch iedere maand na het ontvangen van je salaris een vast bedrag overboekt. Zo heb je er geen omkijken naar en bouw je een flinke spaarbuffer op.

2. Kleine bedragen overmaken

Mijn tweede manier hoe je het beste kunt sparen is door per maand kleine bedragen over te boeken naar je spaarrekening. Deze slimme spaartechniek is een simpele best practice om je spaargeld te laten groeien.

Het is alsof je een kop koffie of een broodje onderweg haalt. Je merkt het niet direct in je portemonnee. Door op deze manier ook met je geld op je rekening om te gaan heb je niet door hoeveel geld je onbewust spaart.

Het is heel eenvoudig. Je spaart de hele maand door automatisch steeds kleine bedragen. Deze bedragen zijn zo klein dat ze eigenlijk niet opvallen, maar groot genoeg om je spaarrekening aan te vullen.

Hoe ga je te werk?

Stel 10 betaalopdrachten in, verdeeld over de maand, met steeds verschillende bedragen. Iedere opdracht keert terug op een specifieke dag in de maand.

 • 1e van de maand: € 4,54
 • 4e van de maand: € 3,48
 • 7e van de maand: € 5,16
 • 10e van de maand: € 5,14
 • 13e van de maand: € 4,02
 • 16e van de maand: € 6,23
 • 19e van de maand: € 2,36
 • 23e van de maand: € 6,91
 • 25e van de maand: € 5,97
 • 27e van de maand: €5,63

Totaal: 49,44 euro per maand.

Met dit voorbeeld heb je na twee jaar sparen zo’n 1200 euro verzameld. Kijk wat voor jou het beste werkt en probeer het eens. Je kunt meer of minder opdrachten instellen, met hogere of lagere bedragen.

Ik hoop dat mijn manieren je gaan helpen om je spaarbuffer te vergroten. Hoeveel geld denk jij maandelijks te kunnen sparen? En heb jij nog een tip hoe je het beste kunt sparen? Ik ben heel benieuwd! 😃

Meer tips om geld te (be)sparen

Deze tips om meer geld te sparen en nog veel meer slimme bespaartips vind je ook in mijn eBoek Bespaargeit. 🐐

Ontdek hoe je veel geld kunt (be)sparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer over mijn eBoek…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Carly

  Ik ben zo blij met al je tips! Met een bescheiden inkomen weet ik gewoon te sparen en een buffer op te bouwen. Ik heb hierdoor het gevoel altijd geld te hebben. Zojuist je tip van kleinere spaarbedragen ingesteld op mijn bankrekening. Ik ben benieuwd hoe dit gaat werken.

  Dankjewel voor je inspiratie!

 2. 🐐 Billy

  Hi Carly, Wat fijn dat je blij bent met mijn tips en dat het je lukt om een spaarbuffer op te bouwen. Leuk dat je ook de tip van de kleinere spaarbedragen meteen in werking hebt gebracht. 💪

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate