Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geld besparen op gas en elektriciteit

Dagelijks verbruiken we veel gas en elektriciteit van bijvoorbeeld de televisie, telefoonoplader, tijdens het douchen en de verwarming. Ongemerkt verbruiken we veel meer gas en elektriciteit dan nodig is. In dit artikel tips om flink te besparen op deze kostenpost in huis.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Trui aan

Heel cliché, maar waar. Trek een trui aan in plaats van je kachel om 20 graden te zetten. In Nederland zijn de winters vaak fris en zitten we zeker zo’n drie kwart van het jaar binnen, vaak met de verwarming aan. Dat kost heel veel elektriciteit. Ga daarom op zoek naar een lekkere warme trui of een dekentje en sla deze om je heen. Veel goedkoper en net zo warm.

2. Trek de gordijnen lekker dicht

Hoewel bijna ieder huis tegenwoordig dubbelglas heeft, komt er toch kou binnen via het glas. Om je huis op temperatuur te houden, is het verstandig om de gordijnen zo veel mogelijk dicht te houden. Als je overdag aan het werk bent, heb je toch geen last van het wegvallende licht, maar geniet je ‘s avonds van een minder koud huis.

3. Met de hand wassen

Water is een relatief goedkope stof, maar toch telt het aan als je veel water gebruikt. Tijdens het wassen wordt er veel water gebruikt, bij zowel kleding als bij de vaatwasser. Doe de wasmachine pas aan als deze helemaal vol is.

Bij slechts een aantal kledingstukken die wel gewassen moeten worden, kun je gebruik maken van een kort programma op een wat hogere temperatuur. Bedenk bij de vaatwasser dat je servies zoals glas en ontbijtbordjes best twee keer kunt gebruiken of ze desnoods met de hand even snel af te wassen.

4. Slechts 5 minuten

Wanneer meerdere personen per dag een aantal minuten douchen, loopt het aantal liters water wat weggespoeld wordt aardig op. Spreek af dat iedereen een vast aantal minuten mag douchen. Bezigheden als tandenpoetsen en scheren kunnen ook buiten de douche.

Echt flink geld en water besparen? Ga dan niet iedere dag onder de douche, maar was je bijvoorbeeld om de dag met een washandje bij de wasbak. Lees ook ons artikel om jezelf en je kinderen korter te laten douchen.

5. Zet de tv uit

Nadat je televisie hebt gekeken, pak je de afstandsbediening en zet je hem uit. Veel mensen vergeten vervolgens om ook de televisie zelf uit te zetten en laten de tv op standby staan.

Als je de tv uitzet voordat je naar bed gaat blijft het apparaat dus de hele nacht en eventueel dag (als je moet werken) aan staan, zonde. Daarnaast kunnen oude televisies die op standby staan ook makkelijk in de brand vliegen. Het is dus belangrijk om de televisie uit te doen. Op soChicken is een interessant artikel verschenen om je TV helemaal de deur uit te doen.

6. De stekker eruit trekken

Ook ongemerkte energievreters zijn opladers. Tegenwoordig zijn veel elektronische apparatuur oplaadbaar, denk maar aan tandenborstels, fototoestellen en batterijen. Na een aantal uur zijn deze opgelaten, maar je vergeet vaak de stekker uit het stopcontact te halen. Leer jezelf dus aan om op tijd de oplader op te ruimen (of gebruik een stekkerblok om stroom te besparen).

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Danielle

  Wat bij ons best wel veel water bespaart is om de pannen met de hand af te wassen. Dan hoeft de vaatwasser maar eens per 3 dagen te draaien, terwijl hij normaal dagelijks aan moest. Dus doe dan eens per 3 dagen een pannen-afwasje en 1 keer de vaatwasser aan.

 2. 🐐 margriet

  wij gaan zo zuinig met energie om dat we gemiddeld 100 tot 200 euro per jaar terug krijgen we blijven het vaste bedrag per maand handhaven , we hebben liever terug dan dat we een heel klein maandbedrag moeten betalen

 3. 🐐 Lien

  Als ik me wil douchen, duurt het een tijdje voordat het water warm genoeg is. Daarom zet ik een emmer onder de kraan om het water wat nog te koud is op te vangen. Dit water gebruik ik voor na een bezoekje aan de wc of een poetsbeurt.

 4. 🐐 Mij

  Plaats een plastick bak op de douchebodem waarin je met je voeten kan staan. In het opgevangen water kan je je oeten extra wassen. Met het afgekoelde opgevangen water kan je het toilet doorspoelen of planten gieten in de tuin.

 5. 🐐 moi

  Wassen aan de wastafel vind ik niets en ik blijf me dan vaak vies voelen. Dit werkt bij mij wel: ik vul een emmer voor de helft of driekwart met warm water (ook dat eerste koude water kun je opvangen, anders wordt het te heet) en was me hier uit. In de douchecel kun je je met een spons/washand veiliger ‘uitspatten’ dan aan de wastafel en qua effect en gevoel doet het niet onder voor een normale douchebeurt. wel kost dit je je maar 5 tot 7 liter water per keer, een douchebeurt aanzienlijk meer.

 6. 🐐 Suzanne

  Ik verbaas me een beetje over de tips om de vaatwasser minder te laten draaien. Met de hand afwassen kost ook gas/elektriciteit en water. Mijn vaatwasser is behoorlijk zuinig (en draait pas als hij vol is), wat losse dingetjes met de hand afwassen kost algauw meer water, en aangezien ik met warm water afwas, ook meer energie.

 7. 🐐 Didier

  Als je lid bent van een sportvereniging, ga daar douchen. Tevens een goede gelegenheid om daar je haar te wassen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate