Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Koud in huis – 5 tips tegen tocht en kou in huis

Is het bij jou thuis ook zo koud nu de temperatuur langzaam aan het dalen is? Lees onze 5 koud huis tips en we helpen je het wat warmer te krijgen (zonder overdreven te hoeven stoken)!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Onze situatie

Wij wonen in een oud huis uit circa 1870. Je raadt het al. Veel enkelglas, koude muren en veel gaten waar koude wind doorheen komt. En de verwarming de hele dag door op 21 graden zetten, dat vinden we niet erg milieuvriendelijk. Vandaar dat we op zoek gegaan zijn naar andere mogelijkheden om ons huis te voorzien van minder koude wind. Onze 5 koud huis tips zullen de blauwe kleur van je lippen langzaam weer in normale staat brengen. Da’s toch wel fijn.

1. Ga op zoek naar de tochtgaten

In ieder oud huis zijn er tocht hotspots te vinden, waar de verwarming het tegen op moet nemen. In ons huis is dat (onder andere) de voordeur. Daar komt me een partij koude wind vandaan. We hebben tochtstrippen gehaald bij de bouwmarkt en deze rond de deur geplakt. Ideaal, want de meeste kou die daarvan komt is nu echt verleden tijd. Blijf je huis wel goed ventileren om gezond te blijven wonen, door bijvoorbeeld elke dag het raam even open te zetten als je toch het huis aan het schoonmaken bent. Daar raak je vanzelf opgewarmd van.

2. Enkel glas probleem

Ik krijg al de rillingen als ik voor m’n enkelglasramen ga staan. Wat een kou. Veel mensen zie je overdag ook de gordijnen gesloten hebben om zo de kou die door het glas komt grotendeels buiten te houden, maar op een winterdip zitten we helemaal niet te wachten. Een aantal tips om de kou door het enkel glas te beperken: vitrage ophangen, een aantal grote attributen ervoor zetten zoals planten die de koud deels tegenhouden en natuurlijk het enkel glas vervangen voor dubbelglas (bij voorkeur HR++ glas). Hier heb je in de zomer ook profijt van, omdat het ook de warmte deels tegenhoudt.

3. Koop een paar sloffen

Sommige dingen zijn zo makkelijk om te doen. Koop gewoon een paar sloffen. Bij de schoenenwinkel heb je al voor een paar euro van die schapenwollen sloffen en het maakt je voeten heerlijk warm. Geen gezeur meer over koude voeten. Nu je lekker je huis doorlopen zonder met warme voeten hoef je de verwarming ook niet meer zo hoog te zetten. Leuk kosten-bepaar-dingetje, mooi meegenomen toch?

4. Je huis isoleren – radiatorfolie is een uitkomst

Radiatorfolie is een stuk folie die je achter je verwarming kunt plaatsen, waardoor de warmte niet direct door de muur naar buiten gaat, maar direct meer je huis inkomt. Erg fijn om te hebben in deze dagen – de stralingswarmte van de verwarming kaatst zo tegen de folie terug de kamer in, waardoor je het snel warmer zult hebben.

5. Laat je CV Ketel jaarlijks nakijken

Het is belangrijk om je CV-ketel ieder jaar na te laten kijken door een monteur. Deze persoon kan zien of de ketel nog wel de juiste warmte afgeeft en kan je ook helpen om sommige verwarmingen te ontluchten. Stoffige verwarmingsradiatoren kunnen minder goed de warmte verspreiden. Kijk dus eens goed wanneer de laatste controle is geweest en maak anders direct een afspraak. Het helpt je de winter door.

Terwijl ik dit artikel schrijf, komen er rooksignalen uit m’n mond. Tijd om de kachel toch een paar graden hoger te zetten.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Tessa

  Zodra het kouder wordt haal ik zelf altijd de fleecedekens uit de kast. Heerlijk wanneer je ‘s avonds op de bank zit.

 2. 🐐 Tobias

  Wij hebben zelf een huis uit 2000 maar vinden het toch millieu verspillend om de cv te gebruiken om het hele huis te verwarmen dus wij hebben een houtkachel gekocht en dat is heerlijk we krijgen gratis oude kapotte pallets van een transport bedrijf naast ons dus het kost ons niks om ons hele huis te verwarmen.

 3. 🐐 Vroon

  Juist bij een huis uit 1880 zijn binnenluiken erg toepasselijk. Vaak hebben die er ook oorspronkelijk inngeseten. Het is een milieuvriendelijke, minimalistische en werkzame methode. Een oud huis met enkelglas en luiken heeft een net zo goede raamisolatie als dubbel glas. Gevoerde gordijnen zijn ook een optie. Beide helaas alleen van toepassinkg als het donker is. Er bestaat ook doorzichtige isolatiefolie die je op de ramen kunt plakken, ik heb er geen ervaring mee, maar het schijnt te werken.

 4. 🐐 Gerda

  Is de raam folie ook goed voor dubbel glas in huis ik heb grote ramen en in de winter voelt het koud aan helpt dat ook voor dubbel glas gr.gerda

 5. 🐐 Janny

  Ik heb een huis van maar 30 jaar oud en heb gekozen voor 3 dubbel glas met warmte werend glas van 70% inclusief isolerende kozijnen. Ideaal. Je merkt het verschil goed in de winter en in de zomer.
  De cv gaat rond 22.00 uur uit en ‘s morgens is het nog 18/19 graden. Was in de winter eerder altijd 15; cv blijft ‘s nachts op 15 staan.
  De rest van het huis, vloer, wand, dak zijn niet goed geisoleerd

  Overgordijnen en noppenfolie met grote noppen werkt ook best wel.
  Evenals goed luchten en continu ventileren.

  Een houtkachel geeft zoveel fijnstof dat ik die niet zou aanschaffen.
  Sloffen en een dekentje werkt ook goed. Heerlijk.

  Vroeger zag je wel eens vloerbedekking op een koude muur.
  Iemand hier ervaring mee?

 6. 🐐 Kelly

  Vandaag hebben wij folie achter de verwarming gedaan in huis. Je merkt echt direct verschil. De woonkamer wordt sneller warm, de warmte blijft voelbaar beter hangen waardoor het behaaglijker voelt. Ik had niet verwacht dat je het verschil zo snel en zo direct zou kunnen voelen, maar echt een aanrader dus.

 7. 🐐 Andrea

  In de meterkast lag slechts een houten leuk. Ik heb daar nu een stuk steenwol opgelegd. Scheelt veel kou. Ook kun je voor het Luik van je kruipruimte een geïsoleerde versie op maat bestellen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate