Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Soppen met croissants – Plus verfrissende ontbijt variaties!

De wekker is gegaan, maar je bed is nog zo lekker warm. Je wilt nog even blijven liggen, je drukt de snooze knop in en de gedachtenstroom komt vanzelf op gang. Niet nodig! Meteen opstaan bij het horen van de wekker heeft veel voordelen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Lekker ontbijtje maken, voor jezelf, maar leuker nog voor alle huisgenoten. Samen de dag beginnen, letterlijk en figuurlijk elkaar je dromen vertellen. Dromen die je net hebt gehad en dromen waar je deze dag stapje voor stapje aan gaat werken.

Automatisme

Ochtendhumeur of niet, uiteindelijk zal je het waarderen, op den duur ontstaat er een ritme en gewoonte. Of je nou grote ontbijt eters in huis hebt, of mensen die geen hap door hun keel krijgen in de ochtend, dat maakt geen verschil. Het gaat om de basis van de dag, de eerste stap naar productiviteit.

En dan geldt ook meteen niet meer de ik-­blijf-­nog-­even-­liggen-­want-­ik-­ontbijt-­nooit-­smoes.

Ontbijt maken begint in de avond

Zorg dat je ‘s avonds al voorbereidingen voor het ontbijt treft. Zo kun je alvast de tafel dekken, fruit snijden, beslag of deeg maken. Zo is het heel simpel ‘s avonds voorbereidingen te treffen voor versgebakken broodjes in de ochtend. En dan heb je meteen een fijne motivatie om uit bed te springen in de ochtend.

Het in de avond met liefde bereide deeg mag in de oven geschoven worden. Vervolgens hoef je de andere huisgenoten niet eens meer te wekken, ze worden vanzelf wakker van knorrende magen en de heerlijke geur.

Zelfs voor de grootste ontbijtweigeraar zal dit honger opwekken. De ochtend nog even heerlijke smoothies maken en deze erbij serveren.

Ook kun je de kinderen vast vertellen dat er morgenvroeg bijvoorbeeld pannenkoeken op tafel staan! (of niet, en dan is het een leuke verrassing!) De geur zal ze als vanzelf naar de tafel toe lokken.

Nieuwe ontbijt variaties

  • Zorg voor variatie, begin de dag al creatief. Er is zoveel meer dan die boterham met pindakaasZelf brood bakken kun je zelf zo ingewikkeld of simpel maken als je wilt. Meel, water, gist en beetje zout. Roeren en de nacht laten staan om te rijzen. De ochtend in een (ovenbestendige) pan doen, na zo’n 50 minuten in de oven is je versgebakken brood klaar.
  • Ook bijvoorbeeld muffins zijn heel simpel voor te bereiden. Dit staat ook nog eens gezellig op de ontbijttafel. Groot voordeel is dat je er makkelijk verstopte groenten en fruit in kunt doen. Wortels, appels, courgettes, mais, maar ook in de winter zijn diepvriesbosbessen heerlijk, met een beetje kaneel of cardamom, om lekker warm van te worden.
  • Monkeyplate, een groot bord, met of zonder vakjes en leg hier allerlei verschillende lekkernijen op. Enkele ideeën: tomaten, paprika, fetakaas, komkommer, appel, peer, augurken, bosbessen, wortel, besmeerde boterhammen met een vormpje uitgesneden, zaden, noten, blokjes kaas, olijven etc.
  • Maak ook een dipsausje of giet een goede olie eroverheen, voor de nodige vetten. Zet dit in het midden van de tafel en iedereen kan heerlijk smullen. Hartstikke handig ook om de avond van tevoren al klaar te maken.
  • Overnight oats. Simpel te maken en oh zo lekker. Neem 50 gram havermout(vlokken) per persoon en voeg hier plantaardige melk bij. Versier de oats met vers fruit en wat noten en je hebt een heerlijk en gezond ontbijt.

croissant-zondag

Geen inspiratie?

Kijk eens bij andere culturen. Warme chocomel? Fransen nemen dit. En ja, je mag lekker je croissant erin soppen. Het is even wennen, maar een gebakken ei en bonen in de ochtend! Voor je het weet gaat die spaghetti of rijstmaaltijd van de vorige dag er ook goed in.

Als je nou echt een keer een dag inspiratie mist, maak gebruik van het kinderbrein, laat de kinderen (of een andere huisgenoot) het ontbijt verzorgen. Voorwaarde is wel dat er gezonde stoffen je lichaam in komen, dat is meteen een leerzame activiteit die tot nadenken aanzet.

Natuurlijk mag de fruitmand mag niet ontbreken op de ontbijttafel. Lekker en kleurrijk gevuld met het fruit van het seizoen. Al die vitaminen en belangrijke stoffen om de dromen van die dag waar te gaan maken. Wat een feestje om zo je dag te beginnen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate