Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Havermoutpap als ontbijt – gezond en lekker recept

Een havermoutpap maken als gezond en lekker ontbijt voor alle vroege vogels. Mensen zijn druk en vergeten vaak om 's ochtends te ontbijten. Met dit havermout ontbijt begin je dag gezond en lekker!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wat is havermout?

Havermout komt voort uit de graansoort haver. De hele haverkorrels worden gewassen, gepeld en daarna verhit. Na deze handelingen worden de korrels in stukjes geknipt, met stoom verhit en daarna wordt de havermout platgewalst.

De bereiding

Wanneer je havermout als ontbijt wilt eten, zijn er verschillende bereidingen. Er pap van maken is daarvan de bekendste. Pap maken kan met twee verschillende vloeistoffen, namelijk water en/of melk. Meng 100 ml melk of water met vier eetlepels havervlokken en zet dit op het vuur. Kook de vlokken in de melk of het water zo’n 5-15 minuten, afhankelijk van de vlokken die je gebruikt (zie de verpakking).

Als je de havermoutpap met water bereidt is de haversmaak heel duidelijk te proeven en als je de pap met melk kookt, wordt de smaak wat romiger. Je kan ook 50/50 melk en water gebruiken, net wat je lekker vindt. Amandel- of sojamelk kan natuurlijk ook.

Drie heerlijke havermout ontbijten – check deze video

Bekijk ondertussen ook zeker bovenstaande video met een heerlijk havermoutpap recept en nog twee andere havermout ontbijt recepten.

Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker even op het YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video verschijnt.

Overnight oats zijn ‘the bomb’

Overnight oats is een goede keus als je liever iets kouds eet ‘s ochtends. Voor deze koude pap meng je de avond van tevoren de havermout met water, melk of yoghurt. Voeg hier dingen aan toe ding je lekker vindt (voor inspiratie zie onderaan dit artikel) en meng nogmaals.

Doe dit in een schaaltje en bedek dit met vershoudfolie. Laat dit een paar uur/een nacht in de koelkast staan en de volgende ochtend heb je een lekker stevig mengsel van havermout, yoghurt en lekkere toevoegingen. Dit is ook nog eens heel snel in de ochtend, dus ideaal voor mensen die ”s ochtends weinig tijd hebben.

Voor wie niet van pap houdt, kan de havervlokken ook mengen door een fruitsmoothie. Je doet een eetlepel havervlokken op het laatst door je smoothie en dat mix je 10 seconden mee.

De voordelen van een havermoutpap ontbijt

Het grootste voordeel van havermout als ontbijt eten, is het verzadigde gevoel wat je krijgt. De havermoutpap is heel vullend, waardoor je na een paar uur (tijdens de lunch) pas weer honger krijgt. Ideaal dus voor mensen die willen afvallen.

Ook is onderzocht dat het eten van havervlokken het risico op hart- en vaatziekten wordt verlaagd. Voor mensen die veel sporten is havermout ook een gezond ontbijt: de pap zorgt voor een snellere vetverbranding en een snellere opbouw van de spieren.

Daarnaast zul je niet snel dik worden van havermout. Per honderd gram bevat de pap 350 calorieën en slechts een gram suiker.

Havermout recepten

Kale havermoutpap als ontbijt is misschien wat saai en een beetje variatie in je ontbijt is altijd goed. Zo kun je verschillende soorten fruit toevoegen, maar ook noten (amandelen), specerijen zoals kaneel en superfoods als gojibessen, cacao nibs of chiazaad.

Zoals je ziet, kun je met havermout als basis alle kanten op. Wij hebben een recept voor je die je op ideeën kan brengen.

  • 4 eetlepels havermout
  • 100 ml melk/water
  • kaneel
  • gedroogde vruchten (zoals gojibessen)
  • appel
  • amandelschaafsel

Bereid de havermout zoals jij dat lekker vindt, dus met water, (plantaardige) melk of yoghurt. Rasp de appel heel fijn en voeg dit samen met de kaneel toe aan de pap. Snijd de gedroogde vruchten in kleine reepjes en meng dit ook door de pap. Strooi wat amandelschaafsel over de havermout en je ontbijtje is klaar!

Op soChicken kun je het artikel lezen met 5 gezonde tussendoortjes, waaronder het recept voor übergezonde havermoutkoekjes. Daarnaast vind je op leukegeit.nl ook een selectie van 4 heerlijke havermoutontbijten.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Meibloempje

    Je kunt havermout ook klaarmaken met sap. Dan zet je het een poosje te weken in appelsap of sinaasappelsap en dan wordt het heel lekker.

  2. 🐐 Anne Tuinzing

    Basis van granen dus ook havermout: minimaal 6 uur weken in water. Alleen weken in water bevorderd het tot verteerbaar worden van de eiwitten in de granen.

    De havermout in weekwater koken, tot het kookt en daarna melk toevoegen als men dat wil, tot volkomen gaar (zo’n 2 minuten). Of koude melk erover in het bord, super lekker als ontbijt.

  3. 🐐 Janine

    havermout met sinaasappelsap (vers of met exta vruchtvlees / vit C) is ook erg lekker en super gezond!

  4. 🐐 Moasi

    Snelle tip:

    30 gr. havermout met 150 ml magere melk 1 minuut voluit in de magnetron. Doorroeren en nogmaals een minuut (opletten dat t niet overkookt)
    1 el ahornsiroop erdoor en een handje bevroren bosbessen (AH) Dan is de pap in no-time op een prettige temperatuur om te eten.

    Voor de Weight-Watchers onder ons: Slechts 5 propoints!

  5. 🐐 jessica

    Moet je havermout eerst weken of is koken genoeg? Ik lees hier namelijk dat het anderd moeilijk verteerbaar is

  6. 🐐 liah

    Rijstemelk is ook heel lekker en zuiver…

  7. 🐐 Ellen

    Ik gebruik Hahne Haferflocken, week dit ‘s morgens 5 min!! in amandelmelk, strooi nog een klein beetje muesli en gehakte amandelen erover voor de extra bite. Ik vind het fijn om nog iets te kauwen maar vraag mij nu af of het goed en gezond is om je havervlokken zo kort te weken! Ik lees overal koken of lang weken!!

  8. 🐐 Geertje

    Ik las laatst dat je het water dat overblijft op de vlokken na het weken moet weggooien, omdat er en stofje inzit dat de opname van mineralen bemoeilijkt? Is dit echt zo?

  9. 🐐 Pietje

    Ik kook of week de havermout niet, maar meng het ‘s ochtends met wat sinaasappelsap en een eetlepel kwark. Verder gooi ik er afwisselend appel, banaan, rauwe chocola, walnootjes, zonnebloem- en pompoenpitten e.d. bij in.

    Ik snap dat koken of weken niet zo goed, is dat vanwege de smaak?

  10. 🐐 Anneke

    bij de bereiding van haver tot havermout wordt het al verhit, dus waarom zou je het niet ongekookt kunnen eten? Mij lijkt dat de fytine allang weg is….

  11. 🐐 Anek

    Hi Anneke, Pietje, juist door de machinale bewerking (malen, pletten, verhitten en drogen) van haver verdwijnt het enzym fytase wat juist nodig is om de fytine af te breken in je lichaam. Dus door het voorweken (min. een nacht) en rogge of boekweitmeel toe te voegen aan het weekwater, ben je nog meer verzekerd van zo goed als vrij zijn van fytinezuur. (Rogge en boekweitmeel zijn zeer fytase rijk)Spoel na en kook je haver in een pannetje al roerend tot een papje.

  12. 🐐 Greetje P.B

    Warm lekker met kocosvet en kaneel met halve kiwi.
    Koud met volle yoghurt met gepureerde ananas
    Smullen maar.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate