Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

19 tips tegen snaaien en snoepen na het avondeten

Snaaien en snoepen na het avondeten blijft voor veel mensen lastig. In dit artikel geef ik je 19 tips, zodat je na het avondeten minder snel naar de koektrommel grijpt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Beter niet snoepen na het avondeten – en toch doe je het

Je herkent het vast wel: Het gaat de hele dag goed, je hebt gezond ontbeten, een verantwoorde lunch gemaakt en een gezonde avondmaaltijd bereid. Vervolgens ga je op de bank zitten en begint er iets te knagen. Je krijgt trek in wat lekkers. De één is op zoek naar zoete trek, terwijl iemand anders het liefst een zak chips opentrekt.

Je weet dat het niet goed voor je is en toch duik je de keukenkast in op zoek naar iets om te snoepen of te snaaien. Voor je gevoel is je gezonde effort van de dag weg en is al dat sporten en gezond eten voor niets geweest.

Je lichaam vraagt immers om eten. Maar is dat wel zo? Je hebt immers gedurende de dag genoeg gegeten. Vaak zit trek hebben in wat lekkers na het avondeten tussen je oren. Hieronder deel ik 19 tips tegen snaaien en snoepen na het avondeten, zodat je van deze gewoonte af kunt komen.

Voorkom snaaien en snoepen na het avondeten met deze tips

  1. Zorg dat je voldoende eet gedurende de hele dag, niet alleen tijdens het avondeten. Wanneer je te weinig eet kan je bloedsuikerspiegel laag zijn, waardoor je lichaam energie nodig heeft. Hierdoor ben je sneller geneigd om te gaan snoepen na het avondeten. Begin de dag bijvoorbeeld goed met een gezond havermoutontbijt.
  2. Eet overdag zo min mogelijk suikers. Kies voor gezonde opties die ervoor zorgen dat je echte voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor je later op de avond minder trek hebt.
  3. Maak een vullende en gezonde avondmaaltijd vol groente, voldoende vetten en eiwitten die je rustig opeet. Beperk daarbij de hoeveelheid pasta, rijst of aardappelen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, zodat je later minder trek krijgt.
 Kies liever voor hele granen – zoals zilvervliesrijst of volkoren producten. Van mijn bundel met gezonde weekmenu’s krijg je vast en zeker inspiratie.👌
  4. Zet een minder zoute maaltijd op tafel. Na een zoute maaltijd krijg je meer zin in iets zoets na het eten. Daarbij krijg je van zout eten dorst, wat je kan verwarren met trek en waardoor je na het avondeten weer wat gaat snacken terwijl je lichaam dat niet nodig heeft.
  5. Drink de hele dag voldoende water. Te weinig drinken kan een hongergevoel veroorzaken, terwijl je lichaam wel degelijk vocht nodig heeft.
  6. Laat toetjes staan. Wil je de avondmaaltijd toch afsluiten, drink dan een kopje verse munt, gember of kruidenthee en neem er bijvoorbeeld een blokje van minimaal 70% chocolade, een handje noten of een bakje met (diepvries)fruit en wat yoghurt.
  7. Poets goed je tanden én op tijd. De frisse smaak in je mond zorgt ervoor dat je minder trek hebt en je hebt er toch geen zin in om voor de tweede keer je tanden weer grondig te moeten poetsen. 😉
  8. Kom voor de tv vandaan en ga wat doen. Door afleiding word je minder in de verleiding gebracht om te snoepen. Ga de was opvouwen, strijken, bel een vriend(in), besteed tijd aan je hobby. De tijd vliegt voorbij, zonder dat je ook maar aan iets ongezonds hebt gedacht.
  9. Ga lekker bewegen! Doe thuis een workout, yogasessie of zet je muziek aan en ga dansen!
  10. Ga naar buiten, frisse lucht neemt de trek weg. Maak buiten een wandeling met een vriend of vriendin dit is nog gezellig ook of maak lekker rustig zelf een ommetje.
  11. Bewaar wat over is van de avondmaaltijd en zet dat in de koelkast. Krijg je toch nog trek, dan je het restje van bijvoorbeeld een salade uit de koelkast pakken. Zo heb je een gezond hapje in de avond.
  12. Haal geen ongezonde dingen in huis wanneer je er echt niet vanaf kan blijven. Heel simpel, wel efficiënt.
  13. Heb je toch een onbedwingbare trek? Kies dan voor een gezonde snack zoals tomaatjes, paprika of wat wortels met wat hummus. Een stuk fruit kan natuurlijk ook.
  14. Drink een fris glas water met munt of maak een kruidenthee. Dit vult de maag en stilt de honger.
  15. Wees eerlijk tegen jezelf en denk even na wanneer je voor de kast staat om wat lekkers te pakken. Stel jezelf de vraag: ‘Heb ik de suikers echt nodig en voel ik mij beter wanneer ik deze gegeten hebt?’
  16. Vraag je af of je echt trek hebt of dat je misschien onrustig bent. Ga na of je daadwerkelijk te weinig hebt gegeten of dat je in je hoofd onrustig bent en wilt gaan eten om met de onrust om te gaan.
  17. Doe een detox kuur. Een detox kuur met sapjes is erg gezond voor je lichaam. Behalve het feit dat je lichaam van binnen gereinigd wordt, helpt een detox kuur je ook van je suikerverslaving af, waardoor je behoefte aan snoepen afneemt.
  18. Gun jezelf zeker af te toe wat lekkers. Geniet op dat moment echt van die reep chocolade, een gevulde koek of een bakje van je favoriete chips.
  19. Slaap voldoende. Wanneer je te weinig slaapt maakt je lichaam meer Ghreline en minder Liptine aan. Liptine is juist het hormoon dat je hersenen het sein geeft dat je voldoende gegeten hebt.

Zo – dat waren mijn tips om te minderen met snaaien en snoepen na het avondeten. Je hoeft vanaf nu natuurlijk echt niet meer alleen op lucht en water te leven na het avondeten. Af en toe is er niks mis met wat lekkers, als je je er maar wel bewust van bent.

Wees je dus gewoon iets meer bewust wat je allemaal nog naar binnen werkt na het avondeten, dan kom je al een heel eind. Ik hoop dat de tips je helpen om minder ongezonde snacks te eten na het avondeten.😃

Heb je zelf nog tips die je graag wilt delen, laat hieronder dan zeker een reactie achter.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Marga

    Hai,

    Detox met sapje, wauw wat een geld. Zoveel hebben heel veel mensen niet om dat maar even neer te tellen.
    Zo zie je maar dat gezonde dingen steeds meer is voor de rijkeren en de kloof steeds groter wordt.

    Groetjes,
    Mar

  2. 🐐 Billy

    Hi Marga, bedankt voor je reactie. Klopt inderdaad, deze detox sapjes zijn niet persé goedkoop. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf te maken. Gemak dient de mens in dit geval. 🙂

    Veel ongezonde dingen lijken goedkoper dan gezonde dingen, maar bedenk dat je een hele broccoli in de supermarkt kunt kopen voor 1 euro. Net als een zak wortels, uien, erwten, etc. Dan valt het gelukkig allemaal wel weer mee.

  3. 🐐 Yvonne

    Goede lijst!!! Ik pak de havermout weer uit de kast en ga detoxen. 🙂

  4. 🐐 Jacqueline

    Ik volg een persoonlijk eetplan en hierin komen veel tips die ik net las in voor.
    – voldoende drinken = 30 ml per kg lichaamsgewicht. Maximaal 3 liter. Ik heb een app op mijn telefoon geïnstalleerd die me er aan herinnert om te drinken en bijhoudt hoeveel ik gedronken heb.
    – geen toegevoegde suikers
    – geen tussendoortjes
    – in verhouding meer eiwitten en gezonde vetten en weinig koolhydraten bij elke maaltijd
    – bij elke maaltijd groenten = vezels = verzadiging
    – peulvruchten en bonen vaker op het menu = langzame koolhydraten = langer verzadigd = minder pieken in de bloedsuikerspiegel.
    -3 maaltijden per dag, met een tussentijd van 5 a 6 uur
    – na 21 uur niets meer eten. Om 21 uur gaat een alarm op mijn mobiel met de tekst: “Einde van het eetvenster. Je kunt het!”

    Vaak krijg ik de vraag of ik dan geen trek heb tussendoor of ‘s avonds. Nee, omdat ik voldoende drink, weinig koolhydraten/voor mij de goede koolhydraten eet en verzadigd ben door de eiwitten en vetten.

    Ik doe dit programma onder begeleiding, zou het niet op eigen houtje doen. Maar meer drinken en na 21 uur niets meer eten, dat zou zonder begeleiding te doen moeten zijn.

  5. 🐐 Anna

    @Marga, op de markt zijn groente en fruit prima te betalen, of in de Turkse super. Zelfs toen ik jaren onder de (volgens het Nibud gestelde) armoede grens leefde at ik prima gezond, dus valt reuze mee. Je moet gewoon goed zicht hebben hoeveel welk eten kost. Een lijst maken van gezonde goedkope producten en maaltijden heeft mij erg geholpen!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate