Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe goedkoop is een ‘gratis’ telefoon bij een abonnement?

“Sluit nu een abonnement af voor 2 jaar en krijg de nieuwste iPhone gratis.” Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar is dit ook zo? In dit artikel laat ik je zien of je beter een los toestel kunt kopen met sim only abonnement of toch beter een telefoon in combinatie met een abonnement.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Mijn situatie – voor het eerst een los toestel gekocht

Tot het begin van vorig jaar zocht ik -vlak voor het aflopen van mijn telefoonabonnement- altijd naar de meest gunstige deal om een nieuw abonnement mét telefoon af te sluiten. Ik sloot het abonnement af en een paar dagen later kreeg ik een nieuw toestel opgestuurd. Soms gratis, soms met wat bijbetaling.

Simkaart in het nieuwe toestel, het oude toestel resetten en op Marktplaats verkopen voor een paar tientjes. Prima deal dacht ik altijd.

Maar begin van dit jaar kwam het idee vaker naar boven om over te stappen op een sim only abonnement en géén nieuwe telefoon bij het abonnement af te nemen. Sinds ik ben gaan ontspullen, kwam dit idee al vaker bij me naar boven. Waarom zou je iedere twee jaar een nieuwe telefoon willen?

Vorige maand vond ik dat het tijd werd voor een nieuwe telefoon. en dus kocht ik bij bol.com een nieuwe iPhone. Mijn oudere iPhone was op, althans dat vond ik. De camera werkt niet meer naar behoren (lens flare bij avondlicht), apps liepen regelmatig vast en de batterij van de telefoon moest meerdere keren per dag opgeladen worden.

Is een losse telefoon duurder of goedkoper dan een abonnement?

Begin van het jaar ging ik dus op zoek naar een sim only abonnement, nadat ik ook uitgebreid heb gezocht naar de perfecte deal voor de iPhone in combinatie met een gunstig abonnement. Ik begon met een kijkje op de grootste vergelijkingssites en later nog een rondje op de website van de providers.

Als ik kijk naar de grote providers, dan zijn dit abonnementen die je kunt afsluiten in combinatie met dezelfde telefoon.

 • Vodafone – 300 min bel/sms + 3 GB internet = 49 euro per maand = over 2 jaar 1176 euro
 • T-Mobile = onbeperkt bellen + 5 GB internet = 49 euro per maand = over 2 jaar 1176 euro
 • KPN = onbeperkt bellen + 4 GB internet = 47 euro per maand + eenmalig 269 euro = over 2 jaar 1397 euro

Als ik kijk waar ik voor de beste prijs een losse iPhone kon kopen, dan vond ik bij bol.com de meest gunstige deal voor 749 euro inclusief BTW. Een grove schatting zegt me dat ik het meeste gunstige geval 427 euro aan bel & internetkosten over 2 jaar betaal (1176 – 749 euro).

Dezelfde vergelijking maken met huidig sim only

Als ik kijk naar de goedkoopste sim only aanbieders met ongeveer dezelfde bundels, dan hanteren over het algemeen alle providers dezelfde tarieven. Het zal hier en daar één of twee euro per maand kunnen schelen, afhankelijk van de grootte van de bundels.

Zelf betaal ik bij Simyo een bedrag van 12 euro per maand voor 200 min bel/sim + 10 GB internet. Over een periode van 2 jaar kost dit mij 288 euro. Het abonnement is bij mij maandelijks opzegbaar.

Conclusie

Een korte conclusie laat nu al zien dat door voor een los toestel te kiezen je over een periode van twee jaar al 100 euro kunt besparen. Een ander voordeel van een sim only abonnement is dat deze vaak flexibeler zijn wat betreft opzegtermijn. Ik kan zelf iedere maand mijn abonnement opzeggen of naar beneden bijstellen als ik weet dat ik die maand weinig gebruik ga maken van de bundel.

Trekken we de lijn nog een stuk verder en doe je 4 jaar met je los gekochte toestel, dan gaat het nog harder met het besparen op je telefoonabonnement:

 • Verlenging van sim only voor een periode van 2 jaar kost 288 euro. Dit is over 4 jaar een totaalbedrag van 1325 euro (288+288+749 euro)
 • Vernieuwing van je abonnement met een nieuwe telefoon kost je nogmaals 1176 euro. Dit is over 4 jaar een totaalbedrag van 2353 euro (1176+1176 euro).

Je kunt dus over een periode van 4 jaar ruim 1000 euro besparen door 2 jaar langer met je telefoon te doen. Ik vind het de moeite waard om zuiniger met mijn telefoon om te gaan de komende jaren.

Heb je een los toestel gekocht, een telefoon in combinatie met een abonnement of heb je zelfs een prepaid telefoon? En hoelang gebruik jij gemiddeld een telefoon?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Edmond

  Mijn eerste telefoon kocht ik met prepaid tegoed, toen ‘sponsorde’ de telecommaatschappijen de toestellen nog.
  Daarna heb ik altijd los toestel gekocht, en Sim online abonnement genomen.
  En nooit het nieuwste toestel.

 2. 🐐 Edmond

  Mooie website!

 3. 🐐 Astrid

  Hey Billy,

  Mooie nieuwe website!

  Ik heb al jaren een abonnement via United Consumers. Sinds mei 2017 mogen zij geen abonnementen met toestel meer afgeven. Via UC betaal ik sowieso minder voor een abonnement als via een profider zelf. Voor mijn kinderen heb ik ook een abonnement via UC afgesloten, de eerste mag ik nu verlengen. Gaat me nu €6,50 per maand goedkoper kosten en ik betaalede maar €5,- per maand. Ik ben heel benieuw wat de aanbieding voor mijn andere zoon, in juli, gaat worden en voor mijzelf in oktober. Aanbieding moet wel heel goed zijn voor mijzelf, anders ga ik toch weer terug naar prepaid.

 4. 🐐 Laura

  Mijn man heeft een abonnement bij vodafone met nieuwste telefoon. Hij betaald daar 45 euro per maand voor 2 jaar abo.
  Ik zelf heb simonly bij simpel. 7,50 per maand. (NIET maandelijks opzegbaar, 2 jaar vast)en ik neem dan de oude mobiel van mijn man.
  Zelf probeer ik mijn man ook aan te sporen om naar sim only te gaan maar hij wil daar niets van weten. (want dan moet hij langer met een mobiel doen en dat is niet hip ofzo??
  Ik zal hem dit artikel eens laten lezen, miss hien helpt dat.

  Leuke site Billy! Goed gedaan.

 5. 🐐 Joyce

  Al jaren heb ik sim only. Al koop ik wel na ongeveer 2,5 jaar een nieuwe telefoon, want de telefoon is dan al vaak op.
  Ik hoef natuurlijk niet de allernieuwste telefoon, als hij maar beter is dan mijn oude.
  Niemand geloofd dat het veel goedkoper is, maar jullie laten zien wat ik al jaren weet! Een super artikel!

 6. 🐐 Amina

  Leuke site Billy. En je hebt gelijk. Losse sim only is er al vanaf 2,50 per maand. Wil je niet het allernieuwste toestel, dan kun je vaak ook bij n mediamarkt, kijkshop of Bcc n goed en snel toestel rond de 100/150 euro kopen. Reken maar uit wat je dan nog kunt besparen…….

 7. 🐐 Natalie

  Enneh, dat toestel bij een abonnement is tegenwoordig een BKR-registratie. Ook iets om mee te nemen in je overweging bij nieimuw abonnement. Heb zelf een Samsung S5 neo (200 euro en doet wat ik wil) plus sim only bij T-mobile. Scheelt idd per maand! Enneh: maak daar een groep aan om voordeel te behalen. Kortong op factuur onderling gratis bellen!

 8. 🐐 Suzan

  Zelf heb ik nooit anders dan een sim-only abonnement gehad, al vanaf 2011 voor 17 euro onbeperkt internetten en 250 bel/smsjes bij Ben wat maandelijks verlengd word. Daarbij heb ik een iPhone maar die koop ik nooit nieuw, zodra mijn huidige iPhone niet meer ondersteund word of echt het einde heeft bereikt ga ik opzoek naar een betaalbaar nieuwer model en koop die 2e hands via marktplaats.
  Dat kleine beetje zoekwerk (naar een telefoon die ik echt wil) iedere 3-4 jaar levert je zoveel geld op!

 9. 🐐 Jacquelien

  Ik probeer nu ook langer dan twee jaar met mijn telefoon te doen IPhone SE en als die echt op is ook alleen Sim only en iets nieuwer model. Voorheen met andere toestellen was het na 2 jaar al vaak dat de telefoon traag werd of accu op was etc…deze iPhone doet het nog steeds prima in oktober heb ik het twee jaar dus dan hoop ik er nog een tijd mee te doen en het niet hoeven te vervangen. Voorheen had ik Android.

 10. 🐐 Monique

  Ik hen recent bij HN een IPhone SE gekocht voor €240.
  Met daarbij een sim only 1000 voor €8 per maand. Zit ik wel 2 jaar aan vast.
  Vond dit wel een goede deal. Was bovendien toe aan een nieuw toestel.
  Ik betaal nu €3.50 per maand minder met een uitgebreider abonnement. Ben hier wel blij mee

 11. 🐐 Sjaak

  Het is mij ook opgevallen dat steeds meer om me heen mensen een sim only abonnement nemen in plaats van een abonnement met telefoon. Ik doe zelf ongeveer 2,5 jaar met mijn telefoon waarbij ik mezelf voorneem om het laatste half jaar een sim only abonnement te nemen. Ik merkte dat dat in de praktijk teveel gedoe was. Ik ga nu hetzelfde als jij doen. Goed bezig!

 12. 🐐 Petra

  Ik heb nog nooit een abonnement met toestel genomen, omdat ik jaren geleden al had uitgerekend dat dat veel duurder was. ‘Gratis is te duur’ gaat ook hier op!
  Ik heb nu een abonnement bij Simpel voor 7,50 per maand en daar kom ik prima mee uit. Een Huawei van 200 euro en die gebruik ik totdat hij ‘op’ is. Ben een wat oudere vrouw , misschien scheelt dat. Een telefoon is voor mij een gebruiksvoorwerp, geen statussymbool.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate