Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huis ontspullen – 4 praktische redenen om nu te beginnen

Ontspullen is je ontdoen van alle overbodige spullen in huis. Het hebben van teveel spullen kan je op den duur namelijk een hoop last en een onrustig gevoel bezorgen. Hieronder lees je 4 redenen om nu te beginnen met je huis ontspullen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waarom ontspullen je een fijn gevoel bezorgt

Teveel spullen in huis is alsof je een klotsende maag hebt na het drinken van teveel pina colades. Op het moment zelf is het lekker om te drinken, maar de dag daarna heb je meestal spijt.

Het kopen van nieuwe prullaria lijkt misschien leuk, maar zodra al deze spullen zich ophopen tot kasten vol met meuk, dan denk je daar vast wel anders over. Je bent regelmatig spullen kwijt, waardoor je ellenlang op zoek bent naar dat ene voorwerp. Niet leuk.

Je huis ontspullen is een goede manier om een lekker luchtig huis én hoofd te krijgen. Een fijn leven zonder de nodige ballast zeg maar.

Hieronder vind je 4 redenen om direct nog te beginnen met ontspullen.

1. Vaak spullen kwijt

Ben je vaak spullen kwijt waarvan je zeker weet dat nog ergens in huis ligt? Irritant – ik weet het. Zo’n twee jaar geleden ben ik samen met Jelle aan de slag gegaan om ons huis drastisch te minimaliseren. Per categorie verzamelden we alle spullen bij elkaar en begonnen we met het maken van keuzes wat wel en niet weg kan. Het heeft ons veel lucht in huis bezorgt.

En dat niet alleen, ik ben eigenlijk nooit meer iets kwijt. Alles heeft een duidelijke plek in huis. Oké, op de huissleutels na. Die slingeren nog steeds altijd door het huis. 😉

Een huis vol met spullen bezorgt je -vaak onbewust- veel onrust in je hoofd. Ik geef mezelf als regel dat als ik iets een jaar niet heb gebruikt, dat ik het hoogstwaarschijnlijk het komende jaar ook niet ga gebruiken. Weg ermee dus.

Pak een doos en stop alle spullen die je al zeker een jaar niet hebt gebruikt in deze doos. Is de doos vol? Breng deze dan naar de kringloopwinkel – of als je er echt niemand blij mee kunt maken naar de vuilstortplaats.

Lees ook: 5 basics voor een opgeruimd huis

2. Keuzes, keuzes, keuzes…

Wat voor kleren trek ik vandaag aan? En wat moet ik met 30 pennen die rondslingeren door huis, terwijl ik er maar één of twee echt nodig heb?

Dilemma’s, dilemma’s.

Doordat je in de weer bent geweest met ontspullen worden keuzes maken steeds makkelijker. Tegenwoordig bezit ik nog maar een handjevol broeken en truien. De keus wat ik wil dragen wordt met de dag makkelijker.

3. Huis ontspullen = makkelijker schoonmaken

Denk eens aan al die spullen die je de deur hebt gewezen. En aan al dat schoonmaken ervan. Een huis met minder spullen betekent minder schoonmaken. En dat is iets waar ik heel blij van word. 🙂

 • Geen vensterbanken vol met beeldjes, kaarsen en fotolijsten meer om af te stoffen.
 • Minder kleren hoeven te wassen en strijken, omdat je je kledingkast geminimaliseerd hebt.
 • Geen keukenspullen meer schoonmaken die je toch nooit gebruikte en inmiddels bij de kringloopwinkel zijn gebracht.

Maak eens een lijstje met alle voordelen die je gaat ervaren als je begint met minimaliseren. Als je eenmaal begonnen bent met het ontspullen van je huis kun je dit lijstje er altijd bij pakken als je even geen doorzicht meer hebt. 🙂

4. Je huis lijkt groter

Zodra je dozen vol met spullen de deur hebt gewezen, oogt je huis ineens een heel stuk groter. Doe die overbodige (en niet gelukkig makende spullen) dus de deur uit en jij hebt weer de ruimte om in de woonkamer de spagaat te doen.

Meer ruimte om je te bewegen in huis en minder spullen om je druk over te maken. Zo zie je maar weer dat ontspullen een hoop voordelen met zich mee brengt.

Meer tips om te ontspullen in huis

Online cursus minimalismeGeniet je ook van een leger, lichter en luchtiger huis? In de populaire minimalisme cursus minder meuk, meer leuk van soChicken ontdek je een uitgebreid stappenplan waarmee je aan de slag gaat met minimaliseren en ontspullen van je huis.

Je beweegt net als duizenden andere lezers stap voor stap richting een simpeler en meer ontspannen leven. Heerlijk toch? 😄

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Ben jij al begonnen met het ontspullen van je huis?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Danny

  Je tips komen als geroepen! Mijn huis staat vol met spullen dus ik wil er snel mee aan de slag. Hoe pak je het aan als je het moeilijk vindt om dingen van vroeger weg te doen? dat lijkt me het moeilijkst..

 2. 🐐 Johanna

  Begin met de meer praktische dingen; kleren, boeken, huishoudelijke dingen. Dan is weggooien / beslissen wat weg kan al veel meer een gewoonte geworden.

 3. 🐐 Liesbeth

  Je kan ook een maand lang elke dag iets wegdoen. Stond een leuk artikeltje over in de krant. Op dag 1 gaat er 1 ding de deur uit (prullenbak, kringloop e.d.) Op dag 2 gaan 2 dingen de deur uit.
  Zet een doos klaar een loop het hele huis door. Het wordt op een gegeven moment een sport om het aantal dingen bij elkaar te krijgen. Ben bij dag 8 en het werkt prima.
  Succes allemaal.

 4. 🐐 Lees

  Zet een krat, doos of kist klaar waar je tijdens het ontspullen overbodige meuk in kwijt kunt: een krat, kist of doos? Een container zul je bedoelen zeker. 🤣

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate