Alhoewel er genoeg variaties te bedenken zijn, heb ik een selectie van mijn vier favoriete ontbijten op basis van havermout voor je verzameld waar ik enorm fan van ben. Ga er lekker even voor zitten - en ren daarna pas naar de winkel om havermout te gaan kopen. ;)
1. Havermoutvlokken met kiwi en sinaasappel
- Stop p.p. 40 gram havermout(vlokken) de avond van te voren in een bakje en vul deze met amandelmelk, totdat de meeste havermout door het vocht is opgenomen en zet dit afgedekt in de koelkast.
- De volgende ochtend hoef je hier enkel nog verse stukjes kiwi en sinaasappel aan toe te voegen en je hebt een heerlijk, gezond ontbijt voor je staan.
- Ik houd er van om wat kleine stukjes cashewnoot aan de havermout toe te voegen. Voor een iets zoetere twist kun je er nog een theelepel agavesiroop doorheen roeren.
2. Warme havermout met gewelde rozijnen en appel
- Verwarm de ochtend zelf 40 gram havermout met een laagje sojamelk in een steelpan en breng deze langzaam aan de kook. Laat afhankelijk van het type havermout dit zachtjes doorpruttelen. Havermoutvlokken duren meestal iets langer (zo’n 20 minuten) ten opzichte van een wat fijnere havermout (zo’n 5-10 minuten).
- Voeg kaneel toe aan de warme havermout en een klein handje gewelde rozijnen.
- Snijd ondertussen de appel in kleine reepjes (julienne, maar mag iets dikker) en meng deze met de warme havermout.
3. Havermout met diepvriesfruit en kokos
Dit is mijn favoriet als het langzaam weer lekker weer begint te worden. De combinatie van het koude diepvriesfruit en zoete kokos is geweldig.
- Stop p.p. 40 gram havermout(vlokken) de avond van te voren in een bakje en vul deze met sojamelk, totdat de meeste havermout door het vocht is opgenomen en zet dit afgedekt in de koelkast.
- Strooi de volgende ochtend een flinke hoeveelheid diepvriesfruit (bramen, frambozen, bessen, aardbeien, etc.) over de overnight oats en geef je havermout een exotisch tintje door er een beetje kokosrasp overheen te strooien. Als je liever van zacht fruit houdt, dan kun je het fruit er de avond van tevoren al doorheen mengen, zo neemt de havermout ook al een beetje de smaak van het fruit in zich op.
4. Havermout met banaan, mandarijn en passievrucht
Klassiek fruit meets exotisch fruit. Ik doe mijn best om enkel fruit te kopen die op dat moment in het seizoen is, maar doordat ik iedere week een biologisch afgekeurd groente-fruitpakket haal, kan ik zo’n heerlijke passievrucht natuurlijk niet weigeren. 😉
- Stop p.p. 40 gram havermout(vlokken) de avond van te voren in een bakje en vul deze met sojamelk, totdat de meeste havermout door het vocht is opgenomen en zet dit afgedekt in de koelkast.
- De volgende ochtend kun je de havermoutpap bedekken met stukjes mandarijn (één p.p.), stukjes banaan (een halve p.p.) en een passievrucht (één p.p.). Een feestelijke ontbijtje toch? Als extraatje vind ik het lekker om kleine stukjes walnoot aan deze havermout toe te voegen.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐