Dit is hoe wij ons huis duurzaam maken én onze energierekening drastisch verlagen

Ons nieuwe huis wordt 'all electric' en willen we zoveel mogelijk nul op de meter krijgen, waardoor we ook nog eens een hele lage energierekening krijgen. In dit artikel lees je hoe we dit gaan aanpakken!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer.

Ons all electric huis

In ons nieuwe stulpje gaan we ’all electric’. Dat betekent dat we volledig van het gas af gaan, en dus geen directe CO2-uitstoot meer produceren. Dat maakt ons nieuwe huis niet alleen een stuk duurzamer, het biedt ook een ander leuk voordeel: we kunnen onze eigen energie opwekken.

Niemand die ik ken pompt zijn eigen aardgas op in de achtertuin. Maar elektriciteit kunnen we gelukkig wél zelf produceren op het dak. Met voldoende zonnepanelen van hoge kwaliteit is het voor ons misschien zelfs mogelijk om bijna energieneutraal te worden.

En het opwekken van onze eigen energie op het dak is erg gewenst, want we zullen behoorlijk wat elektriciteit gaan verbruiken nu we van het gas af gaan. Denk aan het koken op inductie, het verwarmen van het water via een warmtepomp (gebruikt elektriciteit) en vloerverwarming.

De zonnepanelen zijn geplaatst

In samenwerking met de experts via Centraal Beheer hebben we ons dak vol laten leggen met
tien zonnepanelen. Omdat ons dak niet zo groot is, besloten we te gaan voor panelen met hoge capaciteit van 370 wp per paneel. Ter vergelijking: op ons huidige dak liggen 8 zonnepanelen van slechts 250 wp – een winst van 1700 wp.🎉

Waar sommige bedrijven aangaven dat ons dak maar 4 of 6 zonnepanelen kon hebben (veel te weinig natuurlijk), dacht de zonnepaneel partner van Centraal Beheer goed met ons mee. In eerste instantie zouden 9 zonnepanelen haalbaar zijn, maar met flink puzzelen hebben ze alles op alles gezet om het tiende zonnepaneel kwijt te kunnen zonder hier last van te ondervinden.

Op de dag van installatie waren Ernst-Jan en Kasper aanwezig om de zonnepanelen te installeren. Van het plaatsen van de panelen tot het aansluiten van de omvormer. Na de installatie namen ze uitgebreid de tijd om uit te leggen hoe de bijbehorende app en de omvormer werkt. Een fijne en betrouwbare ervaring – je merkt aan alles dat ze klantvriendelijkheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. 🙏


Bestel Kom maar op via Bol.com

De afgelopen dagen was het lekker zonnig, en gemiddeld hebben we op deze zonnige dagen ruim 26 kWh per dag opgewekt. Dat is best indrukwekkend, aangezien dat slechts 4 kWh minder was dan de installatie van Jelle’s ouders die maar liefst 20 panelen hebben liggen.

Zonnepanelen Centraal Beheer
De omvormer wordt aangesloten in de meterkast.
kabels
Alle kabels worden netjes onder de vloer weggewerkt.

Zuinig omgaan met die opgewekte energie

Oké, dus we wekken nu onze eigen elektriciteit op door middel van zonnepanelen. Maar hoe zorgen we er vervolgens voor dat we hier zo lang mogelijk mee kunnen doen?

De belangrijkste stap is het aanbrengen van ontzettend goede isolatie. Jelle maakte een plan om het huis te isoleren volgens de hoogste standaard. Hierdoor blijft de warmte (of koelte in de zomer) beter binnen en hoeven we dus minder te verwarmen (of te koelen).

Daarnaast hebben we een ventilatiesysteem met warmteterugwinning geïnstalleerd. Er
verdwijnt dus geen warmte door ventilatieroosters, waardoor er koude tocht ontstaat. De vuile
lucht wordt afgezogen, de warmte wordt eruit gehaald, verse lucht wordt aangezogen en gefilterd. Vervolgens wordt deze schone lucht voorverwarmd en ingeblazen in de woonkamer en slaapkamers.

Hierdoor is de luchtkwaliteit altijd optimaal, en behouden we de temperatuur in huis.
Aangezien ons douchewater ook elektrisch verwarmd wordt, hebben we dit systeem ook daar
toegepast. Met een WTW afvoer winnen we 65% van de warmte uit het douchewater terug en
besparen we dus veel energie.

Verder wordt er binnenkort een warmtepomp geplaatst die het huis kan verwarmen met een rendement tot ruim 500%. Zo kunnen we op een zuinige manier ons huis verwarmen en koelen.

Tot slot hebben we geïnvesteerd in zuinige keukenapparaten. Zoals een zeer zuinige
koelkast, inductie kookplaat en vaatwasser.

Kan onze energierekening het raam uit?

Kunnen we uiteindelijk rondkomen zonder energierekening? Zover zal het voorlopig niet komen.
De kans is groot dat we net niet voldoende stroom opwekken voor ons eigen gebruik, maar we
gaan zeker ons best doen om zuinig te leven met ons energieverbruik.

Daarbij komt dat de salderingsregeling na 2023 geleidelijk wordt afgebouwd. Dat betekent dat we onze teruggeleverde stroom met de zonnepanelen niet zomaar meer kunnen ‘wegstrepen’ tegen onze ingekochte stroom. Hierdoor zullen we op termijn vaker stroom moeten inkopen van het net tegen een hoger tarief.

Dit kunnen we tegengaan door vooral stroom te gebruiken als de zon schijnt (overdag de wasmachine, vaatwasser en warmtepomp aan bijvoorbeeld) of ter zijner tijd (over 10 jaar) eventueel een thuisaccu te installeren om onze opgewekte stroom ‘s avonds en ‘s ochtends te kunnen gebruiken.

Overigens maakt de afbouw van de salderingsregeling het installeren van zonnepanelen niet veel minder interessant. Milieu Centraal rekende uit dat de terugverdientijd van een gemiddelde zonnepanelen installatie iets hoger wordt – van 7 jaar naar 7 jaar en 11 maanden. Dat is te overzien. Indien je tegen die tijd ook je best doet om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom te gebruiken, kan die terugverdientijd zelfs naar 6 jaar.

Wat ons betreft staat één ding voorop: het voelt goed om onze eigen energie op te wekken en te weten dat we hiermee voor zeker 80% in onze eigen energiebehoefte kunnen voorzien.

zonnepanelen op ons dak
Kijk de zonnepanelen er eens mooi bij liggen.☀️

Naast dat we nu volop onze eigen duurzame energie opwekken met de zonnepanelen, voelt het ook gewoon heel fijn dat we per direct geld besparen op onze energierekening. Vanaf de straatkant zie je de zonnepanelen niet eens liggen, maar ons hele dak ligt dus vol. Hoe fijn is dat!

Wil je meer weten over het gemak van de zonnepanelen via Centraal Beheer? Bezoek dan zeker hun website en plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Op de zonnepanelen wordt een vermogensgarantie gegeven van 25 jaar en op de omvormer zit 12 jaar fabrieksgarantie, én de btw-teruggave wordt kosteloos voor je geregeld. Wel zo makkelijk.😃

Heb jij al overwogen om zonnepanelen te installeren?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Lieneke

    Heel interessant om te lezen

  2. 🐐 Tessa

    Ik vind het heel inspirerend hoe jullie jullie huis zo duurzaam mogelijk willen maken. Dit zet mij ook aan het denken. Heb ik de droger echt nodig? Kan ik niet wat minder warm douchen? En de thermostaat als het kouder wordt naar beneden? Goed stof tot nadenken.

  3. 🐐 Stefan

    Met 15 zonnepanelen wekken we genoeg energie op voor 4 mensen. Op jaarbasis betalen we nog alleen nog rond 30 euro per maand aan gasverbruik (alleen douchen en verwarmen).

  4. 🐐 LindaS

    Geweldig dat er al zonnepanelen op het dag liggen nog voordat jullie er gaan wonen. We zijn ook in overleg om op ons schuine dak 12 zonnepanelen te leggen.

  5. 🐐 Ulrieke

    Mooi hoor Billy dat er zo snel al zonnepanelen op het dak liggen. Interessant welke stappen je neemt om weinig energielasten te hebben.

  6. 🐐 Rudi

    Welke warmtepomp heeft een rendement van 500%.?

  7. 🐐 Billy

    Hi Rudi, een warmtepomp heeft een ontzettend goed rendement. Dit komt omdat er maar één deel elektriciteit is nodig voor 5 delen warmte.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate