Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je huis opgeruimd houden – zo houd je je huis netjes

Dat is balen: Heb je net je huis van top tot teen opgeruimd, ben je alweer een aantal dingen kwijt. Je huis opgeruimd houden - hoe doe je dat?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Opgeruimd huis staat netjes

Het is niet leuk om te zeggen, maar het probleem van het de troep in huis ben je grotendeels zelf (of je partner natuurlijk). Spullen blijven namelijk wel op hun plek liggen als ze ergens netjes opgeborgen zijn, maar het probleem is meestal dat ze niet op dezelfde plek teruggelegd worden nadat ze gebruikt zijn.

Leg gebruikte spullen op dezelfde plaats terug als waar ze vandaan komen, zodat je huis opgeruimd en jullie niet steeds naar zoekgeraakte spullen hoeven te zoeken. Dit klinkt natuurlijk iets te makkelijk en zal in de praktijk net even iets anders uitpakken dan je zou willen, want wat als je spullen eigenlijk helemaal niet op een logische plek liggen?

Vandaar dat we hieronder een overzicht hebben gemaakt in drie categorieën. Nu kun je je spullen voortaan logisch opbergen in huis en zal alles makkelijker terug te vinden zijn:

 1. First things first – Zijn er veel spullen die jullie vaak gebruiken? Zorg dan dat deze makkelijk te pakken zijn, zoals vooraan op een plank of bovenin een opbergdoos. Zo creëer je trouwens extra opbergruimte in huis erg fijn.
 2. Verander de huidige plek – Is het huis zo ingericht dat bijvoorbeeld de lege enveloppen altijd een tijd op de eettafel blijven liggen of dat er elke dag wel wat vuile was rondslingert in de slaapkamer? Kijk dan eens of je de papierbak (of prullenbak) wat dichterbij de eettafel kunt zetten of de wastrommel wat dichterbij de slaapkamer in plaats van in de badkamer. Grote kans dat veel opruim troubles opgelost zullen zijn, waardoor je je huis opgeruimd houdt.
 3. Verdeel je spullen in groepjes – Je schone was wordt al bij elkaar verzameld in je kledingkast, de kruiden staan naast elkaar in het keukenkastje. Doe dit ook bij andere groepen die het aankunnen om bij elkaar te horen. Denk eens aan het bij elkaar houden van de administratie (alle brieven, rekeningen, rekenmachine etc.) of het verzamelen van de decoratie voor in huis op één plek. Je zult merken dat jullie huis hierdoor een stuk georganiseerder en opgeruimder zal worden.

Je huis opgeruimd houden – extra tip

Maak er een gewoonte van om ‘s avonds voordat jullie gaan slapen de lege glazen van tafel te pakken en deze af te wassen of in de vaatwasser te zetten. Dit scheelt jullie in de ochtend weer een kleine taak en zo blijft het huis lekker opgeruimd.

Met dit soort kleine kaizen stapjes houd je je huis én je hoofd opgeruimd. Welke kleine stap ga jij nu zetten om je huis opgeruimd te houden?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 janneke

  superleuk!!

 2. 🐐 Nathalie

  Hey,
  Goed artikel!
  Ik ben zelf een rommel kont, ik doe zo m’n best, lukt alleen niet. Ik begin, dan zie ik iets liggen en ga daar mee verder tot ik weer iets anders tegenkom….enz enz……met als gevolg of geen verschil of nog erger 🙈🙈
  Tip voor zo’n add hoofd?
  Groetjes Nathalie

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate