Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huis opruimen volgens de Swedish Death Cleaning methode

De Swedish Death cleaning is een methode om je huis op te ruimen voor de laatste levensfase. Deze methode is ook perfect te gebruiken als je jonger bent. Benieuwd hoe dit kan helpen je huis op te ruimen? Lees dan zeker verder!

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

Een huis vol met spullen

Door de jaren heen verzamelen we vaak een overdaad aan spullen – denk aan meubels, hebbedingetjes, souvenirs, brieven, foto’s etc.

Kasten vol spullen met verhalen en herinneringen om te delen. Plus natuurlijk ook heel veel nietszeggende spullen. Spullen die het huis zijn binnengeslopen, maar niet meer zijn weggegaan.

En al deze spullen zullen er straks nog zijn, als jij er niet meer bent. Wat gebeurt hier dan mee?

Wat gebeurt er met je spullen als jij er niet meer bent?

Als jij er straks niet meer bent, dan zullen al je verzamelde spullen achterblijven. Al deze spullen zullen moeten worden opgeruimd, uitgezocht, weggeven, weggegooid en ergens moeten worden opgeslagen.

Een heel leven aan spullen komt opeens in de handen van je nabestaanden. En hoewel het verlies veel verdriet met zich meebrengt, brengt het opruimen en uitzoeken van een huis veel stress en zorgen met zich mee. Wat zou het een mooi geschenk zijn als je al dit werk al zou kunnen doen voor je nabestaanden?

Een heel leven aan spullen komt opeens in de handen van je nabestaanden.

Wat als de dierbare mensen om je heen zouden achterblijven met alleen de hoognodige en waardevolle spullen. En dat al het andere uit je leven al een mooie plek heeft gevonden?

Waar laat ik een leven aan spullen?

Hoe kun je het beste je huis opruimen? Een container voor de deur laten zetten en alles wegdoen? Nee, dat is zeker niet de bedoeling. Het idee achter Swedish Death Cleaning is om, wanneer je nog in leven bent, een mooie plek voor al je spullen te vinden.

Kastje voor kastje & kamer voor kamer ga je door alle spullen heen. Je zoekt uit wat je aan iemand door wilt geven. Hoe mooi is het om dit al door te geven wanneer je nog leeft. Wanneer je nog het verhaal achter het item kan delen.

Lees ook: Minimaliseren – welke spullen bewaar je van vroeger?

Het is daarnaast ook een goede tijd om te zien wat andere echt willen erven. Misschien heb jij een prachtig oud servies staan, maar niemand van je familie wil het servies eigenlijk hebben. Nu kan jij kiezen wat er mee gebeurt en zo vind je een nieuw huis voor jouw schatten.

Alle spullen wat niet van waarde is, waar je niks meer mee doet en waar je jouw nabestaanden niet mee wilt opzadelen, kan zeker de container in. Kijk gerust hier hoe je dit aanpakt.

Niet alleen is dit heel fijn voor de mensen om je heen – ook voor jezelf is dit heel prettig. Je woont nu in een huis met spullen die jij waardevol vindt.

Tips om aan de slag te gaan

Is deze Swedish Death Cleaning methode iets voor jou of voor iemand die je kent? Hier zijn een aantal tips om te beginnen:

  1. Maak een doos met herinnering alleen voor jou. Heb je oude brieven, foto’s en kleine spullen die alleen waardevol voor jou zijn, maar niet voor je nabestaanden? Maak een herinneringsdoos. Hierin stop je al deze spullen. Bovenop de doos schrijf je: weggooien! Als je er niet meer bent, kan deze zonder pardon worden weggegooid, maar nu kan jij er nog mooi van genieten.
  2. Heb je geheimen? Heb je spullen die je niet en nooit wilt delen met anderen? Denk hierbij aan brieven, documenten, foto’s – nu is de tijd om deze weg te doen.
  3. Zijn er spullen waar je veel herinneringen aan hebt, maar die niet meer in je leven passen? Maak er een foto van en bewaar deze. Zo kun je er af en toe naar kijken, zonder het item zelf te houden. En onthoud: Alle waardevolle herinneringen zitten toch al diep in je.
  4. Nodig mensen bij je uit en ga door je spullen heen. Wat zouden ze willen hebben en wat niet. Wat zou je nu al aan ze mee kunnen geven en wat pas als je er niet meer bent.
  5. Heb je vele belangrijk papierwerk? Zorg dat alles overzichtelijk op één plek zit. Heb je bijvoorbeeld een begrafenis- of overlijdensrisicoverzekering? Of heb je ergens beleggingen staan of een extra spaarrekening? Waar ligt je testament? Neem het desnoods al van tevoren met je nabestaanden door. Dit kun je op elke leeftijd doen. Fijn om dit alvast gedeeld te hebben. In dit artikel vind je meer tips over het opzetten van een thuisadministratie.
  6. Neem de tijd. Je hoeft niet binnen een maand je huis klaar te hebben. Je hebt er een leven over gedaan om alles te verzamelen. Geef jezelf dan ook rustig de tijd om alles op te ruimen en een nieuw thuis te geven.

Bedenk dat je huis opruimen volgens de Swedish Death Cleaning geen afscheid is, maar dat het juist een mooie manier is om jouw spullen te delen. 💛

Om je huis klaar te maken voor een volgende fase, waarbij je jouw energie kan geven aan andere dingen. Waar al je spullen de juiste plek hebben gevonden en al je herinneringen geëerd. En waarbij je als kers op de taart ook nog rust achterlaat als je er niet meer bent.

Heb jij al nagedacht over hoe jij je huis en spullen wilt achterlaten als je er niet meer bent?

Begin grondig met het uitzoeken van je spullen

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de online minimalisme cursus van soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, eenvoud en minder spullen.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate