Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huishoudboek bijhouden – 5 dingen om niet te vergeten

Een huishoudboek bijhouden klinkt misschien wat ouderwets, maar alle inkomsten en uitgaven bijhouden in een huishoudboek gaat je meer duidelijkheid geven over je financiële situatie. Bekijk onze bruikbare tips voor het bijhouden van een huishoudboekje.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Huishoudboek met alle inkomsten en uitgaven – inzicht krijgen

Een huishoudboek is handig om meer inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. Waarschijnlijk zijn jouw inkomsten iedere maand redelijk gelijk – dit kun je dus direct invullen.

De uitgaven per maand zijn waarschijnlijk minder gemakkelijk in te vullen. Ga dus eerst na welke vaste lasten je sowieso hebt – denk aan woonkosten, gas/water/licht, verzekeringen, abonnementen, etc.

Maak een schatting van de uitgaven die je denkt te maken (bijvoorbeeld boodschappen, kleding, horeca). De eerste maand schrijf je al jouw uitgaven op, daarna kun je ze vergelijken met de schatting die je gemaakt hebt. Zo krijg je een reëel (en soms confronterend) beeld van jouw uitgaven.

2. Van offline naar een online huishoudboek

Bij een huishoudboek denk ik meteen aan een papieren boekje in de keuken, die ‘s avonds wordt aangevuld met eventuele inkomsten en uitgaven.

Toch is dat niet altijd even handig: soms vergeet je bedragen die je hebt uitgegeven, of weet je het precieze bedrag niet meer. Gelukkig is daar een handige oplossing voor, namelijk de notities in je telefoon. Daar kun je direct inzetten hoeveel en waaraan je geld hebt uitgegeven.

Wil je nog gemakkelijker aan de slag gaan met een huishoudboekje? Download dan bijvoorbeeld de app ‘Mijn huishoudboekje’ of ‘Dyme’ in de AppStore of ‘HomeBudgetPlanner’ in de Google PlayStore.

huishoudboekje

3. Onverwachte kosten niet vergeten

Je hebt nu je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rijtje, maar vergeet ook niet om mogelijke onverwachte kosten op te nemen.

Stel je voor dat de wasmachine kapot gaat of er ontstaat een lekkage in de keuken. Heel vervelend. Om niet in geldnood te komen is het verstandig om in het overzicht met uitgaven iedere maand een vast bedrag opzij te zetten. Dit bedrag hoeft niet alleen voor vervelende dingen te zijn. Je kunt ook kosten opnemen om lekker op vakantie te gaan of om een groot feest te geven, omdat je binnenkort 40 jaar wordt.

4. Nutteloze uitgaven beperken

Na ongeveer drie maanden heb je waarschijnlijk een redelijk beeld van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Het kan soms erg confronterend zijn om te zien aan welke dingen jij geld hebt uitgegeven.

Probeer de bedragen die jouw niet zinnen te markeren en deze op te stellen in een lijstje. Dit lijstje kun je in je portemonnee of op je pinpas plakken, zodat je iedere keer als je wilt betalen herinnerd wordt aan de valkuilen wat betreft je uitgaven. Zo ben je nog net op tijd om dat artikel terug te leggen.

5. Op een houtje bijten

Je hebt inmiddels een goed inzicht gekregen van jouw financiële situatie. Toch blijf je het lastig vinden om je uitgaven binnen de perken te houden.

Een handige oplossing is door jezelf een vast bedrag per week of per maand uit te keren. Ga iedere maandag of eerste dag van de maand naar de bank en pin een vast bedrag waar je je aan gaat houden.

Leg je pasje op een veilige plek (dus niet in je portemonnee) en gebruik alleen het contante geld om van te leven. Zo zul je zien dat je veel beter overzicht houdt en minder snel geld uit zal geven aan impulsaankopen.

Praktische tips om geld te sparen

Ben je op zoek naar praktische en écht werkende tips die je gaan helpen om maandelijks meer geld te sparen? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Vroon

    Ik vind de gratis Spendee app heel prettig.

  2. 🐐 Jamina

    Het geld uitgaven in de winkels heb ik redelijk tot goed onder controle. Mijn grote valkuil is het online bestellen, zeker als je pas achteraf hoeft te betalen.. daar zou ik nog weleens tips voor willen hebben!

  3. 🐐 Trudie

    Ik gebruik de site AFAS-personal. Hiermee kun je je bankgegevens importeren en het programma rubriceert zelf de uitgaven. Erg handige tool om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven.

  4. 🐐 Eef

    Ik had een huishouden boekje, al ruim 10 jaar en vind het erg fijn en overzichtelijk.. iedere keer als er wat veranderd in m’n financiële situatie maak ik een nieuw overzicht en bekijk ik alles weer op nieuw.
    Heb je toevallig tips om mijn vriend aan een huishoud boekje te helpen?
    Hij kan niet goed omgaan met z’n geld, het is altijd op voor de maand om is..

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate