Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Kasten uitmesten, maar dan makkelijk en snel

Zie je er als een berg tegenop om je kledingkast of dressoir op te ruimen? Wij geven je handige tips om al je kasten uit te mesten, maar dan wel makkelijk en snel! Hierdoor heb je genoeg tijd over om leukere dingen te doen dan je kasten op te ruimen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

1. Stel doelen voor jezelf

Voordat je begint om je kast uit te mesten, moet je een doel voor ogen hebben. Wil je dat je kledingkast nog maar met 2/3 gevuld is? Of wil je dat het dressoir met al die losliggende papieren en spullen niet meer zo uitpuilt en de inhoud hiervan drastisch verminderd wordt? Als je geen doel voor ogen hebt, zul je merken dat je minder snel een keuze kan maken.

2. Hoelang heb je nodig?

Geef jezelf ook een bepaalde tijd om je doel te bereiken. Hiermee zorg je ervoor dat je niet onnodig lang bezig bent en zal je ook sneller beslissingen maken of je iets wilt houden of weg wilt gooien.

3. Werk geordend en houd overzicht

Haal niet eerst alles uit de kast om vervolgens aan de slag te gaan. De beste methode is om per kastdeur te werken of per kledingstapel.

Pak de stapel en beslis per item wat je wilt houden (dus wat je regelmatig nodig hebt, wat belangrijke papieren zijn of welke kleding je met enkele regelmatig aanhebt), wat je weg wilt doen (uitgeknipte kortingsbonnen van drie jaar geleden, rafelende t-shirts en colberts waar zo’n laag stof opzit, omdat je vrouw zo graag wilde dat je er één aanschafte) en een stapel waar je nog heel even over na wilt denken (denk je te lang erover na, gooi het dan alsnog weg).

Ben je klaar met de eerste stapel, leg dan alles netjes terug in de kast op dezelfde plek. Wauw, zie je het ook? Er is nu al meer ruimte in je kast. Ga snel verder met de andere stapels.

4. Hoe wil je er zelf graag uitzien?

Een andere belangrijke vraag bij het uitmesten van je kledingkast: “Geeft de kleding die in mijn kast ligt de look die ik graag wil uitstralen?” Dit klinkt als een makkelijke opgave, maar dit zal nog kunnen tegenvallen. Want wil je nog wel gezien worden in die baggy broek die je een maandje geleden gekocht hebt of wil je er tegenwoordig wat meer casual bijlopen? Als je dit voor jezelf hebt bepaald zal het opruimen van je kledingkast nog makkelijker gaan!

5. Weet wat je in je kast hebt liggen

Liggen de laden in je dressoir zo vol met spullen waar je eigenlijk het bestaan niet meer van weet, dan is het verstandig om deze eens goed onder de loep te nemen. Haal één voor één de laden uit het dressoir en pak er een vuilniszak bij. Keer de lade om op de grond, zodat je met een frisse start kunt beginnen. Bepaal wat je weg wilt gooien en of er belangrijke administratieve papieren tussen zitten die je moet bewaren. Werk de administratieve papieren ook direct weg waar ze horen (of bekijk hier hoe je eenvoudig een thuisadministratie opzet). Nadat je alles hebt uitgezocht, zullen je laden weer overzichtelijker zijn dan ooit.

Meer tips om je huis en kast opgeruimd te houden

Lees dan ook eens de volgende artikelen over opruimen. Daarnaast kunnen we je ook zeker onderstaande online cursus over uitstelgedrag aanraden als je je maar niet kunt verzetten om je kasten uit te mesten.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Annette

  in mijn kledingkast ligt een hele stapel t-shirts. Doordat de t-shirts uit de was gewoon boven op de stapel komen te liggen, hoef ik bij het wisselen van zomer- en winterkleding alleen de onderste t-shirts te bekijken of ik ze wel aan heb gehad en zo niet kunnen ze gelijk als poetsdoek naar de schuur verhuizen, scheelt tijd en ruimte.

 2. 🐐 Moppie

  Mijn kasten zijn altijd overzichtelijk en netjes, als je altijd alles netjes op zijn plaats terug legt, blijft dat ook zo…….

 3. 🐐 Nele

  Als ik mijn kleerkast wil uitmesten begint dat bij mij al bij het wassen van de kleren. Soms heb je na lange tijd nog eens een kledingstuk van onder in je kast aangehad dan stel ik me altijd de vraag past dit nog goed of is dit nog wel mijn stijl als hier een nee uitkomt dan gooi ik het direct na het wassen in een zak voor spullenhulp.

 4. 🐐 Carma

  Hang al je kleerhangers met de open kant van de haak naar voren en hang de nieuwe schone was vervolgens met de dichte kant naar voren. Hangt er na een bepaalde tijd (6-9 maanden) nog steeds e.e.a. achterstevoren, dan zal je het waarschijnlijk niet meer dragen en kan het weg.

 5. 🐐 Anne

  Een broek weg doen die je een maandje geleden gekocht hebt?
  Volgens mij kun je beter aandacht besteden aan hoe maak ik goede keuzes in de winkel..

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate