Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Droge lucht in huis (en wat je er tegen kunt doen)

Droge lucht in huis: hartstikke irritant. Maar wat is het precies, waar komt het vandaan en belangrijker: hoe kom je er vanaf? Wij komen met het verlossende antwoord.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wat is droge lucht?

In de herfst en winter staat vaak de verwarming aan. Lekker warm, maar dit zorgt er helaas voor dat de luchtvochtigheid in huis behoorlijk daalt. Een lage luchtvochtigheid betekent simpelweg: (te) weinig waterdamp in de lucht om je heen. In warme lucht zit meer waterdamp dan in koude lucht.

Omdat het in de winter koud is, zit er dus ook minder waterdamp in de lucht. De koude lucht in huis wordt opgewarmd door de verwarming. De lucht binnen in huis blijft alleen droog, omdat er geen extra vocht in de ruimte wordt gebracht. Hierdoor kun je last krijgen van een droge huid, hoesten, een drukkend gevoel of je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen.

Ook huisdieren kunnen last krijgen van de droge lucht. Dat merk je als je hond of kat bijvoorbeeld kucht of meer haren loslaat dan normaal.

Naast mens en dier is een droge lucht in huis ook slecht voor je huis en de meubels. Hout kan bijvoorbeeld uitdrogen, waardoor er sneller kieren ontstaan.

Dit kun je doen tegen droge lucht in huis

  • Heb je alleen vloerverwarming? Dan is het verstandig om een elektrische luchtbevochtiger te kopen. Soms hebben deze apparaten de mogelijkheid om etherische olie aan het water toe te voegen. Daarmee gaat je huis ook nog eens lekker ruiken.
  • Een heel snelle en goedkopere manier om de hoeveelheid waterdamp in de lucht te verhogen is heel simpel: ga lekker douchen en zet de badkamerdeur op een kier. De stoom komt zo in de lucht terecht. Weg is de droge lucht in huis. 🙂
  • Heb je weinig tijd en wil je toch af van die droge lucht? Zet dan even een raam of deur open. Hierdoor trek je frisse lucht naar binnen. De luchtvochtigheid wordt hierdoor niet verhoogd, maar het zorgt er wel voor dat klachten als hoofdpijn en hoesten kunnen worden verminderd.
  • De meest duurzame manier is om de verwarming niet te hoog te zetten. Maximaal 19 graden is prima. Wanneer je het koud hebt, kun je een trui aantrekken. Heb je het nog steeds koud? Dan kun je de verwarming een graad hoger zetten. Voor in de slaapkamer geldt dat 16 graden een prima temperatuur is. Zo voorkom je direct dat de luchtvochtigheid te laag wordt.
  • Ook leuk én sfeervol: neem een paar grote planten in huis. Planten hebben de natuurlijke eigenschap om water te verdampen in de lucht. Hierdoor brengen ze de luchtvochtigheid omhoog.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Kees B

    Leuk stukje hoor. Ik ga het meteen proberen.
    Siemes: ja. Een droge huid kan gaan jeuken. Droge lucht kan droge huid veroorzaken, daardoor kun je dus ook jeuk krijgen.
    Daphne, graag geef ik je een tip. Even een taalcontrole over je artikel laten uitvoeren. Met taalfouten ziet de inhoud er een stukje minder geloofwaardig uit. Dit al helemaal in combinatie met een tip als “wil je snel van droge lucht af? doe dan je raam open, maar dan wordt de lucht niet minder droog”
    Verder leuk gedaan xoxo

  2. 🐐 Veronica

    Kun je, in plaats van een takje tijm ook druppels etherische tijmolie gebruiken?
    De artikels zijn altijd interessant

    Bedankt

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate