Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Rust creëren in een huis met veel kleuren

Veel kleuren in huis, maar toch de rust willen bewaren? Hieronder geef ik je een aantal tips hoe je die rust kunt creëren in combinatie met veel kleuren in huis.

Nadia Morsink

Billy van der Gaag

Nadia eet vegetarisch, geniet van een wandeling door de natuur en schrijft graag over interieur, duurzaamheid en minimalisme.

1. Kleuren hoeven niet per se fel of opvallend te zijn

Bij kleur denk je vaak aan felle, opvallende kleuren. Maar kleur is dit niet bij voorbaat. Er bestaan zoveel verschillende kleuren en tinten. Zelfs crème wit is een kleur.

Kleuren vormen een belangrijke factor in ons dagelijks leven. Kleur kan namelijk bepaalde gevoelens opwekken. Heel verstandig dus om goed na te denken wat voor kleuren je in jouw interieur terug laat komen. Vooral als je rust in huis wilt creëren.

2. Hoe je er voor zorgt dat kleur niet de aandacht trekt

Een rustig interieur creëer je door bepaalde elementen niet te veel aandacht te geven. Het is juist belangrijk dat jouw interieur in balans is. Een eye catcher of uitschieter kan ervoor zorgen dat de rust wordt verstoord.

Hetzelfde geldt voor een kleur die voor heel veel contrast zorgt in vergelijking met de andere kleuren in je huis. Probeer een mooie combinatie kleuren te vinden – combinaties die zorgen voor een eenheid.

Wanneer je bijvoorbeeld paars met groen gaat combineren, ontstaat er een groot contrast. Paars met bijvoorbeeld een lichtere tint paars, zal voor meer rust zorgen.

3. Ton-sur-ton

Is gebruik maken van één kleur niet saai? Het is juist super hip! Ton-sur-ton is de Franse naam voor het kiezen van één kleur in meerdere tinten die je in het hele interieur laat terugkomen. Dit kan in de vorm zijn van verf, maar ook accessoires of meubels.

Wil je je huis verven in ton-sur-ton tinten? Neem dan ook (een deel van) het plafond mee. Hierdoor krijg je juist dat intieme cocoon effect. Alles lijkt op deze manier in elkaar over te lopen. Je creëert dan één geheel. Het maakt niet uit of het gaat om een grote of kleine ruimte.

Het effect pakt het beste uit als je voor een rustige, lichte tint gaat. Taupe, beige, gebroken wit of pastel kleuren zijn heel geschikt. Je kunt ook de meubels mee kleuren. Wanneer je de keukenkastjes bijvoorbeeld dezelfde kleur geeft als de muur, creëer je rust en een luxe uitstraling.

Je kunt natuurlijk ook voor een tint donkerder of lichter gaan. Een kleurenwaaier laat goed de verlopen van een kleur zien. Dit kan helpen een keuze te maken.

4. Rust door herhaling

Het ton-sur-ton effect is een voorbeeld van herhaling met kleur. Je laat steeds kleuren terugkomen, waardoor er rust ontstaat. Hoe meer kleuren je herhaalt in huis, hoe rustiger het zal ogen.

Dit geldt niet alleen voor kleur, maar ook bijvoorbeeld voor materialen. Wanneer je veel gebruik maakt van dezelfde materialen, ontstaat er ook rust.

Wil je meer lezen over het creëren van rust in huis? Lees dan dit artikel.

5. Rustige kleuren

Een overzicht van rustige kleuren om aan te brengen in huis.

  • Paars is de kleur van emotie. Het werkt kalmerend en stimulerend. Deze kleur wordt ook vaak gelinkt aan spiritualiteit.
  • Blauw is een rustgevende kleur. Ideaal dus! Het zorgt voor een serene rust wanneer je het in je interieur laat terug komen. Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Blauw heeft een frisse uitstraling en biedt een beschermend gevoel. Blauw staat lijnrecht tegenover rood, dat juist zorgt voor onrust en aandacht. Blauw verhoogt de concentratie en focus. Ideaal voor in een kantoor of werkplek.
  • Groen zorgt voor harmonie. Het wordt geassocieerd met de natuur en zorgt voor rust en balans. Wanneer je veel kamerplanten in huis neerzet (dit is waarom je meer planten in huis moet nemen), zorgt dat ook voor rust.
  • Wit is eigenlijk geen kleur te noemen. Het wordt gelinkt aan helderheid. Het is een van de meest neutrale kleuren en het zorgt voor zuivering en eenvoud. Wit is licht, puur en neutraal. Het zorgt voor koelte en laat een huis ruimtelijk ogen.

Heel veel verschillende kleuren zijn niet aan te raden als je een rustig interieur wilt. Ga voor kleuren in dezelfde tint – zoals het ton-sur-ton effect.

Ik hoop dat mijn tips je gaan helpen om wat meer rust in je interieur te creëren. Laat hieronder een reactie achter als jij zelf nog tips hebt.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate