Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 tips voor lagere energiekosten

Wil je ook minder geld kwijt zijn aan je maandelijkse energierekening? Lees dan zeker deze 5 tips om je energiekosten een stuk naar beneden te brengen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met energie aanbiedingen.

Alert zijn op overbodig stroomverbruik

Eens in de zoveel tijd maak ik weer eens een rondje door huis om sluipstroom en ander overbodig stroom- en gasverbruik aan te pakken. Ik ben me meestal goed bewust van mijn energieverbruik, maar toch sluipt één en ander er vaak bij in.

  • Een paar stekkers die nog overbodig in het stopcontact zitten (= vaak sluipstroom)
  • Een grotere gaspit gebruiken om een steelpannetje met water op te zetten
  • De vaatwasser soms halfvol aanzetten

Ik vind altijd wel een paar dingen die me op jaarbasis veel geld aan energiekosten besparen.

Voor dit artikel werk ik samen met energie aanbiedingen – een website waar je snel en gemakkelijk alle aanbiedingen van energieleveranciers vindt. Zij zetten alle aanbiedingen van de energieleveranciers op een rij, waardoor je snel de beste aanbieding hebt gevonden.✌🏻

Om je direct op weg te helpen om minder geld kwijt te zijn aan je energierekening, heb ik hieronder de nodige tips verzameld. Het zijn praktische tips geworden die je echt gaan helpen om je energiekosten naar beneden te brengen. Simpel, snel en goedkoop uit te voeren.

Mijn 5 tips

1. Zet pannen op het juiste pitje & kook zuinig

Je kunt op jaarbasis veel geld besparen door de juiste pan op de juiste gaspit te zetten. Laatst betrapte ik me erop dat ik steeds vaker een steelpan op het grote gaspit zette om eten op te warmen. Een groot gedeelte van het gas zie je gewoon langs de pan vervliegen die niet gebruikt wordt om het eten om te warmen. Hartstikke zonde dus. Gebruikt de grote gaspit alleen voor grote pannen (zoals een soeppan), zodat je optimaal omgaat met de energie.

Daarnaast kun je dubbele porties koken (scheelt een dag koken) en kun je rijst een stuk slimmer koken, waardoor je je energiekosten verder naar beneden kunt brengen. Een makkelijk uit te voeren tip die je op jaarbasis veel geld kan besparen.

2. Ontluchten van je radiator

Maakt je radiator de nodige pruttelende geluiden? Dan is het aan te raden om de radiator te ontluchten, je stookt dan namelijk meer gas dan normaal. Een radiator met de nodige pruttelende geluiden kan niet optimaal worden verwarmd, waardoor je de thermostaat hoger gaat zetten. Met als resultaat: een hogere energierekening.

Een radiator kun je zelf ontluchten (op Youtube vind je de nodige filmpjes) of je kunt iemand vragen om dit voor je te doen.

3. Lichte muren = minder licht aan

Heb je donkere muren in huis, dan is het je misschien opgevallen dat je in deze ruimtes vaker het licht aan hebt staan dan in ruimtes met lichte muren. Klinkt misschien logisch, maar het werkt echt. Zorg er dus lekker voor dat de muren in je huis wit (of in ieder geval licht van kleur) zijn. Dit gaat je op jaarbasis de nodige energiekosten besparen.

4. Korter douchen

Een liter warm water kost de nodige energie. Stel dat je 10 minuten onder de douche staat met een watertemperatuur van 40 graden. Hiermee verbruik je zo’n 80 liter water – deze douchebeurt kost je circa 0,40 cent. Dit klinkt niet echt veel, maar stel dat je met z’n vieren in huis woont en iedereen 10 minuten onder de douche gaat. Per maand ben je 50 euro kwijt, alleen maar om het water van de de douche te verwarmen.

Iedere minuut korter douchen bespaart jullie 5 euro per maand. Gaan jullie van 10 naar 5 minuten douchen, dan besparen jullie op jaarbasis ruim 300 euro. Best een aanzienlijk bedrag.

5. Overstappen op een andere energieleverancier

Zoals gezegd is dit artikel in samenwerking geschreven met de website energie aanbiedingen. Heb je voor je gevoel echt alles in huis toegepast om je energiekosten zo laag mogelijk te houden? Kijk dan op hun website naar de Eneco aanbieding die zij aanbieden (je ontvangt nu 200 euro cashback) én bekijk of het voor jou interessant is om over te stappen.

In veel gevallen kan het namelijk echt lonen om over te stappen. Geen irritante colporteurs aan de deur die je proberen over te halen, maar gewoon lekker op je eigen gemak zelf vergelijken. Ook wel erg fijn.😃

Wil je graag een lagere energierekening? Dan hoop ik dat bovenstaande tips je alvast goed op weg gaan helpen.

Wat zijn jouw tips om de energiekosten naar beneden te brengen? Ik ben heel benieuwd! 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Edwin

    Hallo , Mijn tip is Je was automaat heeft een eigen groep van 16 ampère Vermogen is 16 x 220 Volt = 3.520 watt = 3,5 Kilo watt x 0,22 = 0,77 € per keer 2 x per week wassen 0,77 x 100 = 77 € per jaar . Na 10 jaar 770 € Wat is de oplossing ipv KOUD water nu WARM water aansluiten . Nadeel de fijne was , satijn e.d met de hand wassen . Ik doe dit al jaren

  2. 🐐 Edwin

    Lagere Energie kosten Wat is de oplossing ? Zet de Centrale verwarming uit . En koop een ECO heater 1200 W . Hoe hoger de nota voor energie hoe hoger de BTW 21 % Stel 1.000 € is de BTW al 210 € Voor dat geld heb je al 3 ECO heaters . Ik heb een hekel aan BTW betalen . Koop het liefst 2 de hands zonder BTW . Ik hoor van je .

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate